Waterpokken

Baby- kinderhuid
Waterpokken
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Heeft je kindje rode bultjes en blaasjes over het hele lichaam? Grote kans dat je baby waterpokken heeft. Vervelend, vooral de jeuk. Hoe beginnen waterpokken? Wat is het verloop? En hoe zit het met zwangerschap en waterpokken? Ik leg het uit.

Drs Leenarts over waterpokken

Waterpokken in het kort

 • Bijna elk kind krijgt een keer waterpokken. In de winter en vroege lente is de kans hierop het grootst.
 • Het begint met lichte koorts. Eén tot twee dagen later verschijnen de jeukende rode vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam. Gaat het om waterpokken bij je baby? Dan vind je ook blaasjes tussen de haren en onder de luier.
 • Besmetting gaat door directe aanraking of via de lucht.
 • Om jeuk te verlichten en blaasjes sneller te laten indrogen, kun je mijn Verkoelende Lotion gebruiken. Een echte problem solver!

Verloop en klachten

Waterpokken (ook wel wijnpokken of windpokken genoemd) worden veroorzaakt door het Varicella Zoster virus. Ieder kind krijgt deze ziekte een keer, want het is een van de klassieke kinderziektes. Dit kan het gehele jaar door zijn, maar in de winter en aan het begin van de lente is de kans op waterpokken het grootst.

Heb je ooit waterpokken gehad, dan krijg je het niet nog een keer. Wel blijft het virus in je lichaam aanwezig en kan het ooit weer tevoorschijn komen als gordelroos (Herpes Zoster). Heb je als kind de kinderziekte niet gehad? Dan kun je het als volwassene alsnog krijgen.

Incubatietijd

De incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en het uitbreken van waterpokken) ligt tussen de tien dagen en maximaal drie weken, dus na besmetting kan het enige tijd duren voordat er rode vlekjes ontstaan.

Symptomen

Vaak is je kindje al een beetje hangerig en heeft griepachtige verschijnselen. Binnen een paar dagen verschijnen de rode vlekjes. Jeuk bij waterpokken is een bekend symptoom en wordt veroorzaakt door de blaasjes. Pas als deze zijn ingedroogd, neemt de jeuk af.

Besmettelijkheid waterpokken

Het waterpokkenvirus is heel besmettelijk. Het virus bevindt zich in de keel en in de waterpokkenblaasjes. Besmetting vindt plaats door directe aanraking of via de lucht, met name in de fase vóórdat de blaasjes te zien zijn, maar ook als de eerste rode vlekjes zichtbaar zijn en als er blaasjes ontstaan, zijn waterpokken besmettelijk. Pas als de blaasjes zijn ingedroogd, wordt het virus niet meer overgedragen.

Inenting/vaccinatie

Er is een vaccin beschikbaar dat beschermt tegen waterpokken. In Nederland is dit vaccin niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma, want waterpokken heeft onvoldoende ziektelast tot gevolg onder de bevolking. Wel wordt er een vaccinatieadvies gegeven bij personen of groepen met een verhoogd risico op een ernstig verlopende waterpokkeninfectie, of bij personen die niet eerder besmet zijn geweest en met kinderen werken.

Waterpokken en zwanger

Ben je zwanger en kom je in aanraking met een kind dat het waterpokkenvirus heeft? Ga dan bij jezelf na of je het al eens hebt gehad. Zo ja, geen zorgen, het is dan niet gevaarlijk. Heb je deze klassieke kinderziekte niet gehad, neem dan contact op met je huisarts. Het kan gevaarlijk zijn voor je baby.

Waterpokken herkennen

Beginnende waterpokken herken je aan de rode vlekjes die je kind krijgt. Deze vlekjes gaan over in blaasjes over het hele lichaam. Zelfs in de mond, in het haar en soms op de oogleden. De blaasjes op het behaarde hoofd zijn kenmerkend. De blaasjes drogen vanzelf in en worden korstjes.

Waterpokken behandeling

Er is geen medicijn tegen het waterpokkenvirus, dus wat te doen?

De blaasjes zorgen bij de meeste kinderen voor veel jeuk. Speciaal voor hen heb ik als dermatoloog een middel ontwikkeld: Verkoelende Lotion. Dit cosmetische product verzorgt de huid, verkoelt en droogt de blaasjes sneller in.

 

Niet krabben

Heeft je baby waterpokken? Om de kans op infecties en littekens te verkleinen, is het belangrijk dat je kind niet krabt. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want wat te doen als je kindje zich in zijn slaap krabt? Knip in ieder geval de nageltjes kort, dat krabt een stuk moeilijker.

Neem contact op met de huisarts wanneer je het niet vertrouwt, je kindje te weinig drinkt of zieker en suffig wordt.

Tips bij waterpokken

 • Wanneer er blaasjes aanwezig zijn op de balletjes of schaamlippen, gebruik dan een parfumvrije billenzalf, zodat het plassen niet pijnlijk is.
 • Bij pijnlijke blaasjes in de mond kan een koud drankje of waterijsje verkoeling geven.
 • Twijfel je over de conditie van je kindje? Maak dan altijd een afspraak bij de huisarts.
 • Heeft je baby waterpokken? Knip de nagels kort of gebruik handschoentjes, zodat je kindje de blaasjes niet kan openkrabben.
 • Stip met mijn Verkoelende Lotion de jeukende blaasjes aan. Dit kan met je vingers of met de bijgeleverde aanstipper. Dit geeft een verkoelend effect en verzacht. Ook zorgt de lotion ervoor dat de blaasjes sneller indrogen. Een extra verkoelend effect? Bewaar de lotion in de koelkast!
Zie je een blaasje tussen de haren? Dan weet je zeker dat het om waterpokken gaat.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over waterpokken

In ben niet in Nederland geboren, kan ik nog waterpokken krijgen?

Wanneer je in het buitenland bent opgegroeid, is de kans groter dat je nooit waterpokken hebt gehad als kind, met als gevolg dat je ze kan krijgen op volwassen leeftijd. In sommige landen worden kinderen standaard ingeënt tegen deze kinderziekte, waardoor de kans klein is dat je het nog doormaakt.

Is het waterpokkenvirus gevaarlijk voor (pasgeboren) baby’s?

Wanneer een baby in zijn eerste jaar waterpokken krijgt, is de kans groot dat hij of zij een lichte vorm doormaakt. Dit komt door de nog aanwezige antistoffen van de moeder. Dit is niet gevaarlijk en niet erg, maar er is wel een kans dat het nog een keer terugkomt op latere leeftijd.

Hoe lang duurt waterpokken?

Gemiddeld genomen zijn kinderen met een dag of tien wel van die vervelende waterpokken af.

Hoe beginnen waterpokken?

Beginnende waterpokken herken je aan rode vlekjes. Dit zijn de eerste symptomen van waterpokken. Hier en daar verschijnen ze over het lichaam van je kind. Het worden er steeds meer en ze veranderen na een paar dagen in blaasjes op de huid.

Moet ik naar de huisarts met mijn kind?

Heb je het gevoel dat je kind ernstig ziek is, raadpleeg dan te allen tijde je huisarts.

Wat te doen bij waterpokken?

Een lotion met zinkoxide helpt de blaasjes sneller in te drogen. Ook heeft zo’n lotion een verkoelend effect. Zo help je de jeuk te verminderen.

Mag mijn baby met waterpokken in bad of douchen?

Met waterpokken in bad of onder de douche is geen probleem. Hoewel het met allemaal wondjes misschien niet zo prettig is. Het spreekt voor zich dat je de huid voorzichtig moet afdrogen of liever eigenlijk deppen, zodat de blaasjes niet openspringen.

Helpt een zemelenbad of havermoutbad?

Er lijkt zeker wel wetenschappelijk bewijs te zijn dat een havermoutbad kalmerend kan werken op de huid, maar niet elk kind zal het fijn vinden om met waterpokken in bad te gaan.

Mag je met waterpokken zwemmen?

Zwemmen met waterpokken is meestal geen goed idee, omdat de wondjes van de waterpokken na het zwemmen kunnen gaan ontsteken.

Mag je met waterpokken naar school?

Is je kind niet ziek, dan mag hij of zij wel met waterpokken naar school of de crèche. Overleg dit even met de juf, meester of leidsters, want het kan natuurlijk zijn dat de school of crèche hier andere afspraken over heeft gemaakt.

Mijn kind heeft waterpokken en ik ben zwanger, wat nu?

Als je ooit waterpokken hebt gehad, krijg je dit niet nog een keer. Het is dus niet gevaarlijk, maar als je het niet eerder hebt gehad en je wordt besmet tijdens de zwangerschap, dan kan dat gevaarlijk zijn voor je baby. Neem contact op met je huisarts.

Kan ik iets doen aan de littekens na waterpokken?

Helaas zijn er geen middeltjes om de littekens die waterpokken veroorzaken te verminderen. Goed nieuws is wel dat de meeste waterpokken littekens echt minder zichtbaar worden in de loop der tijd. Ze worden minder diep. Dit duurt wel een tijd, meestal wel een jaar. Lees ook de adviespagina littekens.

Mag je met waterpokken naar buiten?

Ja, wanneer je je goed voelt, mag je gewoon naar buiten met waterpokken. 

Wanneer zijn waterpokken besmettelijk?

Het virus dat waterpokken veroorzaakt zit in de keel van de besmette persoon. Door het hoesten of niezen komen kleine deeltjes van het virus in de lucht. Mensen die vervolgens deze deeltjes inademen kunnen besmet raken. Hiernaast zit het virus ook in het vocht van de blaasjes, wanneer deze blaasjes open gaan kun je ook van dit vocht besmet raken. 

Kun je waterpokken overdragen als je het al hebt gehad?

Iemand die al waterpokken heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen.

Bij wie kan waterpokken gevaarlijk zijn?

Volwassenen hebben er vaak meer last van. Ook zijn de risico’s op bijkomende complicaties zoals een ernstige longontsteking (varicellapneumonie) groter. Ben je zwanger en krijg je waterpokken? Dan is de kans op een ernstig beloop groter. Bovendien kan het gevaarlijk zijn voor de baby. 

Hoe vaak kun je waterpokken krijgen?

Je kunt waterpokken maar één keer in je leven krijgen.

Wat is de incubatietijd van waterpokken?

De incubatietijd van het waterpokkenvirus kan tot ongeveer twee weken duren.

Meer advies van Drs Leenarts

 • Blog over warmte-uitslag en huidverzorging

  Warmte-uitslag kind

  Na een warme dag spot je pukkeltjes of kleine vochtblaasjes op je kindje. Wellicht is het warmte-uitslag. Geen zorgen, deze uitslag kan geen kwaad. Wel jeuken de bultjes of blaasjes en kunnen ze pijn doen. Ik leg je uit wat je ertegen kunt doen. 
 • waterwratjes op arm

  Waterwratjes

  Bijna ieder kind krijgt ze weleens: waterwratjes. Niet schadelijk, wel besmettelijk. Helemaal tijdens de zwemlesperiode kan je kind door huid-op-huidcontact waterwratjes krijgen. Maar geen zorgen, ze gaan vanzelf weer weg.
 • muggenbeet

  Muggenbeet

  Gestoken door een mug? Het levert je een jeukend bultje op. Heel irritant, maar vaak ook niet meer dan dat. Gelukkig kun je een muggenbeet behandelen en heb ik als dermatoloog tips tegen jeukende muggenbulten.