Droge huid

Volwassen huid
Droge huid
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Je huid voelt trekkerig, jeukt en vertoont barstjes. Vooral in de winter. Het zijn kenmerken van een droge huid, of beter gezegd: een extreem droge huid. Denk aan het gezicht of de benen. Niets ernstigs, maar vervelend is het wel. Koud weer is de boosdoener, maar ook warm douchen en badderen heeft impact op de huid. Hoe dat zit? Ik leg het uit en geef tips om van die droge huid af te komen.

Drs Leenarts over een droge huid

Tips voor als je huid droog is

  • Last van een extreem droge huid? Douche niet te vaak, niet te heet en niet te lang. Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar water droogt de huid alleen maar verder uit.
  • Gebruik geen zeep, maar een product op oliebasis. Bijvoorbeeld mijn Extra Vettende Bad & Douche olie. Dit parfum- en zeepvrije badproduct laat meteen een verzorgend laagje achter op je huid dat je huid tegen het verdampen van vocht beschermt. Ook de Douchecrème kan een fijn product voor je zijn.
  • Het is beter om je huid na het douchen of badderen te deppen, in plaats van droog te wrijven.
  • Kinderen, en jijzelf misschien ook, hoeven niet elke dag in bad of onder de douche. Aan de wastafel met een washandje is ook prima. Lees mijn onderzoek hierover naar wasgedrag bij ouders en de publicatie bij RTL Nieuws.
  • Smeer de huid in met een vette crème of zalf, liefst zonder parfum.
  • Bescherm je huid tegen kou.
  • Bij een (extreem) droge gezichtshuid is het van belang om de huid mild te reinigen (bijvoorbeeld met mijn zeepvrije Gezichtsreiniger) en extra te verzorgen. Smeer jouw gezichtscrème gerust een keer extra overdag. Speciaal voor de zeer droge huid ontwikkelde ik de extra vettende Dag- & Nachtcrème Droge Huid.
  • Heb je extreem droge benen? Mijn Bodycrème met 5% ureum kan prettig zijn. Ureum verzorgt de huid en zorgt ervoor dat schilfers verdwijnen.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen bij een droge huid

Met welke producten kan ik het beste een droge huid verzorgen?

Een vette crème of zalf is geschikt. Liefst een zonder parfum, aangezien parfum de huid kan irriteren en de grootste veroorzaker is van allergieën bij cosmetica, maar ook bepaalde conserveermiddelen kunnen de huid irriteren. Gebruik daarom allergeenvrije huidverzorgingsproducten.

Is dagelijks smeren echt nodig?

Wanneer je huid in normale conditie is, heeft je huid geen aanvullende crème of olie nodig en is het niet nodig om dagelijks te smeren.

Goed om te weten is dat de huid kan uitdrogen door te vaak wassen en douchen. Daarom is het wel goed de huid te ondersteunen met een vette crème of zalf. Ook voor huidaandoeningen zoals psoriasis of eczeem geldt dat vet houden de hoeksteen van de behandeling is. Dagelijks smeren kan de huidconditie dan zeker verbeteren.

Went je huid niet te veel aan een vette zalf?

Nee, zo werkt het lichaam niet. Wanneer je huid droog is, kan het wel een beetje hulp gebruiken in de vorm van vette zalven of crèmes.

Helpen vochtinbrengende producten?

Nee, het is een illusie dat je vocht van buiten naar binnen kunt krijgen door bijvoorbeeld een ‘vochtinbrengende’ crème te smeren. Je kunt wel zorgen dat het aanwezige vochtniveau in je lichaam op peil blijft door een beschermende laag aan te brengen op je huid en hiermee je huidbarrière te herstellen. Dus producten die vocht vasthouden bestaan wél.

Mijn pasgeboren baby heeft een droge huid, wat moet ik doen?

Badder je kindje niet te vaak en druppel in het badwater een neutrale badolie in plaats van een schuimende badzeep. Verder kun je de huid van je baby oliën met een huidolie en droge huidplekken insmeren met een allergeenvrije vette zalf.

Kan een droge huid komen door stress of voeding?

Nee, stress of voeding heeft hier geen invloed op. Wel kan stress huidaandoeningen zoals eczeem verergeren.

Helpt het om een droge huid te scrubben?

Door te scrubben met een scrubhandschoen of scrubcrème haal je losse huidschilfers weg. Dit kan prettig zijn, mocht je je storen aan jouw droge huid met schilfers. Maar als dermatoloog ben ik geen voorstander van scrubben, omdat het vaak ook de ‘gezonde’ huid irriteert. Toch scrubben? Doe dit dan zachtjes, niet te vaak en smeer de huid erna altijd in met een verzorgende crème.

Hoe verzorg ik een droge huid rondom mijn ogen?

Het is goed om na te gaan hoe de huid zo droog komt. Misschien gebruik je een oogschaduw of mascara die je huid irriteert, of verwijder je je make-up met een huidproduct dat zeep, parfum of schuimende ingrediënten bevat.

Vervang de producten die je rondom je ogen gebruikt eens voor andere, het liefst zonder irriterende ingrediënten. Gebruik bijvoorbeeld een huidvriendelijke gezichtsreiniger om het gezicht op een milde wijze te reinigen. Verder is het belangrijk om de huid rondom de ogen na het reinigen van je gezicht in te smeren met een neutrale gezichtscrème. Meer weten? Ik schreef een blog over de verzorging van de huid rondom de ogen en oogcrème.

Helpt extra water drinken bij een droge huid?

Nee, de hoeveelheid water die je drinkt, heeft hier geen invloed op. Zoals gezegd ontstaat deze meestal door een niet-functionerende huidbarrière of door te vaak wassen met water en zeep.

Welke vitaminen heb ik nodig voor een droge huid?

Het is tot heden nog niet wetenschappelijk bewezen dat het nemen van extra vitaminen helpen bij een droge huid. 

Hoe ziet een droge huid eruit?

De huid kan gaan schilferen en mogelijk ook rood zijn. Vaak voelt de huid ruw aan en soms zie je kloofjes of barstjes. 

Wat is goed tegen een droge huid op benen?

Heb je extreem droge benen? Mijn Bodycrème met 5% ureum kan prettig zijn. Ureum verzorgt de huid en zorgt ervoor dat schilfers verdwijnen. Ook de Extra Vettende Badolie kan fijn zijn het laat namelijk een verzorgend laagje achter op je huid dat je huid tegen het verdampen van vocht beschermt.

Waarom schilfert mijn gezicht?

Wanneer je huid droog is door bijvoorbeeld een verstoorde huidbarrière of eczeem kan je huid gaan schilferen. Gebruik een hydraterende crème zoals de Dag- en nacht crème (zeer) droge huid. Je kan deze crème meerdere keren per dag aanbrengen. 

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

droge lippen droge huid

Droge lippen

Koud, guur weer doet je lippen geen goed. Het resultaat: velletjes en soms zelfs scheurtjes. Afgezien van het feit dat het er niet mooi uitziet, kunnen gebarsten lippen pijnlijk zijn. Wat kun je hier tegen doen? In elk geval niet aan je lippen likken. Wat dan wel? Ik leg het uit.
Vrouw die huid verzorgt met grote glimlach

Huidverzorging

De huid is ons visitekaartje. Belangrijk dus om de huid – ons grootste orgaan – goed te verzorgen. Hoe houd je je huid gezond? En hoe weet je welke verzorging jouw huid nodig heeft? En wat zijn goede producten? Ik geef advies over huidverzorging.