Waarom is exfoliëren goed voor de huid?

Volwassen huid
Waarom is exfoliëren goed voor de huid?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Je hoort het veel in cosmeticaland: exfoliëren. Het lijkt of iedereen het doet. Wat is exfoliëren eigenlijk? En is het echt goed voor je huid? 

Wat is exfoliëren? 

Exfoliëren betekent eigenlijk niets meer dan het verwijderen van dode huidcellen. Er zijn twee manieren om dit te doen: fysiek of chemisch.
Met fysieke exfoliatie wordt scrubben met een scrubcrème of scrubhandschoen bedoeld. Door wrijving worden de bovenste huidcellen afgeschuurd (met bijvoorbeeld de korreltjes die in de scrub zitten).
Bij chemische exfoliatie worden fruitzuren gebruikt, zoals glycolzuur of salicylzuur. Door middel van een chemische reactie zorgen ze ervoor dat de bovenste cellen van de huid makkelijker loslaten. 

Wat is het verschil tussen scrubben en exfoliëren?

Exfoliëren met een fruitzuur is dus niet hetzelfde als scrubben met een crème of handschoen. Bij het scrubben van je huid verwijder je net als bij een exfoliant inderdaad de dode huidcellen. Maar bij het scrubben van je huid kun je ook gezonde cellen verwijderen, en da’s nou net niet de bedoeling. Hoe dat komt? Een scrub werkt heel oppervlakkig en is vaak te grof.

Is exfoliëren goed voor je huid?

De huid vernieuwt zich elke dertig dagen vanzelf en verwijdert dus ook zelf de dode huidcellen. Dit gebeurt in de bovenste laag van je huid, die we ook wel de opperhuid noemen. Ik neem je mee in een lesje dermatologie en leg je uit hoe dit werkt. Komt-ie: de opperhuid bestaat uit verschillende laagjes huidcellen. De onderste laag huidcellen zijn nieuw en de bovenste laag huidcellen ouder. Langzaamaan gaan de huidcellen steeds meer naar boven en verouderen ze. Wanneer ze helemaal bovenaan in de huidlaag aankomen, zijn ze inmiddels dood. Hierdoor bestaat de huidlaag die je van buiten voelt uit dode huidcellen. Deze huidcellen vallen vanzelf van de huid af. Je merkt hier niets van. Dan komt nu de scrub of exfoliant om het hoekje kijken. Beide kunnen namelijk helpen om die dode huidcellen van de huid af te halen. Soms kunnen deze cellen opproppen waardoor er verstoppingen kunnen ontstaan. Denk aan acne of keratosis pilaris. En ja, dan kan het prettig zijn een scrub of exfoliant te gebruiken. Ik zeg altijd: bij een gezonde huid is exfoliatie geen must.

Wanneer is het goed om een exfoliant te gebruiken? 

Heb je een onzuivere en/of vette huid? Mee-eters of puistjes? Of je nu last hebt van onzuiverheden op de kin, voorhoofd op de rug, exfoliëren kan prettig zijn. Dit kan met fruitzuren zoals glycolzuur en salicylzuur. Beide ingrediënten hebben een peelende werking en zorgen ervoor dat de huid versneld afschilfert. Salicylzuur is ook nog eens vetoplosbaar, waardoor het de talgklier in kan gaan en verstoppingen kan oplossen. Producten met salicylzuur kunnen dus helpen om onzuiverheden te voorkomen.

Maar let op: wanneer je een droge of gevoelige huid hebt, kan exfoliatie tot irritatie leiden. Gebruik dan niet een te hoge dosering zuren en exfolieer niet te vaak. Begin bijvoorbeeld met twee keer per week en bouw voorzichtig op. Vermijd producten met alcohol en/of parfum en vergeet je huid overdag niet te beschermen tegen de zon.

Hoe gebruik ik een exfoliant?

Daarover kan ik je van alles vertellen. Ik ontwikkelde een onzuivere huid-lijn, inclusief exfoliant, namelijk salicylzuur. Hoe gebruik je mijn Salicylzuur 2% Gel? Dat doe je het liefst ’s avonds. Reinig de huid en breng daarna de gel aan op de onzuivere delen van het gezicht. Smeer de gel dus niet alleen waar je nu een puistje of mee-eter ziet, maar op alle plekken waar deze onzuiverheden weleens voorkomen. Dus als je last hebt van mee-eters op je neus, smeer dan je héle neus in.
Tip: Wanneer je een gevoelige huid hebt, is het verstandig om producten met salicylzuur langzaam op te bouwen. Dus eerst twee keer per week, dan om de dag en zo verder.

Je kunt de Salicylzuur 2% Gel combineren met de overige producten van de lijn: Aanstiplotion bij puistjes, Schuimende Gezichtsreiniger en Dagcrème SPF25 voor de vette en onzuivere huid. Je koopt de producten trouwens extra voordelig als set. En dit handige stappenplan leg ik je uit hoe je ze kunt gebruiken. 

Hoe gebruik ik een scrub?

Veel mensen vinden scrubben onder de douche prettig. Heb je mijn Body scrub al eens geprobeerd? Een scrub zonder parfum, alcohol of andere onnodige ingrediënten. Dat is best uniek: de meeste scrubs zijn geparfumeerd! Het gebruik is simpel. Masseer de Body scrub goed in en spoel af met water en droog de huid. Smeer de huid daarna in met bijvoorbeeld de Bodycrème.
Wil je ook je voeten goed verzorgen? Ik ontwikkelde een voetverzorgingslijn, inclusief voetenscrub en handig stappenplan.
Tip: Rode bultjes op de bovenarmen? Je kunt beide scrubcrèmes – de Body scrub en de Voeten scrub – gebruiken bij keratosis pilaris.

Veelgestelde vragen over exfoliëren

Moet ik mijn gezicht scrubben?

Nee, dit zou ik niet adviseren. Scrubcrèmes geven in het gezicht vaak irritatie. Wanneer dan wel een scrubcrème gebruiken? Bijvoorbeeld wanneer je last hebt van keratosis pilaris.

Is een exfoliant goed?

Een exfoliant helpt om het natuurlijke proces in balans te brengen. Als je dode huidcellen op milde wijze verwijdert, kun je daarmee mee-eters en verstopte talgklieren verhelpen en voorkomen. Een exfoliant is geschikt voor iedereen die weleens last heeft van onzuiverheden.

Hoe vaak kun je een exfoliant gebruiken?

Wanneer je een gevoelige huid hebt, is het verstandig om producten met salicylzuur langzaam op te bouwen. Dus eerst twee keer per week, dan om de dag en zo verder. Wanneer je bijvoorbeeld rosacea hebt, is het niet per se noodzakelijk regelmatig te exfoliëren.