Puistjes op voorhoofd en tussen wenkbrauwen

Volwassen huid
Puistjes op voorhoofd en tussen wenkbrauwen
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Puistjes op het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen? Je dermatoloog to the rescue! Waar komen deze puistjes vandaan? En belangrijker: hoe kom je er vanaf? Ik deel tips en tricks.

Puistjes op het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen kunnen worden veroorzaakt door een aantal factoren. Allereerst spelen hormonale veranderingen een rol. Daarnaast verstopping van de poriën en de groei van acne-veroorzakende bacteriën. Meer weten over acne? Lees mijn adviespagina voor alle ins & outs. 

Hoe ontstaan puistjes op het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen?

 • Hormonale veranderingen kunnen de talgproductie in de huid verhogen, waardoor de poriën verstopt raken door talg en dode huidcellen. Dit kan leiden tot ontstekingen en puistjes.
 • Verstopping van de poriën kan ook worden veroorzaakt door een overmatige productie van talg, of door een ophoping van dode huidcellen en andere onzuiverheden. Dit kan de groei van acne-veroorzakende bacteriën bevorderen, wat kan leiden tot ontstekingen en puistjes.
 • Ook kan een verkeerde huidverzorging een rol spelen. Denk aan te veel en vaak reinigen of bepaalde cosmetica. Gebruik liever milde producten zonder parfum en alcohol die de huid alleen maar irriteren. 
 • Sommige mensen kunnen genetische aanleg hebben voor acne. Daarom zijn ze gevoeliger voor puistjes op bepaalde delen van het gezicht, zoals het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen.

Hoe kom je van puistjes op het voorhoofd en tussen de wenkbrauwen af?

Nu je de achtergrond weet, geef ik graag antwoord op de vraag: hoe kom je van de puistjes af? Ik deel tips. 

 • Reinig je huid
  Reinig je huid een of twee keer per dag met een milde reiniger. Huidverzorging is persoonlijk. Heb jij een vette huid, dan kan ik me voorstellen dat je de huid twee keer wilt reinigen. Dit is aan jou! Reinigen helpt om overtollige olie, dode huidcellen en andere onzuiverheden te verwijderen die puistjes kunnen veroorzaken. Wist je dat ik een onzuivere huid-lijn heb ontwikkeld, inclusief stappenplan tegen puistjes?
 • Gebruik een benzoylperoxide gel of crème
  Benzoylperoxide is een over-the-counter acnebehandeling die kan helpen om puistjes te verminderen. Je koopt het bij de drogist of apotheek. 
 • Gebruik een salicylzuur of AHA/BHA product
  Salicylzuur en AHA/BHA producten kunnen helpen om dode huidcellen te verwijderen en de talgproductie te verminderen. Ik raad mijn Salicylzuur 1% Gel aan.

 • Puistje? Niet knijpen maar stippen! 
  Het beste advies bij puistjes is afblijven. Maar als je toch iets wilt doen, probeer mijn Aanstiplotion bij puistjes eens. Helpt een pukkel sneller verdwijnen. Door de combinatie van ingrediënten werkt deze lotion indrogend en antibacterieel. De Aanstiplotion bevat geen parfum en alcohol. Weten hoe je een puistje(s) uitknijpt? Ik schreef er een blog over. 
 • Behandel puistjes direct
  Als je een puistje op je kin spot bijvoorbeeld, behandel het dan direct met een product dat benzoylperoxide of salicylzuur bevat. Of stip ‘m aan met mijn Aanstiplotion bij puistjes. 

Houd in je achterhoofd dat de behandeling van puistjes afhangt van de oorzaak. Als je twijfelt of je een specifiek probleem hebt, ga dan langs je huisarts of dermatoloog.

Veelgestelde vragen

Welke behandelingen zijn er allemaal voor acne?

Hiervoor heb ik voor jou een video gemaakt waarin ik de verschillende behandelingen voor acne voor je uitleg.

Wat betekent de plek van puistjes?

Puistjes kunnen op meerdere plekken ontstaan. Er wordt wel eens beweerd dat de plek iets zegt over je algemene gezondheid, maar niet alles is gerelateerd aan de plek van een puistje. Puistjes ontstaan door een ontstekingsreactie rondom de haar/talgfollikel en komen dus enkel voor op plekken waar ook haren zitten. Deze plekken kunnen ook toeval zijn.

Puisten verwijderen in één dag, kan dat?

Puistjes bestrijden in één dag of nacht. Het zou fantastisch zijn als dat kon! Maar helaas, vaak heeft een puistje wat meer tijd nodig om te verdwijnen: de huid is in de talgklier ontstoken. Wel kun je een puistje aanstippen met mijn Aanstiplotion. De lotion heeft een indrogende en antibacteriële werking en helpt het puistje sneller te laten verdwijnen.