Wat te doen tegen een droge gezichtshuid?

Volwassen huid
Wat te doen tegen een droge gezichtshuid?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Heb je last van een rode, schilferige gezichtshuid? Voel je de huid trekken? Of heb je schrale plekjes? Dit zijn allemaal symptomen van een extreem droge huid. Wat kun je doen tegen een droge huid in je gezicht? Ik geef je advies en tips.

In deze blog vertel ik je alles over een droge gezichtshuid. Wat zijn de symptomen van een droge huid in het gezicht? Hoe ontstaat het? Wat kun je ertegen doen? Ik leg het je stap voor stap uit. Wil je liever eerst meer informatie over de droge huid? Dan raad ik eerst mijn adviespagina over de droge huid te lezen.

Het ontstaan van een droge huid in het gezicht

Een droge gezichtshuid ontstaat door een verstoorde huidbarrière. Bij een gezonde huidbarrière is de huid zacht en soepel. De gezonde huidbarrière beschermt je tegen invloeden van buitenaf. Als de barrièrefunctie van de huid is verminderd, staat de huid bij wijze van spreken open. De huid verliest daardoor meer vocht en droogt sneller uit. Ook wordt de huid gevoeliger voor invloeden van buitenaf. Hierdoor kun je last krijgen van een droge gezichtshuid, bijvoorbeeld op je voorhoofd. 

Deze oorzaken kunnen de barrièrefunctie van de gezichtshuid verstoren:

  • Eczeem
  • Te veel blootstelling aan de zon
  • De kou en guur weer
  • Een lange en te warme douche of bad
  • Producten met irriterende of agressieve ingrediënten

Symptomen van een droge gezichtshuid

De gezichtshuid is extra gevoelig als de huidbarrière verzwakt is. Je huid is dan erg kwetsbaar en verliest vocht. Je kunt een droge gezichtshuid herkennen aan de volgende symptomen:  

  • De huid kan jeuken en rood zijn
  • Je kunt last krijgen van schilfers 
  • De huid voelt ruw aan 
  • Soms zie je kloofjes of barstjes
  • Trekkend of prikkelend gevoel bij de mond, voorhoofd of wangen

Wat kan ik doen tegen een droge huid in mijn gezicht?

Om de huidbarrière in je gezicht te herstellen, is het belangrijk dat je je huid insmeert met een vette crème of zalf. Kijk hierbij goed naar de ingrediënten. Werkzame ingrediënten tegen een droge huid op het gezicht zijn vaseline, ureum, glycerine en shea butter. Gebruik geen gezichtscrème met alcohol. Alcohol droogt de huid namelijk extra uit.

Welke gezichtscrème past bij mijn droge huid?

Als je last hebt van een droge huid, vind je waarschijnlijk een vette crème prettig om te smeren. Voor de (extra) droge huid ontwikkelde ik de Dag- & Nachtcrème voor de (extra) droge huid. Smeer je deze overdag, vergeet dan geen SPF te gebruiken. Ja, zelfs in de winter. Wil je een wat minder vette crème om de droge gezichtshuid te verzorgen? Kijk dan eens naar mijn Dagcrème SPF30 of de Dag & Nachtcrème.

Hoe kun je een droge huid in het gezicht voorkomen?

De droge gezichtshuid verzorgen? Dan is het belangrijk de verstoorde huidbarrière te herstellen. Ik begrijp dat je liever wilt voorkomen dan genezen. Daarom deel ik 3 tips om een droge huid tegen te gaan:

Douche of badder niet te heet
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar (heet) water droogt de huid extra uit. Door te heet water verliest de huid meer vocht, waardoor de gezichtshuid droger wordt.

Dep je huid droog na contact met water
Wrijf je gezichtshuid niet droog als je huid in contact is geweest met water. Dit zorgt ervoor dat het vettige laagje van de huid verdwijnt. Doe dit deppend. 

Verzorg de gezichtshuid extra
De huidbarrière heeft extra verzorging nodig om weer te herstellen. Kijk eens naar de Droge Huid Zalf, met als hoofdingrediënt vaseline. Ideaal om schrale, droge plekjes in het gezicht mee te verzorgen.

Veelgestelde vragen

Helpen vochtinbrengende producten tegen een droge huid?

Nee, het is een illusie dat je vocht van buiten naar binnen kunt krijgen door bijvoorbeeld een ‘vochtinbrengende’ crème te smeren. Je kunt wel zorgen dat het aanwezige vochtniveau in je huid op peil blijft door een beschermende laag aan te brengen op je huid en hiermee je huidbarrière te herstellen. Dus producten die vocht vasthouden bestaan wél.

Verstopt vaseline je poriën op je gezicht?

Nee, integendeel vaseline is goed voor de huid. Vaseline is een erg stabiel ingrediënt. Ook veroorzaakt vaseline bijna nooit allergische reacties. Daarnaast sluit het de huid niet af, zoals veel mensen denken. Van verstoppen is dus geen sprake.

Welke vitaminen helpen tegen de droge huid?

Het is tot op heden nog niet wetenschappelijk bewezen dat het nemen van extra vitaminen helpt bij een droge huid.