Is alcohol in huidverzorging slecht?

Volwassen huid, Overige
Is alcohol in huidverzorging slecht?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Alcohol in huidverzorging, dat klinkt niet goed. Maar is dat ook zo? Hoe slecht is alcohol voor de huid? En bestaan er ook goede alcoholsoorten? Ik leg je uit hoe het zit.

Je huid is het liefst de bob. Zo dat is eruit. Het is een feit: je huid is het beste gebaat bij huidverzorging zonder schadelijke alcoholsoorten. Maar hoe slecht is alcohol voor de huid? Dat hangt af van de soort alcohol en natuurlijk de concentratie. Goed om je te realiseren dat er ook goede alcoholsoorten zijn, zoals de zogeheten vettende alcoholen. Voorbeelden hiervan zijn cetyl alcohol en stearyl alcohol. Vetalcoholen hebben een verzorgende werking. Je vindt ze bijvoorbeeld in de Douchecrème en Gezichtsreiniger. In tegenstelling tot de uitdrogende alcoholsoorten, zoals alcohol denat, zijn vettende alcoholen juist goed voor de droge huid. Deze ingrediënten worden in cosmetica gebruikt als verzachters (emollients). Een ‘emolliens’ is een naam voor een middel dat wordt gebruikt om de huid te hydrateren en te verzachten. En dus te beschermen tegen uitdroging en irritatie. 

Alcohol en een vette huid 

Gebruik je producten met alcohol? Dan is je huid daar niet meestal niet blij mee. Vooral mensen met een vette huid denken dat het verstandig is om producten met veel alcohol te gebruiken. Maar weet dat alcohol de natuurlijke vetten in het bovenste laagje van de huid oplost en zo de huidbarrière beschadigt. Hierdoor heb je weer meer last van een geïrriteerde, droge huid.

Scan dus altijd de ingrediëntenlijst voordat je een product koopt. Vooral in anti-acne producten zit vaak alcohol. Zo drogen ethanol, ethyl alcohol, benzyl alcohol, isopropyl alcohol de huid uit. Zie je een van deze alcoholsoorten hoog op de ingrediëntenlijst? Met hoog bedoel ik één van de eerste zes ingrediënten. Skip het product en kies liever voor huidverzorging zonder alcohol. Zo bevat mijn vette en onzuivere huid-lijn geen alcohol. De lijn bestaat uit Schuimende Gezichtsreiniger, Salicylzuur 2% Gel, Aanstiplotion bij puistjes en Dagcrème SPF25 voor de vette en onzuivere huid.

Alcohol en een droge, gevoelige huid 

Alcohol en een droge en/of gevoelige huid gaan niet goed samen. Of nog erger, als je last hebt van bepaalde huidaandoeningen, denk aan eczeem, rosacea en psoriasis is het belangrijk om milde producten zonder irriterende toevoegingen te gebruiken. Zoals eerder vermeld drogen vooral ethanol, ethyl alcohol, benzyl alcohol, isopropyl alcohol de huid uit. Deze alcoholvormen zijn agressief en kunnen de huidbarrière beschadigen. Dit geeft dat trekkerige, branderige gevoel. Wanneer je producten met deze alcoholen op lange termijn gebruikt, kun je een droge, geïrriteerde of jeukende huid krijgen.

Heb jij een product mét een van deze alcoholsoorten dat erg goed bevalt? Waarschijnlijk zit er dan maar een heel klein beetje alcohol in, bijvoorbeeld als een van de laatste ingrediënten. Zeker als er genoeg ‘terugvettende’ ingrediënten in het product zitten, is er niets aan de hand.

Hoe zit het met wolacoholen en allergie? 

Er zijn mensen die allergisch zijn voor wolalcoholen, ook wel wolvet genoemd. Wat zijn wolalchoholen? Ik leg het uit. Wolalcoholen, ook wel lanoline of lanoline alcohol genoemd, komen voor in wolvet. Wolvet is een wasachtige substantie die door de talgklieren van schapen wordt uitgescheiden. Je vindt deze wolvetten in allerlei producten. Denk aan cosmetica en toiletartikelen zoals crèmes, rouge, lippenstift en balsems, zeep, shampoo en doucheproducten. Nog meer synoniemen voor wolvet zijn lanoline zuur en lanoline was. Om te achterhalen of je allergisch bent voor wolalcohol raad ik je aan een allergietest te doen. 

De Drs Leenarts-producten bevatten strikt genomen geen wolalcoholen, maar wel bevatten sommige producten zogenaamde afgeleiden (ook wel derivaten genoemd) van wolalcoholen, zoals ceteth-20, cetyl alcohol, cholesterol/lanosterol esters enzovoort. Veel mensen met een wolalcoholallergie gebruiken de producten zonder problemen, maar dit is dus niet 100% te garanderen.

Literatuur

Baumann, L. (2009). Cosmetic Dermatology. Principles and practice. New York: McGraw-Hill. 

Draelos, Z.D. (2014). Facial skin care products and cosmetics. Clinics in Dermatology, 32, 809-812. 

Draelos, Z.D. (2009). Cosmeceuticals. Canada: Elsevier.