De beter beschermde huidbarrière

Volwassen huid, Overige
De beter beschermde huidbarrière
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

In diverse blogs heb ik geschreven over de oorzaken van een beschadigde huidbarrière. Maar wat is nou eigenlijk die huidbarrière? Wat als de huidbarrière beschadigd is? En kun je iets doen om deze beter te beschermen? Ik leg je graag uit hoe het zit.

Functie huidbarrière: een bakstenen muurtje

De huidbarrière wordt gevormd door de bovenste laag van je huid, de opperhuid. Deze opperhuid kun je vergelijken met een bakstenen muur. Je cellen vormen de bakstenen en je huidvetten (lipiden) vormen het cement.

Zoals een muur van een huis bescherming biedt tegen invloeden van buitenaf – regen, wind, kou en warmte -, beschermt je huidbarrière je tegen invloeden zoals irriterende stoffen en allergenen. Tegelijkertijd zorgt je huidbarrière ervoor dat het vocht in je huid niet naar buiten kan, dus niet kan verdampen.

De gezonde en verstoorde huidbarriere uitgelegd door Drs Leenarts

Gezonde of verstoorde huidbarrière

  • Bij een gezonde huidbarrière voelt je huid zacht en soepel aan en is het sterk genoeg om je te beschermen tegen invloeden van buitenaf.
  • Bij een verstoorde huidbarrière voelt de huid ruw aan, is rood, geïrriteerd en kan het jeuken.

Als de huidbarrière minder goed werkt, staat de huid bij wijze van spreken open; je huid verliest meer vocht en droogt uit. Doordat de barrièrefunctie is beschadigd, heb je een grotere kans dat allerlei stoffen je huid binnendringen. Een goede verzorging van de huid is in dit geval essentieel.

Huidbarrière beschadigd, wat te doen?

Eczeem, te veel zon, lang en heet douchen en/of verkeerde huidverzorgingsproducten zijn veroorzakers van een beschadigde huidbarrière. Gelukkig kan je meestal de huidbarrière herstellen. Ik geef je een paar tips.

Eczeem

Als je eczeem hebt, is je huidbarrière niet goed aangelegd. Je huid is niet goed in staat vocht vast te houden, waardoor je altijd een droge huid, of een droge huid in het gezicht hebt. Ook kunnen er stofjes makkelijker de huid binnendringen. Deze stofjes, zoals allergenen, kunnen zorgen voor ontstekingsreacties in de huid. Om de huidbarrière weer in goede conditie te krijgen is het enorm belangrijk om de huid goed te verzorgen met een vette neutrale zalf. Soms is dat voldoende, maar wanneer er ook sprake is van rode schilferende plekken, is het vaak nodig om een medicijn te gebruiken. Je huisarts of je dermatoloog kan je hierin adviseren.

Zon

Wat weinig mensen weten is dat zon ook invloed heeft op de huidbarrière. Een goede zonbescherming is daarom erg belangrijk. Draag een pet of hoed, bedekkende kleding en smeer je natuurlijk regelmatig in met een goede zonnebrandcrème met minimaal factor 30. Eerder legde ik het verschil uit tussen factor 30 en factor 50. En mocht je huid na een dagje zon toch wat trekkerig aanvoelen, dan kun je mijn Aftersun gebruiken. Deze heb ik speciaal ontwikkeld voor het herstel van de huidbarrière na blootstelling aan de zon.

Een lange, warme douche

Een warme douche is heerlijk, maar wel een boosdoener voor je huid. Na een warme douche verdampt vocht vanuit de huid, waardoor de huid droger wordt. Bovendien kan de huidbarrière aangetast worden bij gebruik van verkeerde bad- & doucheproducten. Producten die zeep bevatten hebben een ontvettende werking; bij gebruik verdwijnen er met het water ook huidvetten in het doucheputje. Wanneer er te weinig lipiden aanwezig zijn in de huid, kan de huid onvoldoende vocht vasthouden en droogt het uit.

Mijn advies is daarom om niet te lang, te vaak en te warm te douchen. Daarom is het goed om bij het badderen een parfumvrij badolie te gebruiken. Na gebruik laat deze olie een vettig laagje achter op je huid, waarmee je huid wordt beschermd tegen het verdampen van vocht. Onder de douche is een zeepvrije Douchecrème favoriet bij mensen met een droge huid, of droge huid van de benen. Na het douchen je huid rustig droogdeppen en niet boenen, dan blijft het vette laagje lekker lang zitten en heb jij je huidbarrière beter beschermd!

Lees ook mijn huidadvies: huidverzorging.