Mijn onderzoek naar zonverbranding

Onderzoek, Zon en de huid
Mijn onderzoek naar zonverbranding
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Onlangs deed ik onderzoek naar zonverbranding. Maar liefst 1021 mannen en vrouwen vroeg ik hoe zij denken over zonbescherming. De respondenten denken wel te weten hoe ze hun huid moeten beschermen tegen de zon, maar dat blijkt niet altijd te kloppen. Nog altijd verbranden velen door zon.

In dit onderzoek onderzochten we 410 mannen en 611 vrouwen, allen met kinderen, naar hun gedrag in de zon. We legden ze 29 vragen voor over hoe ze hun kind(eren) beschermen tegen de zon.

PeopleGraphic

Factor 50 of factor 30?

Dermatoloog Marjolein Leenarts: “Opvallend is dat veel respondenten denken dat je na het insmeren met factor 50 niet meer kunt verbranden. Dat is helaas niet het geval. Er is geen enkele zonnebrand die 100% UV-bescherming geeft: factor 30 beschermt voor 97% en factor 50 voor 98%. Omdat het verschil tussen factor 30 en 50 zo klein is, adviseert de Nederlandse Vereniging Voor Dermatologie en Venereologie factor 30. Bij factor 50 denken mensen ten onrechte dat ze vaker en langer in de zon kunnen blijven zitten.”

Uit het onderzoek blijkt dat 1 op de 5 mannen denkt te weten dat je met een zonnebrandcrème met hoge factor niet meer kunt verbranden. 10% van de mannen heeft dan ook weleens gelogen over de oorzaak van het verbranden van zijn kind, terwijl hij er zelf schuldig aan was. Ruzie tussen de ouders hierover komt voor bij 17% van de stellen.

verbranden onmogelijk bij factor 50 alleen mannen
verbranden onmogelijk bij factor 50 alle respondenten

Kinderen verbranden in 30% van de gevallen in de speeltuin

Op wintersport of zonvakantie gaat de tube zonnebrand vaak mee in de tas, maar in ons eigen kikkerlandje wordt die vaak vergeten. 74% van de onderzochte ouders gaf aan dat hun kinderen juist verbrandden in Nederland.

verbranding in NL of buitenland

30% van de zonverbrandingen blijkt dan ook gewoon in de speeltuin plaats te vinden. Als we dat uitsplitsen per provincie, zien we in Limburg zelfs 43% zonverbrandingen in de speeltuin.

Dat is vervelend, omdat bij verbranding op kinderleeftijd de kans op huidkanker later toeneemt. Bovendien ‘onthoudt’ je huid de hoeveelheid blootstelling aan de zon in de loop van het leven. Hoe meer dat is, hoe groter de kans op huidkanker op latere leeftijd.

Verbrandingen per provincie

Als we kijken naar de verschillen tussen provincies in Nederland, blijkt dat maar liefst 93% van de respondenten uit Groningen aangeeft dat zonverbrandingen in Nederland plaatsvonden.

zonverbranding per provincie NL

Smeren voor goede zonbescherming is dus letterlijk van levensbelang. Dan is het belangrijk een zonnebrandcrème te vinden die je prettig vindt in gebruik, adviseert dermatoloog Marjolein Leenarts. “En dat is voor iedereen anders. Dus probeer eerst een sample. Het hoeft overigens niet een heel dure zonnebrandcrème te zijn. Van een zonnebrandcrème die je in Nederland aanschaft, kun je ervan uitgaan dat dit product veilig en werkzaam is. Wel zijn er verschillen in dikte, smeerbaarheid en geur. Bij kinderen of een gevoelige huid zou ik altijd een zonnebrandcrème zonder parfum kiezen. En gebruik je een spray, zorg dan dat je dik genoeg smeert.”

“Vergeet bij kinderen niet op en achter de oren te smeren, en de voetjes en typische verbrandplekken als de randjes onder de zwembroek of het badpak goed te beschermen. Smeer sowieso iedere twee uur en extra vaak wanneer je kind in het water of het zand speelt. En hou baby’s onder zes maanden in ieder geval uit de zon.”

Maar vergeet niet ook te genieten van de zon!

“Fijn dat de media mijn onderzoek veel aandacht heeft gegeven. Hieronder de leukste artikelen!”

logo-rtl-nieuws-200x66
logo-metro-200x66
logo-ouders-van-nu-200x66-v2
logo-rtv-noord-holland-200x66