Uitslag na de eerste zonnestralen

Heb je ook rode vlekken in je hals of kleine bultjes op je armen? Misschien wil je de zonnebrandcrème als schuldige aanwijzen, maar een stuk waarschijnlijker is dat je last hebt van zonneallergie. Wat is de uitslag, en wat te doen tegen zonneallergie? Ik leg het je uit.

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Na de eerste zonnestralen

Ongeveer 1 op de 5 vrouwen heeft last van zonneallergie. Dit komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, en dan vooral bij vrouwen met een lichte huidskleur. Typisch voor zonneallergie is dat deze ontstaat na de eerste zonnestralen, wanneer de huid nog niet gewend is aan de zon. Dit kan tijdens een wintersport zijn of een zonnige ver weg-bestemming in de winter, maar ook tijdens die eerste mooie lentedagen met supermooi weer.

De huidafwijkingen ontstaan uren of zelfs dagen na het zonnebaden. Ze zitten vooral op plekken die voor het eerst in de zon zijn geweest zoals hals, armen en benen. Zonneallergie op het gezicht kan ook voorkomen, maar vaak is het gezicht al een beetje gewend aan de zon.

Uitslag door de zon

En ja, je kan hier opeens last van hebben, van het ene jaar op het andere. Meestal ontstaat deze overgevoeligheid tussen je 20e en 40e. Gelukkig kan het net zo plotseling vertrekken als het gekomen is; na een aantal jaar wordt het minder of verdwijnt de gevoeligheid zelfs.

De uitslag kan er behoorlijk wisselend uitzien, vandaar dat de medische naam hiervoor polymorfe lichteruptie is, oftewel zonuitslag in ‘verschillende gedaantes’. Soms zijn er alleen rode vlekken, meestal rode bultjes en ook kleine blaasjes kunnen voorkomen. Pijn doet het niet, maar de jeuk kan erg vervelend zijn! Gelukkig trekt de uitslag vanzelf binnen enkele dagen weg. Goed met zonnebrandcrème smeren is vaak niet voldoende om de uitslag te vermijden, maar kan wel iets helpen.

Wat te doen tegen zonneallergie?

Zoals met veel dingen is voorkomen altijd beter dan genezen. Het allerbeste is om de huid langzaam te laten wennen aan de zon. Dat is lastig wanneer het ineens zulk mooi weer is dat je het liefste een dag lang op het strand gaat zitten. Toch is het verstandiger om te beginnen met een paar minuten in de zon en dat iedere dag iets verlengen. Zo went je huid langzaam aan de natuurlijke vitamine D.

Meer lezen over zon en de huid? Ga naar mijn adviespagina zonbescherming en zonverbranding.