Uitslag na de eerste zonnestralen

Zon en de huid
Uitslag na de eerste zonnestralen
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Heb je last van rode vlekken in je hals of kleine bultjes op je armen? Je eerste impuls is misschien om je zonnebrandcrème hiervan de schuld te geven, maar een stuk waarschijnlijker is dat je last hebt van zonneallergie. Wat is dat voor uitslag, en wat kun je doen tegen zonneallergie? Ik leg het je uit.

Na de eerste zonnestralen

Ongeveer 1 op de 5 vrouwen heeft last van zonneallergie. De overgevoeligheid komt veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen, en dan vooral bij vrouwen met een lichte huidskleur. Typisch voor zonneallergie is dat deze ontstaat na de eerste zonnestralen, wanneer de huid nog niet gewend is aan de zon. Dit kan tijdens een wintersport zijn of een zonnige ver weg-bestemming in de winter, maar ook tijdens die eerste lentedagen met supermooi weer.

De huidafwijkingen ontstaan uren of zelfs dagen na het zonnebaden. Ze zitten vooral op plekken die voor het eerst in de zon zijn geweest zoals hals, armen en benen. Zonneallergie op het gezicht kan ook voorkomen, maar vaak is het gezicht al een beetje gewend aan de zon.

Uitslag door de zon

En ja, je kan hier opeens last van hebben, van het ene moment op het andere. Meestal ontstaat deze overgevoeligheid tussen je 20ste en 40ste. Gelukkig kan zonneallergie net zo plotseling stoppen als die gekomen is; na een aantal jaar wordt het minder of verdwijnt de gevoeligheid zelfs.

De uitslag kan er behoorlijk wisselend uitzien, vandaar dat de medische naam hiervoor polymorfe lichteruptie is, oftewel zonuitslag in ‘verschillende gedaantes’. Soms zijn er alleen rode vlekken te zien, meestal rode bultjes en ook kleine blaasjes kunnen voorkomen. Pijn doet het niet, maar de jeuk kan erg vervelend zijn. Gelukkig trekt de uitslag binnen enkele dagen vanzelf weg. Goed met zonnebrandcrème smeren is vaak niet voldoende om de uitslag te vermijden, maar kan wel iets helpen.

Wat te doen tegen zonneallergie?

Zoals met veel dingen is voorkomen altijd beter dan genezen. Het allerbeste is om de huid langzaam te laten wennen aan de zon. Dat is lastig wanneer het ineens zulk mooi weer is dat je het liefst een dag lang op het strand gaat zitten. Toch is het verstandiger om te beginnen met een paar minuten in de zon en de duur van je zonmomenten iedere dag iets te verlengen. Zo went je huid langzaam aan de natuurlijke vitamine D.

Meer lezen over zon en de huid? Ga naar mijn adviespagina zonbescherming en zonverbranding.