Hoe kun je het beste je benen ontharen?

Volwassen huid
Hoe kun je het beste je benen ontharen?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Hey Marjolein, de zomer komt eraan. Ik vroeg me af wat jij vindt van scheren, waxen, of laseren, welke methode raad je aan?’ 

Hi Marjolein, ook zo’n zin in het huwelijk volgende week? Hoe regel ik dat niet iedereen z’n zonnebril op zet als ik met mn melkflessen langsloop?’ 

Beste Marjolein, het is eindelijk rokjes-en-korte-broeken-weer. Heb jij tips hoe ik vaatjes, muggenbulten en/of blauwe plekken op mijn benen kan camoufleren?

Bovenstaande is een greep uit de appjes, mails en vragen die ik regelmatig krijg. Kennelijk slaat er lichte paniek toe als onze benen weer bloot mogen. Want hoe krijg je mooie benen? Hoe kun je het beste je benen ontharen? Ik ben dermatoloog en geen toverdokter die kan zorgen dat jouw benen er morgen uitzien als die van Doutzen Kroes, maar tips voor mooie, gladde en vooral gezonde onderbenen heb ik wel.

7x help-ik-moet-met de benen bloot-vragen

1. Welke methode voor het ontharen van benen is het beste?

Je hebt inmiddels zo veel manieren voor ontharen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Je kunt scheren, harsen/waxen, knippen, trimmen, laser, IPL (ontharing door lichtflitsen), epileren en benen ontharen met ontharingscrème. Hieronder beschrijf ik de manieren voor benen ontharen, inclusief voor- en nadelen. Welke methode voor jou het beste werkt, is persoonlijk.

Benen laseren / IPL
Het uitgestraalde licht verwarmt het pigment in de haarzakjes waardoor deze worden beschadigd. Je kunt de benen hiermee grotendeels definitief ontharen. Helaas niet in één keer. Je hebt meerdere behandelingen nodig om dit resultaat te bereiken. Aan een reeks laserbehandelingen kun je het beste in het najaar beginnen.

Benen scheren
Met scheren snijd je het deel van de haar dat boven de huid uitsteekt met een mesje af. Scheren blijft een snelle en pijnloze methode voor ontharing. Een nadeel is dat de haren soms al na een of twee dagen terug groeien, waardoor je opnieuw aan de slag moet. Ook bestaat er een kans op wondjes door het scheren en kunnen haarzakjes gaan ontsteken.

Ontharingscrème
Ook kun je je benen ontharen met een ontharingscrème. In ontharingscrèmes zitten stoffen die de haren net onder de huid gedeeltelijk oplossen waardoor deze afbreken. Net als bij scheren wordt de haar dus niet in zijn geheel verwijderd en zullen binnen enkele dagen tot een week de haartjes daarom de kop weer opsteken. Een ander nadeel is dat de crèmes vaak stoffen bevatten die de huid kunnen irriteren. Je begrijpt: ik ben daarom niet zo’n voorstander van het gebruik van ontharingscrèmes. 

Benen harsen/waxen
Bij harsen/waxen wordt er een laagje was op de huid aangebracht. Nadat de was hard is geworden, wordt de waslaag verwijderd waarbij de haren met wortel en al worden uitgetrokken. Voordeel is dat het ongeveer twee tot vier weken zal duren voordat je haren weer aangroeien. Het nadeel is dat deze methode pijnlijk is. Ook krijg je er gauw ingegroeide haartjes van en die kunnen weer gaan ontsteken.

Benen epileren (elektrisch) 
Met behulp van een elektronisch apparaat wordt elk haartje er afzonderlijk uitgetrokken. Een pijnlijke manier van ontharing, maar wel met met resultaat dat de haren zo’n drie tot vier weken wegblijven.

Tips voor benen ontharen

Hieronder nog een paar tips voor als je je benen gaat ontharen.

ontharingscrème, kan huid irriteren, benen ontharen

Voor ontharing: je benen voorbereiden
Je kunt je benen voorbereiden voor waxen/harsen of scheren door ze te scrubben om de dode huidcellen te verwijderen. Doe dit maximaal één keer per week, als je huid je lief is! 

Bij laser en IPL is het belangrijk dat je minimaal vier tot zes weken voor én na de behandeling niet in de zon of onder de zonnebank gaat. Vermijd ook het gebruik van zelfbruiner.

Na ontharing: je benen verzorgen 
Na een laserbehandeling of het harsen/waxen kun je de huid nog even goed koelen met een coldpack of gewoon een natte (koude) handdoek. Zorg ervoor dat die warmte zo snel mogelijk de huid weer uit gaat. 

Hoe krijg je hars van je huid? Na het harsen/waxen kun je een olie gebruiken – ik tip mijn Huid en Massage olie – om de laatste restjes hars of wax makkelijk te verwijderen. 

Hoe krijg je gladde benen? Hierna kun je je benen het beste verzorgen met een crème die echt wat doet voor je huid. Mijn Bodycrème bevat huideigen lipiden, glycerine en ureum. Deze ingrediënten laten schilfers op je benen verdwijnen en hydrateren je huid optimaal, zodat de huid glad en zacht aanvoelt.

Benen verzorgen na ontharing, crème glycerine, ureum

3. Na ontharing heb ik soms een rode geïrriteerde huid met bultjes. Kun je deze rode bultjes na scheren voorkomen?

Het is van belang je scheermes regelmatig te vervangen om botte mesjes te vermijden. Je haren zijn makkelijker te scheren als ze tenminste twee minuten in contact geweest zijn met water. Maar let op, te lang contact met water is weer niet goed voor je huidbarrière. Ook kun je bij het scheren mijn Bad & Douche olie of Douchecrème gebruiken, hierdoor worden je haren zachter en glijdt het mesje soepeler over je huid.

4. Wat te doen tegen ingegroeide haren op de benen, en kun je het voorkomen?

Dode huidcellen zorgen ervoor dat de porie-opening, waar de haartjes naar buiten moeten groeien, afgesloten raken. Hierdoor kan een haar opgesloten raken en onder de huid gaan groeien. Ook kan een krullend haartje gewoon de ‘verkeerde’ kant op groeien. Wat kan helpen tegen ingegroeide haren op de benen: één keer per week je benen scrubben of een crème gebruiken met ureum of salicylzuur. Dit verwijdert dode huidcellen van het bovenste laagje van je huid, waardoor de haarzakjes minder snel worden afgesloten. 
Wist je dat mijn Bodycreme maar liefst 5% ureum bevat?

5. Ik heb rode puntjes op mijn onderbenen, zijn dit rode scheerbultjes?

Die rode puntjes op je onderbenen hoeven niet per se van het scheren te komen. Dit kan ook duiden op keratosis pilaris. Op mijn adviespagina over keratosis pilaris lees je er meer over.

6. Wat als blauwe plekken of muggenbulten mijn benen ontsieren?

Je kunt muggenbulten en blauwe plekken, als je per se wilt, camoufleren. Er zijn speciale sprays en crèmes voor. Wat je ook kunt doen, is een zelfbruiner gebruiken. Met een bruin kleurtje op je benen vallen alle plekjes en vlekjes toch net iets minder op. Wil je dit proberen, lees dan mijn blog hierover: 10 dingen over zelfbruiners die je echt moet weten. Realiseer je dat een zelfbruiner of camouflage de huid niet beschermt tegen de zon, dus bescherm je huid ook altijd nog met een zonnebrandcrème.

Blote benen zomer, blote benen voorjaar, zelfbruiner, benen ontharen

7. Is zelfbruiner een goede optie tegen witte benen?

Als dermatoloog kan ik niet vaak genoeg zeggen: gebruik wanneer je naar buiten gaat zonbescherming. Wil je snel een kleurtje, dan kun je een zelfbruiner gebruiken. Wel zou je allergisch kunnen zijn voor een van de bestanddelen van een zelfbruinende crème, zoals parfum of alcohol. Natuurlijk smeer je liever geen producten met irriterende ingrediënten. Toch bieden zelfbruiners een prima alternatief, zolang je ze gebruikt in combinatie met goede zonbescherming met minimaal SPF30, huidverzorging en aftersun met antioxidanten. Heb je een heel gevoelige huid? Probeer de crème eerst op een klein stukje huid en gebruik hem alleen bij hoge uitzondering (een huwelijk in maart bijvoorbeeld), zodat je geen verdere contactallergieën opbouwt.