AllergyCertified: minimaal risico op huidallergie

Overige
AllergyCertified: minimaal risico op huidallergie
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Wist je dat maar liefst 27% van de volwassenen in Europa een huidallergie heeft? En dat je zonder dat je het door hebt een contactallergie kunt ontwikkelen? Twee feiten die toch wel verontrustend zijn.

Je kunt jarenlang zonder problemen een product gebruiken en van de een op de andere dag een allergische reactie krijgen. Zo’n huidallergie komt door bepaalde ingrediënten. Onder meer parfum/geurstoffen en bepaalde conserveringsmiddelen zijn bewezen boosdoeners.

Van een huidallergie kom je nooit meer af

Ben je eenmaal allergisch voor een bepaalde stof, dan kom je er nooit meer vanaf. Als dermatoloog vind ik het daarom belangrijk dat – naast dat producten werkzaam zijn -, ze alleen stoffen bevatten waarvan bewezen is dat de kans op een allergische reactie minimaal is.

Huidverzorgingsproducten met Allergy Certified keurmerk: minimaal risico huidallergie

Keurmerk op mijn huidverzorgingsproducten

Misschien heb je op de verpakking van een van mijn huidverzorgingsproducten weleens een afbeelding van het Huid Allergie Keurmerk (HAK) zien staan. Dit keurmerk was een initiatief van het Huidfonds. In 2018 is het overgenomen door de internationale organisatie AllergyCertified.

Elk ingrediënt onder de loep genomen

Aangezien mijn producten het HAK droegen, kwamen ze in aanmerking om ook Allergy Certified gekeurd te worden. Dit wil zeggen dat toxicologen, verbonden aan de internationale organisatie AllergyCertified, élk afzonderlijk ingrediënt van Drs Leenarts huidproducten hebben beoordeeld op het risico van een allergische reactie. Gelukkig kwamen alle producten met vlag en wimpel door de test en stond dan ook al snel het Allergy Certified logo op de gehele productlijn.

Tóch hebben we in 2020 besloten het keurmerk niet verder te dragen. We merkten dat het keurmerk nog niet bekend genoeg was en daardoor meer vragen dan vertrouwen opriep. Daarnaast moet je voor elk keurmerk betalen en besloten wij dat geld liever te spenderen aan andere zaken, zoals het investeren in biobased plastic (suikerriet) verpakkingen. Op deze nieuwe verpakkingen zul je het keurmerk dus niet meer zien staan. Maar geen zorgen, de samenstelling van de producten (ingrediënten) is niet veranderd dus je kunt er nog steeds op rekenen dat de kans op een allergische reactie minimaal is.

Ook bij het ontwikkelen van nieuwe producten zal ik me hier altijd hard voor maken. Voor mijn producten zal ik nooit een concessie doen op huidveiligheid!