Drs Leenarts in bioplastic: beter voor het milieu

Overige
Drs Leenarts in bioplastic: beter voor het milieu
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Bewust en verantwoord met de huid omgaan vind ik als dermatoloog belangrijk. Ik ontwikkel daarom huidverzorgingsproducten met ingrediënten die écht werken en die goed zijn voor je huid. Maar ‘de huid’ is niet het enige waar ik me om bekommer; ik vind het ook belangrijk dat we bewust en verantwoord met de aarde omgaan. Om deze reden zit de huidverzorging van Drs Leenarts verpakt in bioplastic. Ik leg graag uit wat bioplastic is en welke voordelen dit heeft ten opzichte van gewoon plastic.

In mijn gezin proberen we bij te dragen aan een beter milieu door simpele dingen als minder vlees te eten en waar mogelijk de fiets of het openbaar vervoer te pakken en de auto te laten staan. Het zijn kleine dingen, maar alle kleine beetjes helpen, nietwaar?

Huidverzorging in verpakkingen van bioplastic

Ook in mijn bedrijf Drs Leenarts proberen we een steentje bij te dragen aan een beter milieu. En zoals je misschien al hebt gemerkt, zijn de nieuwe verpakkingen van mijn producten gemaakt van ‘bioplastic’.

  • Bioplastic: ‘bioplastic’ wordt gemaakt van planten, zoals van suiker uit suikerriet. Het wordt ook wel biobased plastic genoemd, omdat het materiaal gemaakt wordt van hernieuwbare grondstoffen.
  • Gewoon plastic: ‘gewoon plastic’ wordt gemaakt van ethanol dat afkomstig is van fossiele brandstoffen, zoals aardolie. Fossiele brandstoffen kunnen niet oneindig gebruikt worden omdat dit geen hernieuwbare grondstoffen zijn.

Bioplastic vs plastic

Bioplastic wordt weliswaar ook gemaakt van ethanol, maar deze ethanol is niet afkomstig van fossiele brandstoffen. Deze ethanol wordt gemaakt van het restproduct van suikerriet. Dit is wel een hernieuwbare grondstof.

Een ander verschil tussen bioplastic en gewoon plastic is dat bij de productie van gewoon plastic veel koolstofdioxide (CO2) uit fossiele brandstoffen vrijkomt, dat in de atmosfeer terechtkomt. Er komt steeds meer CO2 in de atmosfeer, maar er wordt niks teruggewonnen.

Bij de productie van bioplastic kan juist wel veel CO2 gevangen worden. Planten, en in dit geval dus suikerriet, nemen voor hun groei (fotosynthese) namelijk CO2 op uit de atmosfeer. Deze CO2 in de suikerriet wordt bij de productie weer gebruikt en planten kunnen het later weer opnemen uit de atmosfeer voor de fotosynthese.

Voordelen van bioplastic-verpakkingen

  1. Bioplastic heeft dus een aantal voordelen. Het eerste voordeel van bioplastic is dus dat de grondstoffen hernieuwbaar zijn. Planten raken namelijk niet op.
  2. Ten tweede kan er water bespaard worden. De productie van bioplastic uit suikerriet vindt veelal in Brazilië plaats, waar er veel regen valt, en er dus veel natuurlijke irrigatie is.
  3. Ten derde kan er met bioplastic CO2 bespaard worden, waardoor deze verpakkingen dus beter zijn voor het klimaat.

FSC papier

Tenslotte hebben we gekozen om voor onze papieren verpakkingen gebruik te maken van FSC papier. Het FSC-keurmerk geeft de zekerheid dat de grondstof voor het papier afkomstig is uit verantwoord beheerde bossen.

Onze keuze om gebruik te maken van biobased plastic en FSC papier is een kleine stap (maar alle kleine beetjes helpen, nietwaar?) en natuurlijk niet de perfecte oplossing. We zullen ons blijven inzetten om verbeteringen door te voeren en zullen gebruik blijven maken van de innovaties wanneer deze binnen ons bereik liggen.

Wist je dat?

  • Mijn suncare goed is getest door de Consumentenbond, met een derde plek in de grote zonnebrandtest? Er werd extra gelet op de impact op het milieu; ook hier scoort mijn zonnebrandcrème uitmuntend op. Verder is er uiteraard gekeken naar bescherming en ingrediënten.
  • Verantwoord en bewust omgaan met de huid in mijn ogen betekent dat je geen onnodige ingrediënten smeert? Dat zijn ingrediënten die niets doen voor je huid, zoals parfum. Drs Leenarts-huidverzorging is daarom volledig parfumvrij.

Bronnen

Braskemsa. (2018, 1 maart). Institutional Green Plastic. Geraadpleegd op 20 maart 2020, van https://www.youtube.com/watch?v=UOPhqlx0f6Y

Holland Bioplastics. (z.d.). Wat zijn bioplastics? Geraadpleegd op 20 maart 2020, van http://www.hollandbioplastics.nl/wat-zijn-bioplastics/

Holland Bioplastics. (z.d). Feiten over bioplastics. Geraadpleegd op 20 maart 2020, van http://www.hollandbioplastics.nl/feiten-over-bioplastics/

Milieu Centraal. (z.d.). Milieu-impact van verpakkingen. Geraadpleegd op 20 maart 2020, van https://www.milieucentraal.nl/minder-afval/verpakkingen/milieu-impact-van-verpakkingen/

Multitubes. (z.d.). The sustainable truth.