Suncare SPF30 scoort goed bij Consumentenbond! Beste lotion en vriendelijk voor koraal

Zon en de huid
Suncare SPF30 scoort goed bij Consumentenbond! Beste lotion en vriendelijk voor koraal
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Net als elk jaar onderzocht de Consumentenbond dit jaar diverse zonnebrandcrèmes die in Nederland verkrijgbaar zijn. Ook mijn Suncare SPF30 werd onder de loep genomen. De uitkomst? Mijn Suncare scoort goed. Zo blijkt mijn zonnebrand niet schadelijk voor koraal.

De Consumentenbond onderzocht zo’n twintig zonnebrandcrèmes op een aantal aspecten, waaronder bescherming, gebruiksgemak en milieu. En wat blijkt? Mijn Suncare SPF30 scoort goed op al deze vlakken – en is zelfs een aanrader!

“Voor wie liever een lotion dan een spray gebruikt is Drs Leenarts Suncare SPF 30 aan te bevelen.”

de Consumentenbond

Drs Leenarts is de best geteste lotion

De gemiddelde score van mijn Suncare SPF30 is een 7.0. Hiermee komt mijn zonnebrandcrème op een derde plek. Op de eerste en tweede plaats staan zonnebrandcrèmes in sprayvorm (met een score van 7.1). Maar gebruik je liever een lotion, dan is Drs Leenarts dus de best geteste zonnebrand! Natuurlijk ben ik heel trots dat mijn Suncare SPF30 zó goed scoort in zo’n belangrijk, onafhankelijk onderzoek.

Goed om te weten: toen de Consumentenbond in 2020 mijn suncare onder de loep nam, bestond Drs Leenarts Suncare Spray nog niet. Deze suncare in sprayvorm introduceerde ik begin 2021.

Is zonnebrand milieuvriendelijk?

Waar de Consumentenbond dit jaar voor het eerst aandacht aan besteedde, was het effect van de ingrediënten op het milieu. Want zonnebrand heeft een keerzijde, zoals je op de website van de Consumentenbond kan lezen. De gebruikte UV-filters zouden “een nadelig effect kunnen hebben op het dierlijk leven in de zee”.

Het is namelijk zo dat, als je zwemt, er wat zonnebrand in het water achterblijft. Dit is precies waarom je je na het zwemmen opnieuw moet insmeren; na contact met water loopt de beschermingsfactor terug. En dit is ook precies waarom ik, bij het ontwikkelen van mijn suncare-lijn, het heel belangrijk vond dat de crème waterresistant zou zijn; dit betekent dat de zonnebrand goed op je huid blijft zitten en zo min mogelijk in het water komt.

Maar dat er altijd wat zonnebrandcrème na een duik in de zee met het water vermengt, is eigenlijk niet te voorkomen. En als je dan bedenkt dat we overal ter wereld op warme dagen het liefst de verkoeling van de zee opzoeken, dan is de vraag of zonnebrand slecht is voor het koraal zo’n gekke nog niet!

Zonnebrand en koraal

Dat de impact van zonnebrand op het milieu meer mensen bezighoudt, merkte ik zelf ook al. Zo kreeg ik het afgelopen jaar van verscheidene klanten een e-mail met de vraag of mijn zonnebrand wel veilig is voor de vissen en het koraal. Maar hier eenduidig antwoord op geven, is ingewikkeld. Het hele zonnebrand en koraal-verhaal is een hele lastige discussie, want wat is precies goed en wat slecht voor het milieu, voor het koraal en de vissen?

Gelukkig kan ik nu wél een eenduidig antwoord geven: de UV-filters in mijn Suncare SPF30 hebben een lage impact hebben op het milieu. Ze vallen in de ‘groene categorie’ van de Consumentenbond. Hierover zegt de bond zelf: “Filters die tot deze groep behoren zijn de beste keuze voor het milieu. Ze zijn niet geclassificeerd als hormoonontregelaars, zijn niet bioaccumulerend en hebben een lage giftigheid.”

Drs Leenarts zonnebrandcrème is vriendelijk voor de huid en het milieu

Met de uitkomst van de Consumentenbond ben ik natuurlijk heel blij. Het is een bevestiging dat ik met mijn Suncare een zonnebrandcrème heb ontwikkeld die een goede bescherming biedt voor de huid en die daarbij ook vriendelijk is voor het milieu, waaronder het koraal. En natuurlijk is de zonnebrand parfumvrij, waardoor hij ook geschikt is voor de gevoelige huid. Je kan hem met een gerust hart smeren tijdens een dagje aan het strand!

Wist je dat

  • Mijn Suncare-lijn is niet langer van bioplastic gemaakt, maar van 30% gerecycled PCR (post consumer recycled plastic). We streven naar verpakkingen van 100% gerecycled plastic.
  • Koraal doet – door het grillige en kleurrijke uiterlijk – misschien denken aan een plant, maar het is eigenlijk een wonderlijk zeedier.
  • De Consumentenbond onderzocht Drs Leenarts SPF30. Net na het verschijnen van de onderzoeksresultaten, lanceerde ik ook Suncare SPF50 – met dezelfde UV-filters als in SPF30.
  • Een zonnebrand kan verschillende soorten zonnefilters bevatten. Fysische en organische bijvoorbeeld. Hierover schreef ik al eens een blog, waarin ik het verschil uitleg en ook vertel welke filters er in mijn suncare zitten.