Baby acne

Baby- kinderhuid
Baby acne
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Is je baby geboren – natuurlijk de allermooiste – heeft-ie pukkeltjes. Wat is er gebeurd met dat gave babyhuidje? In de praktijk is een babyhuidje vaak helemaal niet zo gaaf. Het is dan ook heel gebruikelijk dat je baby de eerste maanden na de geboorte pukkeltjes en puistjes krijgt: baby acne. Wat is de oorzaak ervan? En hoe moet je baby acne verzorgen? Ik geef advies.

Drs Leenarts over baby acne

Tips voor baby acne

  • Laat de huid met rust en druk de puistjes niet uit. Dit kan de huid alleen maar onnodig beschadigen en het is pijnlijk voor je baby.
  • De babyhuid is een kwetsbare huid. De huidcellen zitten minder dicht op elkaar dan bij volwassenen het geval is, de babyhuid staat dus meer ‘open’. Gebruik voor je baby daarom altijd huidproducten die vrij zijn van parfum en allergenen, bijvoorbeeld Drs Leenarts huidverzorging.
Niet elk pukkeltje of vlekje bij een pasgeborene is baby acne.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen bij baby acne

Laat baby acne littekens achter?

Nee, het geneest doorgaans zonder klachten en laat ook meestal geen littekens achter.

Is baby acne besmettelijk?

Nee, het is niet besmettelijk.

Doet de acne pijn?

Nee, je baby heeft gelukkig nergens last van.

Hoe lang duurt baby acne?

De acne kan na enkele maanden vanzelf overgaan. Als dit niet het geval is, kun je naar de dokter gaan. Die zal dan middelen voorschrijven die je plaatselijk op de huid kan aanbrengen.

Moet ik speciale acne verzorgingsproducten voor mijn baby gebruiken?

Nee, in bijna alle gevallen gaat de acne vanzelf over. Smeer nooit anti-acne producten op de tere babyhuid.

Kan baby acne door flesvoeding komen?

De acne kan tussen de nul en acht maanden ontstaan. Het kan dus zomaar dat de puistjes zich aandienen net op het moment dat je bent overgegaan op flesvoeding. De link tussen acne en flesvoeding lijkt dan makkelijk gelegd. Echter is er geen relatie tussen acne bij baby’s en voeding. Ook borstvoeding lijkt geen verband te hebben met het ontstaan van acne bij baby’s.

Kan de baby acne duiden op koemelkallergie?

Nee, er is geen relatie tussen de acne en koemelkallergie.

Baby acne of eczeem, hoe herken ik het? Wat is het verschil?

Bij acne ontstaan er pukkeltjes, puistjes en mee-eters. Bij eczeem is de huid droog, met rode schilferende plekken en soms bultjes en blaasjes. Ook jeukt eczeem vaak.

Waar komt baby acne vandaan?

De oorzaak is tot heden nog niet precies bekend. Men schat dat het kan ontstaan door (androgene) hormonen die nog afkomstig zijn van de mama of van de baby zelf. 

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

Configureer dit blok eerst.