Handeczeem

Volwassen huid, Overige
Handeczeem
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Handen worden meer dan elk ander lichaamsdeel blootgesteld aan kou, water, zeep en chemicaliën. Handeczeem, dus eczeem aan de handen en tussen de vingers, is dan ook een vaak voorkomend probleem. Er zijn veel vormen van handeczeem en verschillende oorzaken. Bij elke vorm is een goede huidverzorging extreem belangrijk. Maar niets aan de hand, ik geef advies.

Drs Leenarts over handeczeem

Tips bij eczeem aan de handen

  • Pas op met het dragen van ringen, helemaal als je last hebt van eczeem tussen de vingers. Onder een ring blijft vaak zeep en water achter, waardoor irritatie ontstaat.
  • Je handen houden niet van kou, regen en wind. Draag daarom goede handschoenen.
  • Wanneer je handen niet zichtbaar vuil zijn, gebruik dan handenalcohol. Klinkt misschien gek, maar handenalcohol is beter voor je handen dan water en zeep.
  • Draag schoonmaakhandschoenen tijdens het schoonmaken. Zeep droogt de huid uit.
  • Droog je handen goed af na het wassen.
  • Gebruik een vette, neutrale crème of zalf voor eczeem op je handen. Smeer deze zo vaak mogelijk, ook op de plekken waar geen eczeem zit. Om de natuurlijke huidbarrière te herstellen, heb ik een crème voor droge handen ontwikkeld. In mijn Handcrème zit 5% ureum.

“Was je vaak je handen? Smeer je een bepaalde handcrème? Draag je ringen? Ga bij eczeem aan de handen je gewoontes na en probeer die te veranderen om te ontdekken wat irritatie geeft.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over handeczeem

Van hormoonzalf wordt de huid toch dun?

Inderdaad, als je langdurig elke dag op dezelfde plek hormoonzalf smeert, wordt de huid daar dunner. Om dat te voorkomen adviseren dermatologen eigenlijk altijd om de hormoonzalf slechts een aantal vaste dagen per week te smeren. Soms in combinatie met andere medicijnzalven.

Hormoonzalven hebben een slechte reputatie, waarschijnlijk vanwege het woord hormoon. Het gaat hier echter niet om geslachtshormonen. Hormoonzalven of corticosteroïden zijn afgeleid van een stof die van nature in de bijnier geproduceerd wordt. Hormoonzalven bestaan al heel erg lang. We weten dus precies welke bijwerkingen er zijn en hoe deze te voorkomen zijn.

Hoe weet ik of mijn handeczeem een allergie is?

Dit kan getest worden bij een dermatoloog, maar ook kun je zelf een thuistest doen: de ROAT test.

Helpt het om eczeem handen in soda te laten weken?

Het effect van soda (natriumbicarbonaat) op eczeem of een droge huid is niet echt goed wetenschappelijk onderzocht. De pH-waarde van onze huid is ongeveer 7 en is dus lichtelijk zuur. De pH-waarde van soda is 8. Dus je zou verwachten dat dit een slecht effect heeft op de huid. Toch zijn er aanwijzingen dat baking soda in water ook een goed effect kan hebben op de droge huid (referentie).

Dan is er ook huishoudsoda (natriumcarbonaat) waarvan in het verleden vaak geadviseerd werd om wondjes hierin te weken, als desinfectie. In de nieuwe richtlijn voor behandeling van acute wonden van de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde worden sodabadjes of biotexbadjes ontraden, omdat ze de kans op infectie vergroten, de wondgenezing vertragen en belastend zijn.

Komen de kloven in mijn handen door vitaminetekort?

Nee, kloven in handen zijn niet het gevolg van vitaminetekort. Kloven zijn scheurtjes in de huid, die ontstaan door droogte en bij bepaalde vormen van eczeem.

Is dyshidrotisch handeczeem besmettelijk?

Nee, dyshidrotisch eczeem is absoluut niet besmettelijk. Ook andere vormen van handeczeem zijn niet besmettelijk.

Meer advies van Drs Leenarts

aambeien billen jeuk

Jeuk bij de anus & aambeien

Drs Leenarts over jeuk bij de anus & aambeien Tips bij aambeien “Mensen hebben vaak de neiging een doktersbezoek uit te stellen bij dit soort klachten. Niet doen! Dokters zijn professionals en doen de hele dag […]