Littekens

Overige
Littekens
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Bijna iedereen heeft of krijgt ze gedurende het leven: littekens. Groot of klein, zichtbaar of (bijna) onzichtbaar, rood of wit. Vaak is het vooral in cosmetisch opzicht storend voor iemand. Maar soms kan een litteken ook behoorlijk in de weg zitten door jeuk, pijn, verdikking of zelfs infecties. Hoe dat precies zit? En hoe je een litteken kunt verzorgen? Ik leg het je hieronder allemaal uit.

Drs Leenarts over littekens

Tips bij littekens

  • Masseer het litteken zelf regelmatig, om het soepel te houden.
  • Bescherm een litteken in de zon (net zoals de rest van je huid) met een (minimaal factor 30) zonnebrand.
  • Laat je niet verleiden door dure anti-littekencrèmes die je in de drogisterij kunt kopen. Smeren is goed, maar kan ook met een ‘gewone’ crème.
  • Accepteer dat je een litteken hebt. Het kan soepeler, vlakker, lichter van kleur worden, maar zal nooit helemaal verdwijnen.
  • Wacht in ieder geval een jaar af hoe het litteken zich ontwikkelt. Als je het dan cosmetisch storend vindt, bespreek dan met je huisarts de verschillende opties.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over littekens

Werken anti-litteken crèmes?

Er is geen enkele littekencrème bewezen beter dan een andere. Ook vitamine E crème niet… Zonde dus om dure littekencrèmes aan te schaffen. Smeren zelf is wel goed en belangrijk, maar dat kan dus gewoon met een bodycrème die je toch al in huis hebt.

Hoe kun je littekens laten verdwijnen?

Niemand kan littekens laten verdwijnen. Sommige behandelingen kunnen ervoor zorgen dat ze minder zichtbaar of minder gevoelig worden.

Welke olie kan ik gebruiken voor de littekenmassage?

Je kunt gewoon een simpele huidolie gebruiken, hier heb je geen speciale massage olie voor nodig.

Mijn litteken wordt steeds dikker en gevoeliger, wat moet ik doen?

Het kan zijn dat door trekkrachten van je huid, op een gewricht bijvoorbeeld, een litteken hypertrofisch wordt. Als dit gebeurt kan ik je aanraden om even langs de huisarts te gaan, die zal je verder helpen.

Hoe lang duurt het voordat het litteken stabiel blijft?

Meestal is dit na twaalf tot achttien maanden, maar het kan ook twee jaar duren.

Hoe kan je een litteken voorkomen?

Bij het ontstaan van een litteken geldt: hoe langer het genezingsproces van de wond, hoe zichtbaarder het litteken. Dus, heb je een verwonding, geef de huid dan alle kans om zo goed mogelijk te genezen: zorg voor een goede wondgenezing en krab niet aan korstjes.

Hoe lang blijft een litteken rood?

Dit kan verschillen. Een litteken wordt de eerst zes maanden vaak roder, dikker en trekkeriger (niet echt mooier dus), en daarna pas beter. Het kan zeker één tot anderhalf jaar duren voordat een litteken is ‘uitgerijpt’ en dus het eindresultaat heeft bereikt.

Hoe zit het met mijn litteken na de keizersnede?

Het gaat hier om een chirurgisch litteken: de huid is open geweest en weer gehecht. Een litteken na een keizersnede is dan ook vaak rood of paars, en kan gaan jeuken. Het litteken elke dag met een huidolie of crème masseren, is het enige wat je ertegen kan doen. Na één tot anderhalf jaar heeft een keizersnede litteken zijn uiteindelijke uiterlijk gekregen.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

Handen op eczeem

Handeczeem

Handen worden meer dan elk ander lichaamsdeel blootgesteld aan kou, water, zeep en chemicaliën. Handeczeem is dan ook een vaak voorkomend probleem. Er zijn veel vormen van en verschillende oorzaken. Bij elke vorm is een goede huidverzorging heel belangrijk.