Smetplekken

Volwassen huid
Smetplekken
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Een smetplek is een huiduitslag die met name voorkomt in plooien, dus waar de huid tegen elkaar aanwrijft en het warm en broeierig is. Smetplekken komen vaak voor: bij baby’s, maar ook bij volwassenen of ouderen. Gelukkig kan je met een zinkzalf smetplekken verzorgen en helpen mijn tips smetplekken te voorkomen.

Drs Leenarts over smetplekken

Tips bij smetplekken

  • Gebruik bij acute, nattende smetplekken koude kompressen voor snelle verlichting. Dit kan je doen door een theedoek nat te maken en op de smetplek te leggen.
  • Met een zinkzalf zonder parfum of alcohol kan je de smetplekken verzorgen.
  • Vermijd wrijving van de huid.
  • Voorkom druk op de huid en draag bij voorkeur geen strakzittende kleding.
  • Zorg dat de smetplek voldoende kan luchten. Zo kan de huid drogen.
  • Behandel incontinentie of overmatig zweten om huidirritatie door zweet of urine te voorkomen.
  • Gebruik talkpoeder om de huid goed droog te houden en zo smetplekken te voorkomen.

“Er zijn talloze huidaandoeningen die lijken op smetplekken, maar toch anders zijn. Denk aan schimmelinfectie, psoriasis en eczeem. De beste manier om te weten of je inderdaad smetplekken hebt, is een bezoekje te brengen aan je huisarts.”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen bij smetplekken

Zijn smetplekken besmettelijk?

Nee, gelukkig zijn smetplekken niet besmettelijk.

Hoe weet ik zeker dat het smetplekken zijn?

De beste manier om hier helemaal zeker van te zijn, is een bezoekje te brengen aan je huisarts of dermatoloog. Vaak herkent een arts direct smetplekken en is verder onderzoek niet noodzakelijk.

Kunnen er ook andere dingen aan de hand zijn dan alleen smetplekken?

Jazeker, er zijn talloze huidaandoeningen die lijken op smetplekken, maar toch anders zijn. Denk aan schimmelinfectie, psoriasis en eczeem.

Smetplekken bij mijn baby, wat kan ik eraan doen?

Heeft je baby een smetplek achter het oor of in de huidplooitjes? Ook dan is het van belang om deze huid droog te houden. Bijvoorbeeld met mijn zinkzalf voor baby’s: Drs Leenarts Babybillen zalf. Deze zalf met zinkoxide is geschikt voor smetplekken én bij luieruitslag. De zalf bevat natuurlijk geen ingrediënten die kunnen irriteren en is dus geschikt voor baby’s.

Moet ik de smetplekken verzorgen met scheurlinnen?

Scheurlinnen is een reep stof van katoen, ook wel Engels pluksel genoemd. Door dit in de huidplooi te leggen, kan de huid niet meer tegen elkaar aanwrijven en wordt het vocht geabsorbeerd. Scheurlinnen gebruik je dus vooral om smetplekken te voorkomen.

Meer advies van Drs Leenarts

eczeem op de handen

Handeczeem

Drs Leenarts over handeczeem Tips bij eczeem aan de handen “Was je vaak je handen? Smeer je een bepaalde handcrème? Draag je ringen? Ga bij eczeem aan de handen je gewoontes na en probeer die […]
aambeien billen jeuk

Jeuk bij de anus & aambeien

Drs Leenarts over jeuk bij de anus & aambeien Tips bij aambeien “Mensen hebben vaak de neiging een doktersbezoek uit te stellen bij dit soort klachten. Niet doen! Dokters zijn professionals en doen de hele dag […]