Smetplekken

Volwassen huid
Smetplekken
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Een smetplek is een huiduitslag die met name voorkomt in plooien, dus waar de huid tegen elkaar aanwrijft en het warm en broeierig is. Smetplekken komen vaak voor: bij baby’s, maar ook bij volwassenen. Gelukkig kan je met een zinkzalf smetplekken verzorgen en helpen mijn tips smetplekken te voorkomen.

Drs Leenarts over smetplekken

Wat zijn smetplekken?

  • Bij smetplekken is de huid rood, vaak nattig en kan de huid muf ruiken.
  • Meestal verschijnt de irritatie in de lies, onder de borsten, in een buikplooi of achter het oor.
  • Bij smetplekken is het belangrijk om de huid droog te houden. Mijn Beschermende Barrière crème (cosmetisch product) met een hoog gehalte zinkoxide en zonder parfum, kan hierbij helpen.

Verloop en klachten

Smetplekken is de algemene benaming voor een rode geïrriteerde huid die in de lichaamsplooien voorkomt. De medische term voor smetten is intertrigo. Bij baby’s zie je de rode uitslag soms in de nekplooitjes of op de billen, wat we ook wel luieruitslag noemen. Bij volwassenen en ouderen komt de irritatie vooral voor in de liezen, oksels, buikplooi of onder de borsten.

Hoe ontstaat een smetplek?

Smetplekken ontstaan in huidplooien. Daar waar de huid tegen elkaar aanwrijft en het warm en broeierig is. Hierdoor raakt de huid geïrriteerd en wordt deze gevoelig voor infecties met bacteriën en schimmels zoals Candida albicans.

Smetplekken komen vaker voor bij volwassenen met overgewicht (obesitas), suikerziekte (diabetes) en patiënten of ouderen die langdurig bedlegerig of rolstoelgebonden zijn.

Hoe herken ik smetplekken?

Smetplekken herken je aan rode huiduitslag in een huidplooi. Zoals in de liezen, bilnaad, bij de buik, onder de oksels of onder de bh en borsten. Maar ook kan je last hebben van een smettende navel of smet achter het oor. De huid is in zo’n huidplooi vaak rood, nattig en kan muf ruiken.

Smetplekken huid onder borsten

 

Foto: smetplekken onder de borst

Behandeling smetplekken

Bij beginnende smetplekken die niet al te ernstig zijn, is het soms genoeg om de huid ter plaatse goed droog te houden.

Verder kun je de smetplekken verzorgen met een barrière crème die een hoog gehalte aan zinkoxide bevat. Zink zorgt namelijk voor een beschermende laag op de huid en heeft een indrogend effect. De huid kan hierdoor rustig zelf herstellen en raakt niet overprikkeld. Gebruik alleen zalf voor smetplekken die geen parfum of alcohol bevat, want dit irriteert de huid alleen maar meer.

In sommige gevallen is het nodig om naast een zinkzalf ook een antischimmel- of eczeemcrème te smeren. Raadpleeg in dit geval je huisarts.

Tips bij smetplekken

  • Gebruik bij acute, nattende smetplekken koude kompressen voor snelle verlichting. Dit kan je doen door een theedoek nat te maken en op de smetplek te leggen.
  • Met een zinkzalf zonder parfum of alcohol kan je de smetplekken verzorgen.
  • Vermijd wrijving van de huid.
  • Voorkom druk op de huid en draag bij voorkeur geen strakzittende kleding.
  • Zorg dat de smetplek voldoende kan luchten. Zo kan de huid drogen.
  • Behandel incontinentie of overmatig zweten om huidirritatie door zweet of urine te voorkomen.
  • Gebruik talkpoeder om de huid goed droog te houden en zo smetplekken te voorkomen.
Smetplekken kunnen op andere huidaandoeningen lijken, zoals een schimmelinfectie of eczeem, maar zijn toch anders. Twijfel je of het smetplekken zijn? Raadpleeg dan de huisarts.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen bij smetplekken

Zijn smetplekken besmettelijk?

Nee, gelukkig zijn smetplekken niet besmettelijk.

Hoe weet ik zeker dat het smetplekken zijn?

De beste manier om hier helemaal zeker van te zijn, is een bezoekje te brengen aan je huisarts of dermatoloog. Vaak herkent een arts direct smetplekken en is verder onderzoek niet noodzakelijk.

Kunnen er ook andere dingen aan de hand zijn dan alleen smetplekken?

Jazeker, er zijn talloze huidaandoeningen die lijken op smetplekken, maar toch anders zijn. Denk aan schimmelinfectie, psoriasis en eczeem.

Smetplekken bij mijn baby, wat kan ik eraan doen?

Heeft je baby een smetplek achter het oor of in de huidplooitjes? Ook dan is het van belang om deze huid droog te houden. Bijvoorbeeld met mijn zinkzalf voor baby’s: Drs Leenarts Babybillen zalf. Deze zalf met zinkoxide is geschikt voor smetplekken én bij luieruitslag. De zalf bevat natuurlijk geen ingrediënten die kunnen irriteren en is dus geschikt voor baby’s.

Moet ik de smetplekken verzorgen met scheurlinnen?

Scheurlinnen is een reep stof van katoen, ook wel Engels pluksel genoemd. Door dit in de huidplooi te leggen, kan de huid niet meer tegen elkaar aanwrijven en wordt het vocht geabsorbeerd. Scheurlinnen gebruik je dus vooral om smetplekken te voorkomen.

Meer advies van Drs Leenarts

  • Luieruitslag

    Luieruitslag

    Luieruitslag herken je aan de rode vlekken, bultjes of wondjes in de schaamstreek en liezen. Bijna alle kinderen hebben er weleens last van. Ook komt de uitslag voor bij volwassenen met incontinentie. Hoe behandel je het?
  • Eczeem op de arm voor de eczeem adviespagina.

    Eczeem

    Ongeveer 1 op de 5 kinderen heeft eczeem. Vervelend, vooral die jeuk. Ook volwassenen kunnen er last van hebben. Hoe ontstaat eczeem? En wat kun je ertegen doen? Ik geef advies en deel tips.
  • aambeien billen jeuk

    Jeuk bij de anus & aambeien

    Jeuk of irritatie bij de anus? Dat is iets waar je het liever niet over hebt. De oorzaken zijn uiteenlopend, maar vaak is er sprake van aambeien. Hoe krijg je ze, welke klachten geven ze en hoe kun je aambeien verhelpen?