Smetplekken

Volwassen huid
Smetplekken
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Een smetplek is een huiduitslag die met name voorkomt in plooien, dus waar de huid tegen elkaar aanwrijft en het warm en broeierig is. Smetplekken komen vaak voor: bij baby’s, maar ook bij volwassenen. Gelukkig kan je met een zinkzalf smetplekken verzorgen en helpen mijn tips smetplekken te voorkomen.

Drs Leenarts over smetplekken

Tips bij smetplekken

  • Gebruik bij acute, nattende smetplekken koude kompressen voor snelle verlichting. Dit kan je doen door een theedoek nat te maken en op de smetplek te leggen.
  • Met een zinkzalf zonder parfum of alcohol kan je de smetplekken verzorgen.
  • Vermijd wrijving van de huid.
  • Voorkom druk op de huid en draag bij voorkeur geen strakzittende kleding.
  • Zorg dat de smetplek voldoende kan luchten. Zo kan de huid drogen.
  • Behandel incontinentie of overmatig zweten om huidirritatie door zweet of urine te voorkomen.
  • Gebruik talkpoeder om de huid goed droog te houden en zo smetplekken te voorkomen.
Smetplekken kunnen op andere huidaandoeningen lijken, zoals een schimmelinfectie of eczeem, maar zijn toch anders. Twijfel je of het smetplekken zijn? Raadpleeg dan de huisarts.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen bij smetplekken

Zijn smetplekken besmettelijk?

Nee, gelukkig zijn smetplekken niet besmettelijk.

Hoe weet ik zeker dat het smetplekken zijn?

De beste manier om hier helemaal zeker van te zijn, is een bezoekje te brengen aan je huisarts of dermatoloog. Vaak herkent een arts direct smetplekken en is verder onderzoek niet noodzakelijk.

Kunnen er ook andere dingen aan de hand zijn dan alleen smetplekken?

Jazeker, er zijn talloze huidaandoeningen die lijken op smetplekken, maar toch anders zijn. Denk aan schimmelinfectie, psoriasis en eczeem.

Smetplekken bij mijn baby, wat kan ik eraan doen?

Heeft je baby een smetplek achter het oor of in de huidplooitjes? Ook dan is het van belang om deze huid droog te houden. Bijvoorbeeld met mijn zinkzalf voor baby’s: Drs Leenarts Babybillen zalf. Deze zalf met zinkoxide is geschikt voor smetplekken én bij luieruitslag. De zalf bevat natuurlijk geen ingrediënten die kunnen irriteren en is dus geschikt voor baby’s.

Moet ik de smetplekken verzorgen met scheurlinnen?

Scheurlinnen is een reep stof van katoen, ook wel Engels pluksel genoemd. Door dit in de huidplooi te leggen, kan de huid niet meer tegen elkaar aanwrijven en wordt het vocht geabsorbeerd. Scheurlinnen gebruik je dus vooral om smetplekken te voorkomen.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

Handen op eczeem

Handeczeem

Handen worden meer dan elk ander lichaamsdeel blootgesteld aan kou, water, zeep en chemicaliën. Handeczeem is dan ook een vaak voorkomend probleem. Er zijn veel vormen van en verschillende oorzaken. Bij elke vorm is een goede huidverzorging heel belangrijk.
aambeien billen jeuk

Jeuk bij de anus & aambeien

Jeuk of irritatie bij de anus? Dat is iets waar je het liever niet over hebt. De oorzaken zijn uiteenlopend, maar vaak is er sprake van aambeien. Hoe krijg je ze, welke klachten geven ze en hoe kun je aambeien verhelpen?