Zinkoxide, een uitstekende huidbeschermer

Overige
Zinkoxide, een uitstekende huidbeschermer
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Zinkoxide, misschien heb je er weleens van gehoord. Het is een veelgebruikt ingrediënt in huidverzorgingsproducten. Je vindt het dan ook in mijn producten terug.  Wat doet dit ingrediënt voor de huid? Waar is zinkzalf goed voor? Ik leg het je uit.

Wat is zinkoxide?

Zinkoxide is een wit of geel poeder. Het wordt verkregen door het verbranden van het mineraal zink. In veel huidverzorgingsproducten wordt zinkoxide als ingrediënt verwerkt. Niet zonder reden, want het wordt goed door de huid verdragen en heeft verschillende eigenschappen. Je vindt zinkoxide onder andere in de Verkoelende Lotion bij waterpokken, Babybillen Zalf, Aanstiplotion bij puistjes en de Mineral Suncare.

Wat doet zinkoxide voor je huid?

Zinkoxide, of in de volksmond gewoon ‘zink’, is breed inzetbaar als ingrediënt in huidverzorgingsproducten. Zink heeft een dekkend, beschermend, verkoelend, jeukstillend en indrogend effect.* Afhankelijk van de basis waarin de zinkoxide verwerkt is, is de werking van het product meer indrogend, of juist meer beschermend.

Werking zinkzalf

Een zalf met zinkoxide zorgt bijvoorbeeld voor een beschermend laagje over de huid, waardoor het bijdraagt aan het herstel van de kwetsbare en geïrriteerde huid. Daarnaast kan zinkoxide de huid verkoelen en jeuk stillen. Al deze eigenschappen maken dat zinkoxide een geschikt ingrediënt is om te gebruiken bij jeuk, nattend eczeem en luieruitslag en bijvoorbeeld smetplekken.** Bovendien wordt zinkoxide vaak gebruikt als UV-filter in zonnebrandcrèmes. Kortom, zinkoxide is absoluut een van de betere huidbeschermers!

Heeft zinkoxide bijwerkingen?

Nee, er zijn geen bijwerkingen bekend. Wel is het zo dat zink zorgt voor een wit laagje op je huid, wat zichtbaar kan zijn als een witte waas.

Is elke zinkzalf hetzelfde?

Nee, er zijn heel veel zinkzalven beschikbaar. ‘Gewone’ merkloze zinkzalf bevat meestal 10% zinkoxide, niet zo erg veel dus. Zinkolie bevat weer heel veel zinkoxide, namelijk 60%. Maar dit is weer niet zo heel prettig in gebruik; de grote hoeveelheid zinkoxide mengt niet met de olie, waardoor je steeds moet roeren en mengen voor gebruik. Er vanaf halen is ook niet zo makkelijk, en gaat enkel met olie.

Drs Leenarts zinkzalf (Babybillenzalf) bevat 25% zinkoxide. Dit is een erg hoog percentage. Volgens de Europese Cosmeticaverordening is het maximale toegestane percentage zinkoxide ook 25%. De Babybillen Zalf smeert goed én beschermt goed.

Zinkoxide zalf bij luieruitslag

Bij luieruitslag zorgt zinkoxide voor een beschermend laagje op de babybillen. Hierdoor krijgen urine en ontlasting geen kans om de huid te irriteren. Daarom bevat Drs Leenarts Babybillenzalf maar liefst 25% zinkoxide! Dit is meer dan welke babybillencrème dan ook. En door de combinatie van andere verzorgende ingrediënten in onze Babybillenzalf kan de kwetsbare babyhuid weer volledig herstellen.

En dan vraag je jezelf misschien af: moet je zinkzalf dun of dik smeren? Een laagje dat de huid bedekt is genoeg. Het is niet zo dat zinkzalf beter werkt als je een dikkere laag smeert. Wel is het zo dat als de huid veel bescherming nodig heeft, je het zo dik moet smeren dat je de huid zelf niet meer ziet door de zalf heen.

Zinkoxide crème bij druk- en smetplekken

Zink heeft een beschermend en indrogend effect, precies datgene wat nodig is bij drukplekken en smetplekken. Een zinkoxide crème zoals Drs Leenarts Beschermende Barrièrecrème kan je gebruiken op rode plekken in de liezen of onder de borsten, die soms wat vochtig kunnen zijn. Of in huidplooien, op drukplekken of bij irritatie rondom de anus.

Zinkoxide lotion bij jeukende of pijnlijke blaasjes

Wanneer zinkoxide wordt verwerkt in bijvoorbeeld een lotion, zorgt dit voor een jeukstillend, verkoelend en indrogend effect. Je raadt het al… dit topingrediënt zit in onze Verkoelende Lotion voor waterpokken en rups-jeuk! Wil je je koortslip of een wondje sneller laten indrogen, dan kun je zinkzalf gebruiken. Het nadeel is dat de crème een wit laagje achterlaat.

Zinkoxide, waterpokken, jeukstillend, verkoelend

Zonnebrandcrème met zinkoxide

Tot slot wordt zinkoxide ook nog eens gebruikt als zonnefilter in zonnebrandcrème. Omdat het ingrediënt een witte kleur heeft, wordt deze minerale filter tot heel kleine nanodeeltjes vermalen om de witte waas door zink te verminderen. Om te begrijpen hoe klein deze deeltjes zijn, is het eerst nodig om te weten wat de grootte van een nanometer is: een miljardste deel van een meter! Je kunt je dus voorstellen dat een nanodeeltje enorm klein is. Er zijn her en der wat twijfels over de veiligheid van deze nanotechnologie, vooral bij het gebruik op een beschadigde huid. Als er van nanotechnologie gebruik is gemaakt, dan moet dat op de ingrediëntenlijst van het product vermeld staan als zinkoxide (nano). 

Lees ook over de ingrediënten: vaseline, niacinamide, sheaboter, ureum, glycerine, salicylzuur, sulfur en glycolzuur.

In Drs Leenarts Mineral Suncare wordt wel gebruikgemaakt van zinkoxide als filter. En omdat deze in oliën is opgelost, valt het reuze mee met die witte laag. Drs Leenarts-producten bevatten trouwens geen nanodeeltjes. 

Literatuur:

Nederlandse Cosmetica Vereniging (n.d.). Nanotechnologie. Gevonden op 21 november 2018, op https://www.ncv-cosmetica.nl/faq/nanotechnologie/

Sirelkhatim, A., Mahmud, S., Seeni, A., Kaus, N. H. M., Ann, L. C., Bakhori, S. K. M., Hasan, H. & Mohamad, D. (2015). Review on zinc oxide nanoparticles: antibacterial activity and toxicity mechanism. Nano-Micro Letters, 7(3), 219-242.

Farmacotherapeutisch kompas Zinkoxide

https://www.apotheek.nl/medicijnen/zinkoxide-op-de-huid#belangrijk-om-te-weten-over-zinkoxide-op-de-huid