Waterpokken bij baby en kind

Baby- kinderhuid
Waterpokken bij baby en kind
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Rode bultjes en blaasjes over het hele lichaam: waterpokken bij baby en kind zijn niet gevaarlijk, maar wel vervelend. Wat kun je ertegen doen? Ik geef advies en deel tips.

Waterpokken is een klassieke infectieziekte waar 96% van de kinderen mee te maken krijgt. In dit blog deel ik alle ins & outs over waterpokken bij baby’s en kinderen: wat de symptomen zijn, hoe je ze herkent en of baby’s ze kunnen verspreiden. Wil je meer weten? Lees dan mijn adviespagina over waterpokken.

Symptomen waterpokken bij baby’s en kinderen

Als je kindje of baby waterpokken krijgt, begint het meestal met lichte koorts. Één tot twee dagen later verschijnen rode vlekjes, blaasjes en korstjes over het hele lichaam, die erg kunnen jeuken. Gaat het om waterpokken bij je baby? Dan vind je ook blaasjes tussen de haren en onder de luier. Je kunt vlekjes herkennen als kleine, rode puntjes. Blaasjes zijn wat groter en zachter: hier komt ook vocht uit. Korstjes zijn daarentegen wat harder en donkerder van kleur.

Waterpokken bij baby/kind onder 1 jaar

Waterpokken bij baby’s en kinderen zijn meestal niet gevaarlijk. De meeste kinderen krijgen waterpokken vóór de leeftijd van zes jaar. In de winter of begin van de lente is de kans op waterpokken het grootst. 

Heb je een baby jonger dan 3 maanden met waterpokken? Dan kan de ziekte gevaarlijker zijn als de moeder nog geen waterpokken heeft gehad. Heeft de moeder wel ooit waterpokken gehad, dan krijgt je baby een mildere vorm. Er zijn dan namelijk antistoffen aangemaakt in het bloed die je baby via de placenta heeft gekregen. Heb je een baby van 4, 5 of 6 maanden, een dreumes van 2 jaar of een peuter met waterpokken, dan verloopt de ziekte over het algemeen onschuldig.

Lees ook: dit zijn de zes klassieke kinderziektes

Kunnen baby’s waterpokken verspreiden?

Net als iedereen kunnen ook baby’s waterpokken verspreiden. Waterpokken bevinden zich in de keel en neus en wordt verspreid door praten, niezen en hoesten. Zo komen er minuscuul kleine druppeltjes in de lucht, die je ongemerkt inademt. Zo raak je besmet. Ook door contact met het vocht uit de blaasjes is besmetting mogelijk (bijvoorbeeld op de kinderopvang). Nadat je kindje besmet is geraakt, duurt het meestal nog zo’n 10 tot 21 dagen voordat je baby ziek wordt.

Wat kun je ertegen doen?

Gelukkig gaat waterpokken vanzelf weer over. Onze Verkoelende Lotion helpt de jeuk te verzachten en blaasjes sneller in te laten drogen. Je kunt ook mentholgel of menthol-talkpoeder bij oudere kindjes gebruiken, maar bij baby’s en kinderen onder de twee jaar wordt dit afgeraden. Om ontstekingen en littekens te voorkomen, kun je handschoentjes of krabwantjes gebruiken. Je baby wassen met lauw of koud water kan ook verlichting geven: warm water verergert de jeuk juist. Heeft je baby of kind plekjes in de mond of keel? Dan kan een waterijsje of koud drankje helpen.

Meer weten over de baby- en kinderhuid? Lees deze blogs

Wanneer naar de huisarts?

Als je baby jonger is dan 3 maanden of wanneer plekjes of blaasjes gaan ontsteken, is het verstandig om even langs te huisarts te gaan. Ga ook zeker langs bij koorts, kortademigheid, sufheid, slecht drinken, veel braken of een grauwe huidskleur. Twijfel je? Ook dan kun je beter het zekere voor het onzeker nemen en langs de huisarts gaan.

Veelgestelde vragen

Mag mijn kind met waterpokken naar het kinderdagverblijf?

Ja. Zo lang je kind zich goed voelt, mag zij/hij naar het kinderdagverblijf. Besmetting vindt plaats vanaf twee dagen voordat de blaasjes ontstaan en is moeilijk te voorkomen. Bovendien kun je waterpokken maar beter op kinderleeftijd hebben gehad. Waterpokken bij volwassenen komt namelijk ook voor, maar als kind heb je er veel minder last van. Heeft je kind waterpokken? Informeer dan wel de leiding, zodat zij ook andere ouders op de hoogte kunnen brengen.

Mag mijn kind met waterpokken naar het zwembad?

Het RIVM raadt het af om kinderen naar zwemles of het zwembad te sturen met waterpokken, tot de blaasjes goed ingedroogd zijn. Het warme zwemwater kan de jeuk namelijk erger maken. Ook kunnen de wondjes van de waterpokken na zwemmen gaan ontsteken.

Mijn baby/kind heeft waterpokken. Kan ik het overdragen?

Waterpokken zijn zeer besmettelijk. Het virus bevindt zich in de keel en in de blaasjes op de huid. Wanneer je als ouder al waterpokken als kind hebt gehad, word je er niet ziek van. Als je nog nooit waterpokken hebt gehad, kun je ook gordelroos van het virus krijgen.

Hoe lang duurt waterpokken bij een baby/kind?

De tijd tussen de besmetting en de eerste klachten (de incubatietijd) is meestal 10 tot 21 dagen. Nadat de eerste klachten ontstaan, duurt het een paar dagen voordat de blaasjes zijn ingedroogd. Daarna worden het korstjes. Na ongeveer 10 dagen zijn waterpokken vaak verdwenen.