Niet krabben: waterpokken

Baby- kinderhuid
Niet krabben: waterpokken
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Wat kun je doen aan die vreselijke jeuk bij waterpokken? En kan waterpokken gevaarlijk zijn? Lees de antwoorden op veel vragen over waterpokken.

Blaasjes tussen de haren? Waterpokken

Als je blaasjes tussen de haren op het hoofd ziet, weet je het zeker: je kind heeft waterpokken. Soms is het lastig vast te stellen, want het ene kind heeft een paar blaasjes en rode vlekjes op het lichaam, het andere heeft er honderden. De blaasjes kunnen ook in de mond zitten en onder de luier. Maar de blaasjes op het hoofd zijn dus een goede indicatie.

Een klassieke kinderziekte

Al is het geen officieel genummerde ziekte (zoals de vijfde of zesde ziekte), toch hoort ook waterpokken in het rijtje van de klassieke kinderziektes thuis. Waterpokken wordt veroorzaakt door het Varicella Zoster virus. Dit is zeer besmettelijk via directe aanraking, maar ook via de lucht, zelfs op grote afstand. Al voordat de eerste blaasjes ontstaan, ben je besmettelijk. Zodra de blaasjes zijn ingedroogd, is de besmettelijkheid voorbij. Meestal duurt dit zo’n vijf tot tien dagen.

waterpokken niet krabben dr leenarts

De eerste symptomen treden zo’n tien tot twintig dagen na de besmetting op. Bij de meeste gezonde kinderen kan waterpokken geen kwaad. Soms hebben ze koorts en voelen ze zich er absoluut niet lekker door. Bezoek bij twijfel altijd een huisarts!

Waterpokken en jeuk: niet krabben!

Probeer te voorkomen dat je kind aan de waterpokken krabt. Dat vergroot namelijk de kans op infecties en littekens. Maar ja, dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan! Een tip is om in ieder geval de nageltjes kort te knippen, dat maakt het krabben een stuk moeilijker. Badderen en douchen is geen probleem. Het spreekt voor zich dat je de huid voorzichtig moet afdrogen of liever nog deppen. Uiteraard kun je de Verkoelende Lotion gebruiken die ik heb ontwikkeld. Deze lotion verzorgt de huid bij waterpokken, verkoelt en helpt blaasjes sneller indrogen.

Verkoelende-lotion-werking-750x500

Waterpokken gevaarlijk voor kleine baby’s?

Wanneer een baby in zijn eerste jaar waterpokken oploopt, is de kans groot dat hij een lichte vorm doormaakt. Dit komt door de nog aanwezige antistoffen van de moeder. De kans is wel aanwezig dat de waterpokken dan een keer terugkomen op latere leeftijd. Heb je het gevoel dat je kind ernstig ziek is, raadpleeg dan te allen tijde je huisarts!

Het is niet ongebruikelijk dat kinderen blaasjes hebben in het luiergebied. Tussen de billen en bij meisjes ook op de schaamlippen. Dit kan erg pijnlijk zijn bij het plassen omdat dit prikt. Als je kindje hier veel last van heeft zou je deze plekken kunnen bedekken met een babybillenzalf, zo kan de urine niet prikken.

Waterpokken gevaarlijk voor zwangeren?

Wanneer je ooit waterpokken hebt gehad, krijg je het niet nog een keer en is er dus geen risico. Maar als je niet eerder waterpokken hebt gehad en je wordt besmet tijdens de zwangerschap, kan dat gevaarlijk zijn voor je baby. Neem dan contact op met je huisarts.