11 schoolreisjes-survival-tips

Baby- kinderhuid
11 schoolreisjes-survival-tips
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

De schoolreisjes-tijd is aangebroken. De ene klas vermaakt zich een dag in een pretpark of een grote stad, de andere klas verblijft – soms zelfs een paar dagen – in bos of duinen. Een hele verantwoordelijkheid voor juffen, meesters en ouders die bijdragen aan het uitje van het jaar. Speciaal voor iedereen die komend jaar als begeleider mee gaat naar de kinderboerderij, Efteling, Apenheul, de Veluwe, Schoorl of waar dan ook, deel ik graag mijn top-11 ‘schoolreisjes-survival-tips’.

Als begeleider van de schoolreisjes van mijn kinderen, heb ik ervaren dat het even flink aanpakken is zo’n dag. Denk aan wagenziekte, vergeten lunchpakketten, verloren rugzakken… Gelukkig kan je met de tips hieronder op zo’n dag altijd je steentje bijdragen als zon, beten en/of beestjes het schoolreisje dreigen te verpesten.

check op teken na verblijf, bos, hei en duinen
 • Zorg voor een goede bescherming tegen zon. Laat alle kinderen een petje en zo nodig UV-werende kleding dragen. Smeer de kinderen (en jezelf!) goed in met een zonnebrandcrème met SPF 30. Dit geldt ook bij een Hollands zonnetje. Ik deed een onderzoekje en daaruit blijkt dat jaarlijks 30% van de zonverbrandingen gewoon in de speeltuin plaatsvindt!
 • Vergeet niet ook de randjes van kleding, achter de oren en voeten in te smeren. Lees hier de 5 plekken die vaak worden vergeten bij het met zonnebrand insmeren.
 • Hoewel je met factor 30 zonnebrand goed beschermd bent, blijft het belangrijk om de huid om de twee of drie uur opnieuw in te smeren en – ondanks dat een zonnebrandcrème waterresistent is – vaker bij transpiratie of contact met water of zand!
 • Steekvliegen, wespen, dazen en muggen. Ze kunnen een behoorlijke domper op de feestvreugde opleveren! Het beste is natuurlijk om te voorkomen dat de kinderen geprikt worden door insecten. Tegen muggen en teken kan voor kinderen vanaf 2 jaar een insectenspray met 30% DEET worden gebruikt.
 • Toch gestoken door een insect? Bijna altijd herken je de steek van stekende insecten aan een rood bultje of vlekje op de huid. Soms zie je in het midden het plekje waar is gebeten. Verkoelen kan verlichting bieden. Op mijn adviespagina over muggen- en insectenbeten lees je mijn tips tegen jeukende muggenbulten.
 • Een steek die echt even schrikken is, is een bijen- of wespensteek. Binnen een kwartier ontstaan de reacties op deze steek. Blijven de klachten op de plek zelf, dan is er geen sprake van een allergische reactie. Neem direct contact op met de huisarts bij een steek in de mond of een heftige reactie (hier leg ik uit op welke symptomen je moet letten).
 • Een bijensteek herken je aan de angel die vaak in de huid achterblijft. Verwijder deze dan meteen: kras over de huid met je nagel of met een mesje. Knijp er niet in met je nagels of met een pincet, want dan komt het gif vrij. Koel hierna met een natte handdoek of met ijs.
 • Als je met de kinderen in de bossen, duinen of heide verblijft, dan is het belangrijk om ‘s avonds te controleren op teken! Teken kunnen overal zitten, maar liezen, knieholtes, oksels, billetjes, randen van het ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek zijn favoriet.
 • Een tekenbeet herkennen is niet altijd even makkelijk. Het lijkt vaak net alsof de tekenbeet een korstje of een moedervlekje is, maar als je beter kijkt, dan zie je op de tekenbeet een zwart puntje of zwarte pootjes. Het is belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen. Pak met een pincet de teek voorzichtig beet en trek hem langzaam uit de huid. Lees verder op mijn adviespagina welke symptomen horen bij Lyme/Borrelia infectie.
 • Rennende kinderen, korte broeken en blote benen .. Je raadt het al: kapotte knieën. Waarschijnlijk gaat er geen één schoolreisje voorbij zonder dat je pleisters nodig hebt. Een schaafwond kan je het beste even afspoelen met lauwwarm water. Zandkorrels of steentjes haal je eruit met een pincet. Daarna eventueel een pleister erop – en door! Het zelfhelende vermogen van de huid doet de rest.
 • En last but not least, bestemmingen van schoolreisjes zijn bij uitstek locaties waar veel kinderen bij elkaar komen, een uitstekende bron voor ‘luizen besmetting’. Kortom, verstandig om na het schoolreisje de kinderen te (laten) checken op luizen!

checken op luizen

Checklist schoolreis: wat meenemen op schoolreis?

Na al deze ‘wees wijs op schoolreis tips’, zijn er dus vier dingen die je écht moet meenemen tijdens het schoolreisje: zonnebrandcrème, DEET, een pincet en pleisters. Het is een korte checklist, maar het zijn wel net deze items die de schoolreis tot een succes maken!

11 schoolreis tips

Wist je dat