Zon, zee en zonnebrandcrème: waterproof of waterresistent?

Zon en de huid
Zon, zee en zonnebrandcrème: waterproof of waterresistent?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Wat voor type zonaanbidder ben jij? Ben je graag de hele dag op het strand, ben je wel te porren voor een potje beachvolleybal, bouw je zandkastelen met je kids of lig je uren in de zee of het zwembad te dobberen? Of ben je meer het type dat zich bij volle zon met een goed boek op een strandbedje vleit, en af en toe een teen in het koude water steekt om af te koelen? Wat voor type zonaanbidder je ook bent: je zwemt of transpireert en je kinderen liggen waarschijnlijk sowieso de hele dag in het water. En dus is het belangrijk om te weten: bestaat waterproof zonnebrand?

Smeren, smeren, smeren

Voor alle types zonaanbidders geldt natuurlijk smeren, smeren en nog eens smeren én tussen 12:00 en 15:00 uur de zon mijden. Maar vooral voor het type zonaanbidder dat uren in het water kan dobberen is het relevant om te weten of een zonnebrandcrème waterproof is en voldoende bescherming biedt bij transpiratie of zwemmen.

Waterresistent of waterproof zonnebrand?

Een waterproof zonnebrand suggereert dat het onverminderd bescherming biedt ondanks transpiratie of uren in het water dobberen. De beschermingsfactor van een zonnebrandcrème loopt echter altijd terug als er sprake is van contact met water. De claim ‘waterproof’ zonnebrandcrème is dan ook misleidend en mag niet meer gebruikt worden.

Volgens Europese regels mag de term waterresistente of waterbestendige zonnecrème wel. Deze claims mogen alleen worden gehanteerd indien na twee keer 20 minuten in het water de oorspronkelijke zonbeschermingsfactor maximaal 50 procent is afgenomen.

Uiteraard is ook mijn zonnebrandcrème getest of deze voldoet aan de hierboven genoemde normen. Blij kan ik vermelden dat Drs Leenarts Suncare SPF30 en SPF50 en Suncare Sprays (SPF 30 en SPF50) waterresistent zijn!

Drs Leenarts suncare is waterresistent

MAAR…!

Waterresistent of waterbestendig betekent dus niet dat transpiratie of water de beschermingsfactor niet ernstig doet afnemen. Daarom is het van belang om bij transpiratie je minimaal om de twee uur opnieuw in te smeren. Let extra op als je langere tijd in het zwemwater verblijft, en smeer je in ieder geval opnieuw in nadat je uit het water komt en je je hebt afgedroogd! Op deze manier bied je goede zonbescherming voor je huid.