Jeuk of irritatie bij de anus? Dat is iets waar je het liever niet over hebt. En krabben daar beneden is ook zo lastig… De oorzaken van jeuk bij de anus zijn uiteenlopend, maar vaak is er sprake van aambeien. Wat zijn aambeien precies? Hoe krijg je ze, welke klachten geven ze en kun je aambeien verhelpen?
Drs Leenarts over jeuk bij de anus & aambeien
Tips bij aambeien
- Probeer niet te krabben. Dit verlicht slechts tijdelijk en maakt de jeuk daarna erger.
- Gebruik bij aambeien crème met zinkoxide om een beschermend laagje rondom de anus te creëren en de jeuk te verminderen. Bijvoorbeeld Drs Leenarts Beschermende Barrière crème.
- Eet vezelrijk en drink voldoende.
- Beweeg of sport regelmatig.
- Zet geen druk of pers niet bij ontlasten.

-
Droge Huid ZalfEen vette zalf op vaselinebasis, met vitamine E en abrikozenpitolie. Verzorgt de schrale, schilferende huid. Verkrijgbaar in 100 ml (tube) en 125 ml (pot).
-
Extra Vettende BadolieEen zeep- en parfumvrije Extra Vettende Badolie met verzorgende soja- en olijfolie. Reinigt en verzacht de huid in bad of onder de douche. Verkrijgbaar in 100 ml en 200 ml.
-
Beschermende Barrière CrèmeBeschermende Barrière Crème is een parfumvrije zinkzalf, ideaal bij smetplekken, drukplekken of irritatie rondom de anus.€7,85
Veelgestelde vragen over jeuk bij de anus
Doordat de anus niet meer optimaal is afgesloten, lekken er wat darmsappen naar buiten. Hier merk je op zich niets van, maar het probleem is dat de huid hier niet goed tegen kan. Met als gevolg irritatie en jeukende aambeien. Het is daarom belangrijk de huid te beschermen met een beschermende crème.
Helderrood bloed bij de ontlasting kan op aambeien wijzen. Het is belangrijk de huisarts te bezoeken om ook andere oorzaken uit te sluiten.
Integendeel, een warm bad kan zelfs de pijn en irritatie verlichten. Dep de huid rondom de anus wel goed droog na het bad.
Helemaal niet. En mensen kunnen een allergie ontwikkelen op de conserveermiddelen of geurstoffen die gebruikt worden in deze doekjes.
Nee, er zijn veel mogelijke oorzaken van jeuk in deze regio, variërend van psoriasis tot een allergie voor toiletdoekjes. Dus bezoek bij twijfel een huisarts of dermatoloog.
Bij de drogist zijn veel speciale aambei-producten verkrijgbaar. Er is geen wetenschappelijk bewijs voor de werking van deze producten. Toch bieden ze soms wel verlichting. Wat de beste aambeienzalf is? Dat is er één die sowieso geen irriterende stoffen bevat, zoals parfum of alcohol. Neem bij veel last contact op met de huisarts en vraag advies over welk product het beste is voor jou.
Vaseline zorgt voor een beschermend laagje op de huid, waardoor er minder snel irritatie ontstaat.
Wanneer je grote aambeien hebt die na de ontlasting niet vanzelf naar binnen gaan en dus blijven uitpuilen, kun je deze terugduwen. Helaas is dit geen blijvende oplossing. Aambeien doorprikken is absoluut geen goed idee.
Nee, aambeien zijn niet besmettelijk.
De meeste aambeien gaan vanzelf weg. Is dit bij jou niet het geval? Maak dan een afspraak met een dokter.
