Warmte-uitslag kind

Warmte-uitslag kind
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Na een warme dag spot je pukkeltjes of kleine vochtblaasjes op je kindje. Wellicht is het warmte-uitslag. Deze huidaandoening die na hitte ontstaat, noem je ook wel warmtebultjes, hitte-uitslag of warmte-allergie. Geen zorgen, deze uitslag kan geen kwaad. Wel jeuken de bultjes of blaasjes of kunnen ze een beetje pijnlijk zijn. Ik leg je uit wat je ertegen kunt doen. 

Drs Leenarts over warmte-uitslag

In het kort

  • Warmte-uitslag, (medische naam miliaria) komt veel voor bij kleuters, peuters en vooral baby’s. Zeker in de zomermaanden, wanneer het warm is en je kind veel transpireert.
  • De uitslag ontstaat door een verstopping van de zweetklier, waardoor het zweet niet kan worden afgevoerd. Bij pasgeborenen zijn de zweetkliertjes soms nog niet helemaal goed ontwikkeld, waardoor zij hier extra vatbaar voor zijn. 
  • De uitslag ontstaat vooral in de plooien en op plaatsen waar de huid afgesloten is, zoals het gebied waar de luier zit.
  • Bij baby’s zie je de uitslag vaak in het gezicht, de nek, op de schouders en in de huidplooien en dan met name de plekken waar er wrijving is met kleding. Zoals de liezen en de oksels.
  • De uitslag geeft behoorlijk veel jeuk en een prikkend gevoel, vandaar de Engelse naam pricky heat.

 

Hoe ontstaat warmte-uitslag?

Warmtebultjes, de naam zegt het al, ontstaan als een kind het te warm heeft. Dan begint het te zweten zodat de huid kan afkoelen. Maar hierbij raken de afvoergangen van de zweetklieren soms verstopt. Het zweet hoopt zich hierdoor op onder de huid waardoor huiduitslag en soms ontstekingen ontstaan. Bij jonge kinderen zijn de zweetklieren meestal nog niet goed ontwikkeld, waardoor ze eerder verstopt raken als ze ineens veel zweet moeten produceren. Daarom komen warmtebultjes bij hen veel vaker voor.

Deze warmte-uitslag kan leiden tot roodheid, jeuk, zwelling en blaasjes op de huid. Er zijn verschillende factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van warmte-uitslag, waaronder:

Hoge omgevingstemperatuur
Vaak liggen baby’s in een warme kamer. Wanneer de temperatuur te hoog is, kan de huid niet efficiënt afkoelen. 

Hoge luchtvochtigheid
Een hoge luchtvochtigheid kan de huid belemmeren bij het afkoelen. Als je met je kind op vakantie bent in een warm, vochtig oord kan de uitslag opkomen. Sommige kinderen zijn gevoeliger voor het ontstaan van warmtebultjes. Anderen hebben er nooit last van.

Te warm worden aangekleed
Baby’s worden vaak te warm aangekleed.

Zonblootstelling
De straling van de zon kan de huid irriteren en verhoogt de kans op warmte-uitslag. Leg je kindje nooit in de volle zon, kies altijd voor schaduw! 

Soorten warmte-uitslag

Bij ‘miliaria crystallina’ is de verstopping in het zweetkanaaltje heel oppervlakkig. Daardoor ontstaan er heldere blaasjes aan het huidoppervlak. De huid is niet rood en de blaasjes gaan vanzelf binnen een dag weer open. 

Bij  ‘miliaria rubra’ ligt de verstopping wat dieper en ontstaat er een wat heftigere ontstekingsreactie, met een rode huid, bultjes en blaasjes. 

 

Warmte-uitslag herkennen

Warmtebultjes bij je kind zijn meestal te herkennen aan met vocht gevulde blaasjes. De medische term hiervoor is miliaria crystallina. Hierbij zijn de zweetklieren zeer oppervlakkig afgesloten, waardoor heldere, met vocht gevulde, blaasjes ontstaan. De blaasjes lijken net druppels die op de huid liggen. Een andere veelvoorkomende vorm van warmte-uitslag is miliaria rubra, wat bestaat uit kleine rode bultjes die flink kunnen jeuken. De afsluiting van de zweetklier ligt hierbij dieper in de huid. Mensen verwarren warmtebultjes soms met netelroos. Maar dit is een heel andere huidaandoening, die kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld virussen, voeding of bepaalde medicijnen.

De symptomen van warmte-uitslag bij een baby zijn meestal vergelijkbaar met die bij volwassenen. Ik som ze voor je op:

Rode, geïrriteerde huid

De huid kan rood worden en geïrriteerd raken wanneer deze niet in staat is om af te koelen.

Blaasjes

Warmte-uitslag kan leiden tot de vorming van blaasjes op de huid van je kindje.

Zwelling

De huid van je baby kan gezwollen zijn als gevolg van warmte-uitslag.

Jeuk

De huid van je kindje kan jeuken als gevolg van warmte-uitslag.

Koorts

Hoewel koorts niet direct gerelateerd is aan warmte-uitslag, kan het wel een symptoom zijn als gevolg van een infectie die ontstaat door het krabben aan de huid.

Vermoeidheid

Je baby kan zich ziek voelen en vermoeid zijn als gevolg van warmte-uitslag.

 

 

Wat te doen tegen warmte-uitslag

Warmtebultjes zijn vervelend maar gelukkig niet gevaarlijk. Behandeling is niet nodig, de bultjes verdwijnen vanzelf. Miliaria crystallina, de vorm met de blaasjes, gaat vrij snel weg, namelijk binnen een paar uur. Miliaria rubra, de vorm met de bultjes, kan een paar dagen aanhouden.

Het beste is om warmte-uitslag te voorkomen door warmte en vochtigheid te vermijden. Trek luchtige kleding aan en zorg voor goede ventilatie. Als je kind toch last van warmte-uitslag krijgt, kunnen natte kompressen helpen het genezingsproces te versnellen.

Meer weten? Check vooral mijn tips.

Tips bij warmte-uitslag

  • Het is belangrijk dat je kindje het niet te warm krijgt. Zorg dat de (slaap)kamer koel blijft en ventileer goed.
  • Trek je kindje katoenen of linnen kleding aan, dat is luchtig. Je kindje zal minder snel zweten.
  • Gebruik liever geen zeep, omdat die de huid kunnen irriteren. 
  • Ernstige gevallen van warmte-uitslag kunnen met hormoonzalf worden behandeld. Als je kindje nog erg jong is, zal je huisarts hier niet snel voor kiezen.
  • Is je kindje erg warm? Koude kompressen of een natte theedoek of washand kunnen verkoeling bieden. Houd ze even tegen de warmte-uitslag.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen bij baby acne

Wat is het verschil tussen warmte-uitslag baby en volwassene?

Warmte-uitslag is meestal een onschuldige aandoening, maar in sommige gevallen kan het ernstige complicaties veroorzaken zoals heat stroke, dus het is belangrijk om de symptomen te herkennen en passende maatregelen te nemen.

Waarom krijgen baby’s vaak warmte-uitslag?

Baby’s slapen vaak in een te warme slaapkamer en moeten dan gaan zweten. Ook worden baby’s vaak te warm aangekleed. De nog onrijpe zweetkliertjes moeten plotseling heel veel zweetvloeistof aanmaken waardoor de uitvoergangetjes verstopt raken.

Verschil warmte-uitslag en netelroos?

Er zijn erg veel verschillen, maar een belangrijk verschil is dat netelroos snel verspringt. Dus binnen 24 uur zit een netelroosplekje op een andere plek.
Bij warmte-uitslag ontstaan er bultjes op de huid doordat zweetklieren in de huid (gedeeltelijk) verstopt raken. Netelroos ontstaat door een allergische reactie van de huid op een bepaalde stof. Denk aan een allergie voor een insectenbeet of medicatie. Tijdens deze allergische reactie komen er afweerstoffen in de huid vrij zoals histamine, waardoor er jeukende bultjes op de huid komen.

Hoe snel gaat warmte-uitslag weg?

Hierbij is de verstopping van de zweetafvoergangetjes vlak onder de hoornlaag. We zien daarbij honderden kleine oppervlakkige heldere vochtblaasjes die gemakkelijk stukgaan. De blaasjes gaan vanzelf weg na een paar uur.
De lichtere vormen van warmtebultjes verdwijnen vanzelf weer. Hiervoor is geen behandeling nodig.

Helpt talkpoeder bij warmte-uitslag?

Er wordt weleens gezegd dat talkpoeder helpt bij warmte-uitslag. 

Meer advies van Drs Leenarts

Waterpokken bij kinderen

Waterpokken

Heeft je kindje rode bultjes en blaasjes over het hele lichaam? Grote kans dat het waterpokken zijn. Vervelend, vooral de jeuk. Hoe beginnen waterpokken? Kun je de jeuk verlichten? En hoe zit het met zwangerschap en waterpokken?
hand en voet ziekte

Hand- voet- en mondziekte

Je herkent hand-, voet- en mondziekte aan blaasjes in de mond en op de handen en voeten. Ze zijn besmettelijk, maar onschuldig. Hoe behandel je hand-, voet- en mondziekte? Ik geef advies.
baby acne

Baby acne

Wist je dat het normaal is dat je baby de eerste maanden na de geboorte pukkeltjes en puistjes krijgt? Ik geef advies over baby acne.