Warmte-uitslag bij kind

Warmte-uitslag bij kind
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Na een warme dag spot je pukkeltjes of kleine vochtblaasjes op je kindje. Wellicht is het warmte-uitslag. Deze huidaandoening die na hitte ontstaat, noem je ook wel warmtebultjes, hitte-uitslag of warmte-allergie. Geen zorgen, deze uitslag kan geen kwaad. Wel jeuken de bultjes of blaasjes of kunnen ze een beetje pijnlijk zijn. Ik leg je uit wat je ertegen kunt doen. 

Drs Leenarts over warmte-uitslag

Tips bij warmte-uitslag

  • Het is belangrijk dat je kindje het niet te warm krijgt. Zorg dat de (slaap)kamer koel blijft en ventileer goed.
  • Trek je kindje katoenen of linnen kleding aan, dat is luchtig. Je kindje zal minder snel zweten.
  • Gebruik liever geen zeep, omdat die de huid kunnen irriteren. 
  • Ernstige gevallen van warmte-uitslag kunnen met hormoonzalf worden behandeld. Als je kindje nog erg jong is, zal je huisarts hier niet snel voor kiezen.
  • Is je kindje erg warm? Koude kompressen of een natte theedoek of washand kunnen verkoeling bieden. Houd ze even tegen de warmte-uitslag.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen bij baby acne

Wat is het verschil tussen warmte-uitslag baby en volwassene?

Warmte-uitslag is meestal een onschuldige aandoening, maar in sommige gevallen kan het ernstige complicaties veroorzaken zoals heat stroke, dus het is belangrijk om de symptomen te herkennen en passende maatregelen te nemen.

Waarom krijgen baby’s vaak warmte-uitslag?

Baby’s slapen vaak in een te warme slaapkamer en moeten dan gaan zweten. Ook worden baby’s vaak te warm aangekleed. De nog onrijpe zweetkliertjes moeten plotseling heel veel zweetvloeistof aanmaken waardoor de uitvoergangetjes verstopt raken.

Verschil warmte-uitslag en netelroos?

Er zijn erg veel verschillen, maar een belangrijk verschil is dat netelroos snel verspringt. Dus binnen 24 uur zit een netelroosplekje op een andere plek.
Bij warmte-uitslag ontstaan er bultjes op de huid doordat zweetklieren in de huid (gedeeltelijk) verstopt raken. Netelroos ontstaat door een allergische reactie van de huid op een bepaalde stof. Denk aan een allergie voor een insectenbeet of medicatie. Tijdens deze allergische reactie komen er afweerstoffen in de huid vrij zoals histamine, waardoor er jeukende bultjes op de huid komen.

Hoe snel gaat warmte-uitslag weg?

Hierbij is de verstopping van de zweetafvoergangetjes vlak onder de hoornlaag. We zien daarbij honderden kleine oppervlakkige heldere vochtblaasjes die gemakkelijk stukgaan. De blaasjes gaan vanzelf weg na een paar uur.
De lichtere vormen van warmtebultjes verdwijnen vanzelf weer. Hiervoor is geen behandeling nodig.

Helpt talkpoeder bij warmte-uitslag?

Er wordt weleens gezegd dat talkpoeder helpt bij warmte-uitslag. 

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

Configureer dit blok eerst.