Scabiës (schurft)

Beestjes en de huid
Scabiës (schurft)
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Scabiës, ook wel bekend als schurft, is een huidaandoening die in Nederland regelmatig voorkomt. Het is behoorlijk besmettelijk. Hoe kom je aan schurft? Kan je voorkomen dat je het krijgt? En niet geheel onbelangrijk: hoe kom je van die jeuk af? Ik geef je een paar handige tips.

Drs Leenarts over schurft

Tips bij schurft

  • Was alle gedragen kleding en gebruikt beddengoed van de afgelopen drie dagen op 60 graden Celsius of hoger. Alleen temperaturen van boven de 50 graden Celsius zijn in staat om schurftmijten te doden. Kledingstukken die niet op deze hoge temperaturen gewassen mogen worden, moet je minstens een week in een gesloten plastic zak opbergen.
  • Verschoon regelmatig je beddengoed. Ondanks dat schurft niets te maken heeft met een slechte hygiëne, zijn de schurftmijten in staat om langer te overleven op warme plekken.
Het idee van een klein beestje dat in staat is om oppervlakkige gangetjes in je huid te graven, dat is verre van fijn. Gelukkig is deze huidaandoening goed te behandelen.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over scabiës

Hoe kan ik schurft jeuk verminderen?

Het allerbelangrijkste is om de oorzaak van de jeuk – de mijt – te behandelen. Na de behandeling zal de jeuk een stuk minder zijn, maar meestal nog niet helemaal weg. Dit is zo omdat de jeuk veroorzaakt wordt door de reactie op de mijt / uitwerpselen, en die reactie stopt niet direct.

Kan mijn baby of kind gewoon naar de crèche of school?

Je baby of kind kan vierentwintig uur na het starten van de behandeling weer naar de crèche of school. Wel is het van belang om de leider van de crèche of school te informeren; mogelijk heeft je zoontje of dochtertje de schurft op deze plekken opgelopen.

Kan ik naar mijn werk gaan?

Ja dat kan, tenzij jouw beroep werkzaamheden met zich meebrengt waarbij je regelmatig een lange tijd intensief huidcontact hebt met andere mensen. In dat geval is het beter om vierentwintig uur na het starten van de behandeling pas weer aan het werk te gaan. Bij twijfel altijd even overleggen met de bedrijfsarts.

Gaat schurft vanzelf over?

Nee, schurft kan niet vanzelf overgaan. Om deze reden is het ook zo belangrijk om het te behandelen. Want doe je dit niet, dan blijven de schurftmijten zich voortplanten en komen er dus steeds meer mijten. Hierdoor kan je meer klachten krijgen. En natuurlijk kan je anderen besmetten.

Is schurft gevaarlijk tijdens zwangerschap?

Nee, schurft is niet gevaarlijk als je zwanger bent. Wel is het belangrijk om dit bij de huisarts aan te geven. Vaak krijgen zwangeren een andere crème voorgeschreven. En natuurlijk is het belangrijk om deze huidaandoening te behandelen, want je wilt voorkomen dat je baby straks ook schurft krijgt.

Is er ook schurft crème zonder recept verkrijgbaar?

Ja, Loxazol crème is zonder recept verkrijgbaar. Ik zou wel altijd naar een arts gaan om de diagnose zeker te stellen en goed advies te krijgen.

Bestaat er een huismiddel tegen schurft?

Nee, schurft kan alleen behandeld worden met speciale crèmes of tabletten die op recept via de huisarts verkrijgbaar zijn. Ik zou dan ook altijd naar een arts gaan om de diagnose zeker te stellen.

Ik heb ‘s nachts jeuk over het hele lichaam, heb ik schurft?

Omdat het ‘s nachts warm is, kan je juist dan meer last hebben van de jeuk. Lees hierboven de symptomen bij ‘schurft herkennen’ om na te gaan of jij deze huidaandoening hebt. Maar er zijn ook een heleboel andere huidziektes die jeuk – en dan met name ‘s nachts – kunnen geven.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

Moedervlekken op de rug

Moedervlekken

De meeste moedervlekken zullen nooit problemen veroorzaken. Toch is het verstandig om ze in de gaten te houden. Want een moedervlek kan veranderen in een kwaadaardige moedervlek: een melanoom. Een atypische moedervlek controleer je met de ABCDE-methode.
Oak processionary caterpillar

Eikenprocessierups (huiduitslag)

De eikenprocessierups is een harige rups die ‘s zomers in de eikenboom leeft. De rups heeft brandharen die, eenmaal op de huid, voor vervelende huiduitslag zorgen. Wat kan je doen tegen de jeuk?