Verbrande huid

Zon en de huid
Verbrande huid
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Zon met mate is goed voor je humeur en je vitamine D. Maar te veel zon is niet goed voor je huid. Om een zonverbrande huid en huidveroudering te voorkomen, is zonbescherming dus heel belangrijk. Maar welke factor zonnebrand moet je dan smeren? En hoe kun je de verbrande huid verzorgen? Ik leg het je graag uit.

Drs Leenarts over verbrande huid

Tips bij zonbescherming

  • Smeer jezelf en je kinderen in de zomer ’s ochtends al in. Bijvoorbeeld tijdens het aankleden. Zo ben je meteen verzekerd van een goede zonbescherming voor je kinderen op school. Door tijdens het aankleden al in te smeren, kom je gemakkelijker op lastige plekken zoals bij de randjes van kleding. Lees meer over de 5 vergeten plekken bij het insmeren.
  • Ga je op een zonnige dag naar het strand? Smeer dan ook je kinderen thuis al in. Dat scheelt weer een heel gedoe. Want als je kinderen op het strand zijn, willen ze maar één ding en dat is spelen!
  • Gebruik elke dag een dagcrème met SPF, ook in de winter. Zo is je gezicht dagelijks beschermd tegen de eerste zonnestralen van die dag. En ook voorkom je hiermee huidveroudering.
  • Gebruik géén hydrofiele doek om schaduw te creëren bij je kinderwagen of autostoeltje. Onderzoek laat zien dat de temperatuur hierdoor substantieel oploopt, waardoor oververhitting kan ontstaan.
  • Zorg dat je altijd een kleine tube zonnebrand in je handtas hebt zitten. Zo word je niet verrast door de zon in de speeltuin of op terras. Om deze reden is mijn suncare ook in mini (handtasformaat!) verkrijgbaar.
  • Verzorg je huid na een dagje zon. Helaas beschermt geen enkele zonnebrandcrème voor honderd procent tegen uv-stralen en kan geen enkele aftersun de zonschade ongedaan maken. Maar een goede aftersun kan de huid wél voorzien van herstellende ingrediënten. De Drs Leenarts Aftersun bevat antioxidanten zoals niacinamide, vitamine C en E en is parfumvrij. Zo geef je je huid direct de boost die het nodig heeft.
  • Een zonverbrande huid is vaak wat droger. Daarom kan een lauw bad met badolie fijn zijn na een dagje zon. Mijn Bad & Douche olie laat een verzorgend laagje achter op je huid.

“Goed beschermd de zon ingaan, vind ik als dermatoloog heel belangrijk. Je wilt te allen tijde zonschade en huidkanker voorkomen. Smeren dus!”

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over zonbescherming

Waarom jeukt mijn verbrande huid?

Bij een verbrande huid drogen de huidcellen uit, het gevolg hiervan is dat de huid kan gaan jeuken. Door de huid te koelen kun je de jeuk stillen. 

Hoe lang blijft een verbrande huid rood?

Hoe lang de roodheid blijft aanhouden, hangt van de graad van verbranding af. Dit kan van drie tot wel zeven dagen lang duren.

Hoe lang duurt het om een verbrande huid te herstellen?

Hoe lang het duurt voordat de verbrande huid is hersteld ,hangt van de graad van verbranding af. Dit kan van drie tot wel zeven dagen lang duren.

Hoe kom ik het snelst van een verbrande huid af?

Het is belangrijk om bij een zonverbranding direct uit de zon te gaan en de huid te koelen. Zo voorkom je dat de huid verder verbrand. Hiernaast kan een goede verzorging het herstel van de huid bevorderen. Smeer bijvoorbeeld een aftersun om de huid zowel te koelen als verzorgen.

Kan ik onder een parasol verbranden?

Onder een strandparasol zit je niet ‘veilig’. Zand en water weerkaatsen zonlicht. Water laat UV-licht zelfs door. Een strandparasol houdt ongeveer de helft van de UV-straling tegen en biedt dus niet voldoende zonbescherming. De rest van de straling bereikt gewoon de huid, bijvoorbeeld door reflectie… Ook onder de parasol smeren dus om huidverbranding tegen te gaan!

Wat is een goede zonnebrand?

Een goede zonnebrand heeft een factor van minimaal SPF 30. Het liefst gebruik je een zonnebrand zonder parfum of andere ingrediënten waarvoor je een allergie kunt ontwikkelen.

Mijn verantwoorde zonnebrandcrème zonder oxybenzone bevat moderne en zeer stabiele zonnefilters. De kans op een allergische reactie is bijzonder klein. Drs Leenarts Suncare (verkrijgbaar in crème en spray) is geschikt voor volwassenen én kinderen.

Er is altijd veel te doen over zonnebrandcrèmes en mogelijke gevaren. Dit zijn echter allemaal niet-wetenschappelijk aangetoonde theorieën. Wat wél wetenschappelijk is aangetoond, is dat je van onvoldoende smeren huidkanker kan krijgen. Het allerbelangrijkst is dus dat je smeert met een zonnebrand die je zelf prettig vindt.

Ben ik allergisch voor zonnebrandcrème?

Wanneer je last hebt van huiduitslag en jeuk na een dagje in de zon, kun je natuurlijk ook zonneallergie hebben. In deze video over zonneallergie vertel ik hier meer over. Maar ook kan het zijn dat je allergisch voor zonnebrandcrème bent. In sommige crèmes zitten geurstoffen of conserveermiddelen waarvoor je een allergie kan ontwikkelen. Maar ook sommige zonnefilters kunnen een allergische reactie veroorzaken.

Met de ROAT-test kan je ontdekken of jouw allergische reactie door de zonnebrand komt. Of probeer een andere zonnecrème uit – bijvoorbeeld mijn Suncare SPF30 of Suncare SPF50. Maar stop in ieder geval niet met het smeren van zonnebrand…

Helpt yoghurt tegen zonnebrand?

Koude yoghurt, koude komkommer… Klinkt verkoelend, maar yoghurt op de verbrande huid doet inderdaad eigenlijk niet veel meer dan koude kompressen. Bij een zonverbrande huid verzorgen hoef je dus niet per se naar de supermarkt, maar kun je net zo goed een natte theedoek als koud kompres gebruiken.

Hoe vaak moet je aftersun smeren?

Na de zonblootstelling kun je de aftersun naar eigen behoefte zo vaak smeren als nodig.

Hoe erg ben ik verbrand?

Hoe erg je bent verbrand, hangt af van de mate van verbranding. Dit duiden wij aan in vier verschillende graden. Hierbij zie je bij een eerstegraads verbranding enkel roodheid en is een vierdegraads verbranding vuurrood met hevige vervelling en blaren. 

Wanneer mag ik weer in de zon nadat ik ben verbrand?

Na een zonverbranding is het verstandig om minimaal 3 dagen uit de zon te blijven, het liefste tot de verbrande huid volledig is hersteld. 

Hoe bescherm ik mijn huid in de zon?

Om de huid in de zon te beschermen kun je een zonnebrandcrème smeren, bijvoorbeeld de Suncare SPF30. Breng de zonnebrandcrème ruim en voldoende aan (iedere 2 á 3 uur). Hiernaast kun je ook een hoed, pet of UV-werende kleding dragen voor extra bescherming.

Wanneer moet je naar de dokter?

Ga naar de dokter bij een verbranding met veel blaren en een ziek gevoel waar misselijkheid, koorts, rillingen en hoofdpijn optreed.

Krijg ik littekens van een verbrande huid?

Over het algemeen ontstaat er geen litteken na een oppervlakkige zonverbranding. Bij een ernstige verbranding kan er een litteken ontstaan en kan er ook pigmentverkleuring optreden.

Lekker kleurtje bijhouden onder de zonnebank?

Eigenlijk is het allemaal een kwestie van gezond verstand. De meeste mensen in Nederland hebben een licht huidtype, dat gemaakt is voor het Nederlandse klimaat: onze zomers hebben soms maar een paar écht zonnige dagen. Om naast die zomerbestemming met zongarantie en die lastminute-winterbestemming ook nog eens onder de zonnebank te gaan liggen – is gewoon te veel van het goede. Daar zijn onze ‘Nederlandse’ huidjes gewoon niet op gebouwd. En de kans op huidkanker neemt echt toe door de zonnebank. Niet doen dus!

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

koortslip

Koortslip

Veel mensen kennen het gevoel van een beginnende koortslip maar al te goed. Het virus dat de boosdoener is, het Herpes Simplex, is een van de meest voorkomende virusinfecties. Al op jonge leeftijd kun je ermee in aanraking komen. Hoe kun je een koortslip herkennen, behandelen en voorkomen? Ik heb een paar handige tips.