Zonneallergie of allergisch voor zonnebrandcrème?

Zon en de huid
Zonneallergie of allergisch voor zonnebrandcrème?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Roodheid, bultjes, zwelling en een jeukende of brandende huid. Daar reken je niet op na een dagje zon. Is het een zonneallergie, een allergie voor de zonnebrandcrème of misschien wel warmte-uitslag? Ik leg het je uit.

Zonnebrand allergie

Lekker smeren met een fijne zonnebrandcrème. Het is iets wat ik je zeker aanraad op zonnige dagen, want zonbescherming is belangrijk om zonverbranding en huidveroudering te voorkomen. Extra vervelend dus als je het vermoeden hebt dat je allergisch voor zonnebrandcrème bent. Want een geïrriteerde huid krijgen van je zonnebrandcrème, dat kan.

Parfum, UV-filters en conserveermiddelen

Van bepaalde bestanddelen uit de lijst van stoffen in de zonnebrandcrème kan je jeuk en bultjes krijgen als je er allergisch voor bent. De grootste veroorzaker van allergische reacties op cosmetica is parfum. Kies daarom bij voorkeur een zonnebrandcrème zonder geurstoffen. Natuurlijk kun je ook allergisch zijn voor een van de UV-filters, of voor de conserveermiddelen. Om het helemaal ingewikkeld te maken, kun je ook een plotselinge allergie hebben opgebouwd voor een product waar je eerder nooit last van had. Met deze tips kun je zelf testen of er sprake is van een allergische reactie.

Zonneallergie

Ben je toch bang dat je gevoelig bent voor het zonlicht zelf? Een zonneallergie ontstaat vaak door het plotseling blootstellen van de huid aan de zon. Om deze reden komt zonneallergie ook vaker voor wanneer de eerste zonnestralen doorbreken, het voorjaar dus!

Wat te doen bij zonneallergie?

Laat je huid in het vervolg langzaam wennen aan de zon. En controleer daarnaast of je zonnebrandcrème ook beschermt tegen UVA-straling. Zoals UVB de veroorzaker van zonverbranding is, is UVA-straling de grootste boosdoener van zonneallergie. Als je zonnebrandcrème tegen UVA-straling beschermt staat dit vermeld op de verpakking.

Of toch warmte-uitslag?

Warmte-uitslag komt ook vaak voor, en zeker bij baby’s omdat bij hen de zweetkliertjes nog niet helemaal goed zijn ontwikkeld. Warmte-uitslag ontstaat door verstopping van de zweetklier waardoor het zweet niet kan worden afgevoerd. Hierbij ontstaan kleine rode bultjes of blaasjes en deze kunnen behoorlijk jeuken. Trek luchtige kleding aan en zorg voor goede ventilatie. Soms kunnen natte kompressen ook helpen om het genezingsproces te versnellen.

Anti-allergische zonnebrandcrème?

Ben je nou op zoek naar een anti-allergische zonnebrandcrème? Door de zorgvuldige selectie aan ingrediënten is de kans op een allergische reactie bij gebruik van Drs Leenarts Suncare SPF30 en SPF50 klein. Niet voor niks kwam deze Suncare bij het onderzoek van de Consumentenbond als beste crème uit de test!

Voor degenen met een supergevoelige huid ontwikkelde ik de Drs Leenarts MIneral Suncare. Hierbij heb ik gebruikgemaakt van zinkoxide als filter. Het grote voordeel van een minerale filter zoals zinkoxide is dat allergische reacties maar zelden voorkomen. Het nadeel van minerale filters is dat ze de neiging hebben een witte laag achter te laten op de huid. Niet iedereen vindt dit prettig. Maar omdat deze in oliën is opgelost, valt het reuze mee met die witte laag. Sommige merken maken gebruik van nanotechnologie. Hierbij worden de minerale filterdeeltjes superklein gemaakt, zodat ze minder wit zijn. Over nanodeeltjes is best wat te doen. Hoe kleiner deeltjes namelijk zijn, des te groter het risico dat de deeltjes worden opgenomen in je lichaam. Dit lijkt bij een gezonde huid niet te gebeuren maar als je huid al beschadigd is, bijvoorbeeld bij eczeem, is die kans wat groter. Als deze technologie is gebruikt, moet dat altijd op de verpakking staan. Drs Leenarts-producten bevatten geen nanodeeltjes.