Psoriasis

Volwassen huid
Psoriasis
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Rode plekken met witte schilfers op de huid. Soms jeuken ze of zijn pijnlijk. Vaak zie je de plekken op de ellebogen en knieën, maar ze kunnen overal op de huid zitten. Herkenbaar? Dan is de kans groot dat je psoriasis hebt. En nee, je bent niet de enige. Wist je dat ongeveer 2 tot 3% van de bevolking in Nederland deze chronische huidaandoening heeft? Ik geef advies en deel tips. Lees je mee?

Drs Leenarts over psoriasis

Tips bij psoriasis

  • Probeer je huid lekker vet en soepel te houden met een vette crème of zalf. Bijvoorbeeld mijn Droge Huid zalf of Bodycrème.
  • Douche niet te warm en ook niet te lang, want watercontact droogt je huid uit. Ditzelfde geldt voor zeep; gebruik liever een olie! Bijvoorbeeld mijn Bad & Douche olie.
  • Hoe vervelend het jeukende gevoel ook is: probeer niet te krabben!
  • Probeer spanning en stress te vermijden. Dit kan namelijk voor toename van de psoriasis zorgen.
  • Voorkom zoveel mogelijk dat je huid beschadigt. Wondjes, schrammetjes, maar ook zonverbranding of piercings kunnen een uitlokkende factor zijn.
Helaas is psoriasis een chronische huidaandoening, wat betekent dat het niet is te genezen. Wél zijn er gelukkig een hele hoop mogelijkheden om de huidklachten te verbeteren.

Misschien heb je ook interesse in deze producten?

Veelgestelde vragen over psoriasis

Is psoriasis besmettelijk?

Nee, psoriasis is niet besmettelijk. De oorzaak van deze huidaandoening ligt in je DNA en ontstaat niet door bacteriën. Het is dus niet mogelijk om via huidschilfers van iemand met psoriasis besmet te raken en een infectie op te lopen.

Zijn de producten van Drs Leenarts geschikt bij psoriasis?

Voor psoriasis is medicatie nodig. Mijn producten zijn niet geschikt als vervanging voor medicatie. Wél kunnen ze fijn zijn als ondersteuning van de behandeling voor de verzorging van de huid. Het is belangrijk de huid goed te verzorgen en daarbij kunnen de producten van Drs Leenarts zeker van pas komen. Mijn Bodycrème met ureum en mijn Bad & Douche olie kunnen de huid verzachten.

Ik heb in de winter meer last van psoriasis, hoe komt dat?

Sommige mensen geven aan dat de psoriasis in de winter verergert. Een droog en koud klimaat kan psoriasisklachten inderdaad verergeren. In de winter staat de centrale verwarming aan. Hierdoor daalt de luchtvochtigheid en dit vergroot de kans op een jeukende, extreem droge huid. Ook geldt dat zonlicht gunstig effect heeft op psoriasis, waardoor iemand minder last kan hebben van psoriasis in de zomer.

Is psoriasis erfelijk?

Ja, in sommige families komt deze huidaandoening duidelijk meer voor dan in andere. Dat wijst op een erfelijke aanleg.

Kun je ook psoriasis op de hoofdhuid hebben?

Jazeker, het komt vaak voor op de hoofdhuid. Je kunt dit herkennen aan vrij scherp begrensde rode, schilferende plekken op de hoofdhuid. Behandelen is vaak een uitdaging omdat er natuurlijk allemaal haren zitten… Er zijn verschillende medicijnen in speciale lotion- en gelvorm die geschikt zijn voor psoriasis op hoofdhuid.

Is er een psoriasis dieet dat klachten kan verminderen?

Naar psoriasis en voeding is veel onderzoek gedaan, maar een specifiek gunstig of ongunstig effect van voeding op de klachten is nooit helemaal aangetoond. Wanneer je zelf het gevoel hebt dat bepaalde voedingsmiddelen de plekjes verergeren, kun je zelf een tijdje dit voedingsmiddel vermijden om te kijken wat het effect is. Maar zoals voor iedereen geldt: gezond eten blijft natuurlijk het beste.

Heb ik psoriasis of eczeem?

Bij eczeem en psoriasis verschijnen er van tijd tot tijd schilferende plekken op de huid. Best lastig dus om zelf te beoordelen welke huidaandoening je hebt. Mijn advies is dan ook om naar je huisarts te gaan, want hij of zij kan vaak wel het verschil zien.

Psoriasis tijdens de zwangerschap is dat erg?

Hoe deze huidaandoening tijdens de zwangerschap verloopt is heel wisselend en eigenlijk niet te voorspellen. Gelukkig is het bij heel veel vrouwen zo dat de psoriasis heel erg rustig is tijdens de zwangerschap. Dan is er dus weinig tot geen behandeling nodig. Mocht dit toch niet het geval zijn, en het vlamt op tijdens de zwangerschap, bezoek dan zeker je huisarts of dermatoloog. Ook tijdens de zwangerschap zijn er namelijk een aantal veilige behandelingen mogelijk! Lees meer over huidverandering tijdens de zwangerschap.

Kan de zonnebank een positief effect hebben op mijn psoriasis?

Zonlicht bevat UVA- en UVB-licht. Bij psoriasis is met name UVB-licht werkzaam, en wat minder de UVA-stralen. In een zonnebank zit enkel UVA, geen UVB. Psoriasis en zonnebank – niet doen dus! Lees meer over zonbescherming en zonverbranding.

Hoe spreek je psoriasis uit?

De uitspraak van deze huidaandoening is: psoo-rie-asis, dus niet ‘psori-jàsses’.

Member worden Drs Leenarts

Meer advies van Drs Leenarts

Rode bultjes op bovenarm of benen keratosis pilaris

Rode bultjes op bovenarm of benen (keratosis pilaris)

Ze zien eruit als kippenvel en voelen aan als schuurpapier: de kleine, rode bultjes op bovenarmen, wangen of benen. De medische term is keratosis pilaris. Hoe kan je deze huid verzorgen?
Vrouw die huid verzorgt met grote glimlach

Huidverzorging

De huid is ons visitekaartje. Belangrijk dus om de huid – ons grootste orgaan – goed te verzorgen. Hoe houd je je huid gezond? En hoe weet je welke verzorging jouw huid nodig heeft? En wat zijn goede producten? Ik geef advies over huidverzorging.