Alles over niacinamide

Overige
Alles over niacinamide
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Niacinamide is een alleskunner. Het heeft zo veel gunstige eigenschappen dat het van toegevoegde waarde is voor veel huidproblemen. We zien niacinamide dan ook steeds meer terug op de ingrediëntenlijst van huidverzorgingsproducten. Wat je allemaal van deze multitasker kunt verwachten? Je leest in deze blog.

Wat is niacinamide?

Niacinamide, beter bekend als vitamine B3, krijgen we voor een groot deel door onze voeding binnen. Vooral vis en noten bevatten veel vitamine B3. Het is een essentiële vitamine om ons spijsverteringsstelsel en zenuwstelsel goed te laten functioneren.

Het brede spectrum waarin niacinamide werkzaam is, heeft de cosmetica-industrie geïnspireerd om dit ingrediënt ook in huidverzorging te verwerken. En met succes! Want het smeren van een crème met niacinamide heeft positieve effecten op ons grootste orgaan: de huid.

Wat doet niacinamide op de huid?

Niacinamide is een mild ingrediënt dat over het algemeen zeer goed wordt verdragen door de huid. De voornaamste eigenschap van niacinamide in de huid is dat het ceramiden en vrije vetzuren aanmaakt. Dit zijn natuurlijke huidvetten die zorgen voor een beschermlaag op de huid. Op deze manier wordt de barrièrefunctie van de huid versterkt, wat op zijn beurt het vochtvasthoudend vermogen van de huid bevordert.

niacinamide versterkt huidbarriereDe multifunctionele eigenschappen van niacinamide

Niacinamide draagt dus bij aan het versterken van de huidbarrière en het verminderen van vochtverlies. Maar dit ingrediënt kan nog veel meer! Zo werkt het ontstekingsremmend en houdt het de talgproductie onder controle. Dit maakt het een geschikt ingrediënt voor de acne– en rosacea-gevoelige huid of een droge huid in het gezicht. Daarbij helpt niacinamide de huid te kalmeren. En ook zijn er aanwijzingen dat niacinamide pigmentvlekken kan verminderen.

Als kers op de taart kan dit ingrediënt de huid helpen beschermen tegen zonschade. Een crème met niacinamide vervangt een zonnefactor natuurlijk níét, maar het kan wel ondersteunend werken. Een niacinamide crème kan dus zeker gebruikt worden in de strijd tegen fijne lijntjes en rimpels.

Daarnaast is niacinamide een antioxidant, wat betekent dat het het vermogen heeft om vrije radicalen (die bijvoorbeeld kunnen worden veroorzaakt door blootstelling aan zonlicht of rook) weg te vangen.

Als je het over multitasken hebt, spant dit ingrediënt dus echt de kroon!

Lees ook over de ingrediënten: vaseline, sheabutter, glycerine, ureum en zinkoxide.

Wist je dat?

  • Onze Dagcrème SPF25 en Dag & Nachtcrème bevatten 2% niacinamide, en onze Dag & Nachtcrème Droge Huid bevat 4% niacinamide. Vanaf deze percentages is niacinamide werkzaam in huidverzorging, en zorgt het ingrediënt voor het vasthouden van vocht in de huid. Deze crèmes zijn dus echte aanraders als je in het bijzonder op zoek bent naar een dagcrème met niacinamide!
  • Niacinamide zit ook verwerkt in onze Herstellende Bodycrème, Aftersun en Droge Handen crème. In deze crèmes profiteren we vooral van de vochtvasthoudende en kalmerende kwaliteiten van niacinamide.
  • De wetenschappelijke benaming voor niacinamide is ‘nicotinamide’. Om associaties met nicotine – het verslavende bestanddeel van tabak – te voorkomen, wordt meestal gesproken over niacinamide. Toch is nicotinamide echt totaal iets anders dan nicotine!

Bronnen

Chen, C.A., Damian, D.L. (2014). Nicotinamide and the skin. Australian Journal of Dermatology. 169 – 175.

Forbat., E., Al-Niaimi., F., Ali., F.R. (2017). Use of nicotinamide in dermatology. Clinical and Experimental Dermatology. 137 – 144.

Draelos., Z.D. (2016). Cosmeceuticals. Elsevier. 43 – 44.

http://www.beauty-review.nl/huidegaliserende-vermogen-niacinamide