Alles over niacinamide

Overige
Alles over niacinamide
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Niacinamide heeft veel gunstige eigenschappen. Je vindt het ingrediënt dan ook terug in veel huidverzorgingsproducten. Wat doet niacinamide voor je huid? Ik leg het je uit.

Wat is niacinamide?

Niacinamide, beter bekend als vitamine B3, krijgen we voor een groot deel door onze voeding binnen. Vooral vis en noten bevatten veel vitamine B3. Het is een essentiële vitamine om ons spijsverteringsstelsel en zenuwstelsel goed te laten functioneren.

De cosmetica-industrie verwerkt dit ingrediënt ook in huidverzorging. Het smeren van een crème met niacinamide heeft namelijk positieve effecten op ons grootste orgaan: de huid.

Wat doet niacinamide voor je huid?

Niacinamide is een mild ingrediënt dat over het algemeen zeer goed wordt verdragen door de huid. De voornaamste eigenschap van niacinamide is dat het ceramiden en vrije vetzuren aanmaakt. Dit zijn natuurlijke huidvetten die zorgen voor een beschermlaag op de huid. Op deze manier wordt de barrièrefunctie van de huid versterkt, waardoor de huid beter vocht kan vasthouden.

niacinamide versterkt huidbarriereDe multifunctionele eigenschappen van niacinamide

Niacinamide helpt het huidoppervlak, oftewel de huidbarrière te herstellen. Niacinamide is namelijk in staat om de aanmaak van ceramiden en vrije vetzuren te stimuleren. Je kunt de bovenste huidlaag zien als een bakstenen muur, waarbij de huidcellen bakstenen zijn die door een tussenstof bij elkaar worden gehouden. Ceramiden en vrije vetzuren zijn stoffen die ervoor zorgen dat de huid minder vocht verliest doordat zij als een soort ‘cement’ dienen tussen de huidcellen. Hierdoor kan er minder vocht uit de huid verdampen, waardoor je huid gehydrateerd blijft. Hiernaast versterken en beschermen ceramiden ook de huid. Bij bepaalde huidaandoeningen, zoals eczeem, kan de productie of de verhouding van ceramiden verstoord zijn. Dit kan leiden tot een verstoorde huidbarrière en klachten zoals jeuk, roodheid en schilfers. 

Daarnaast is niacinamide een antioxidant. Antioxidanten hebben verschillende effecten op de huid, waaronder het stimuleren van de celvernieuwing en het verstevigen van de huid. Niacinamide is geschikt voor de acne– en rosacea-gevoelige huid of een droge huid in het gezicht.

Lees ook over de ingrediënten: vaseline, sheabutter, glycerine, ureum, zinkoxide, salicylzuur en glycolzuur.

Wist je dat?

  • Mijn Dagcrème SPF30 en Dag & Nachtcrème bevatten 2% niacinamide, en de Dag & Nachtcrème Droge Huid bevat 4% niacinamide. Vanaf deze percentages is niacinamide werkzaam in huidverzorging, en zorgt het ingrediënt voor het vasthouden van vocht in de huid.
  • Niacinamide vind je in mijn Bodycrème, Aftersun, Handcrème en Droge Voeten Crème. In deze crèmes profiteren we vooral van de vochtvasthoudende en kalmerende kwaliteiten van niacinamide.
  • De wetenschappelijke benaming voor niacinamide is ‘nicotinamide’. Om associaties met nicotine – het verslavende bestanddeel van tabak – te voorkomen, wordt meestal gesproken over niacinamide. Nicotinamide is totaal iets anders dan nicotine.

Bronnen

Chen, C.A., Damian, D.L. (2014). Nicotinamide and the skin. Australian Journal of Dermatology. 169 – 175.

Forbat., E., Al-Niaimi., F., Ali., F.R. (2017). Use of nicotinamide in dermatology. Clinical and Experimental Dermatology. 137 – 144.

Draelos., Z.D. (2016). Cosmeceuticals. Elsevier. 43 – 44.

http://www.beauty-review.nl/huidegaliserende-vermogen-niacinamide