De hydraterende eigenschappen van glycerine

Overige
De hydraterende eigenschappen van glycerine
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Glycerine is een enorm populair ingrediënt dat veelvuldig in huidverzorgingsproducten wordt gebruikt. Vooral producten voor de droge huid bevatten glycerine. Maar eigenlijk is dit ingrediënt een aanwinst voor ieder huidtype. Wat is het precies dat glycerine voor de huid doet? Waarom is dit ingrediënt onmisbaar in je huidverzorging? Ik leg het je uit.

Wat is glycerine?

Glycerine, ook wel glycerol genoemd, wordt gewonnen uit plantaardige of dierlijke olie. Maar glycerine is ook een lichaamseigen stof die zich in de bovenste laag van onze huid, de hoornlaag, bevindt. Als ingrediënt behoort glycerine tot de zogenaamde humectanten. Humectanten zijn ingrediënten die in staat zijn vocht vast te houden en aan te trekken in de huid. Sterker nog, glycerine wordt zelfs als beste humectant beschouwd.

glycerine is een ingrediënt voor de huid dat vochtverlies tegengaat en zorgt voor hydratatie

De werking van glycerine

Glycerine speelt een grote rol bij de hydratatie van de huid. Want dit ingrediënt penetreert gemakkelijk door de hoornlaag, waarna het zich kan binden aan water en het vochtverlies uit de huid tegengaat. Een van de unieke eigenschappen van glycerine is dat het soort waterreservoirs aanmaakt in de bovenste lagen van de huid. Hierdoor is de huid beter bestand tegen uitdroging.

Dit doet glycerine voor de huid

Na het smeren van een crème met glycerine, blijft de huid lang gehydrateerd. Deze hydraterende eigenschappen dragen ook bij aan een verbeterde huidbarrière. Daarbij zorgt glycerine ervoor dat een product beter uit te smeren is en verzacht het ingrediënt de extreem droge huid.

Voor ieder huidtype

Hoewel vooral de extreem droge huid baat heeft bij glycerine, heeft eigenlijk ieder huidtype profijt van dit ingrediënt. Want door het vasthouden van vocht en het tegengaan van verdamping van vocht uit de huid, blijft de huid beter gehydrateerd. En zo kunnen fijne lijntjes en rimpeltjes verminderen.

Lees ook over de ingrediënten: vaseline, niacinamide, sheabutter, ureum en zinkoxide.

Wist je dat?

gezichtsverzorging met glycerine

Bronnen

Baumann, L. (2009). Cosmetic Dermatology. Principles and Practice. The McGraw-Hill Companies. 275.

Fluhr, J.W., Darlenski, R., Surber, C. (2008). Glycerol and the skin: holistic approach to its origin and functions. British Journal of Dermatology. 23 – 34.

Noland, K., Marmur, E. (2012). Moisturizers: Reality and the skin benefits. Dermatologic Therapy. 229 – 233.