Alles over glycolzuur

Volwassen huid, Overige
Alles over glycolzuur
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Glycolzuur is net als salicylzuur een veelgebruikt ingrediënt voor de onzuivere huid. Wat is glycolzuur? En wat doet het? Ik leg het je uit.

Wat is glycolzuur?

Glycolzuur is een Alpha Hydroxy zuur (AHA), een fruitzuur, afgeleid van suikerriet. Het ingrediënt wordt al lang gebruikt in huidverzorging. Een echte klassieker dus. Meer informatie nodig? Komt-ie: 

Van alle alpha hydroxy zuren heeft glycolzuur de kleinste molecuulgrootte, waardoor het makkelijk in de huid kan doordringen. Glycolzuur heeft net als salicylzuur een exfoliërende (peelende) werking: het zorgt voor het verwijderen van dode huidcellen. Door deze gemeenschappelijke eigenschap kunnen deze ingrediënten elkaar mooi aanvullen. 

Er is wel een verschil tussen salicylzuur en glycolzuur. Zo is salicylzuur vetoplosbaar en kan daardoor echt de talgklier in om vervolgens het talg op te lossen. Glycolzuur bestaat uit wateroplosbare moleculen. Het zorgt voornamelijk voor het verwijderen van dode huidcellen. Deze zuren zijn dus een perfect duo.

Glycolzuur kopen?

  • Exfoliant glycolzuur kopen? Glycolzuur is in verschillende percentages verkrijgbaar en is werkzaam vanaf een percentage van 1%. Mijn Schuimende Gezichtsreiniger bevat zowel 2% glycolzuur als 2% salicylzuur. 
  • Net als salicylzuur is het voor de werkzaamheid van glycolzuur belangrijk dat de pH-waarde tussen de 3 en 5 is. Daarom is de pH-waarde van de Schuimende Gezichtsreiniger 4,2. 
  • Doordat glycolzuur een peelende werking heeft, maakt het de huid ook gladder, omdat dode huidcellen verdwijnen. Hierdoor kunnen de poriën kleiner lijken. Echter is het niet zo dat glycolzuur de poriën ook daadwerkelijk kleiner maakt. Poriën veranderen namelijk niet van grootte.