Alles over sulfur

Volwassen huid, Overige
Alles over sulfur
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Sulfur is een ingrediënt dat ik gebruik in mijn productlijn voor de onzuivere en vette huid, zoals in mijn Aanstiplotion. Maar wat doet dit ingrediënt precies? En waarom wordt het gebruikt tegen puistjes? Ik vertel je alles over sulfur.

Wat is sulfur en wat doet het?

Sulfur, ook wel bekend als zwavel, is een ingrediënt dat al jarenlang bekend is in de dermatologische wetenschap. Sulfur heeft een antibacteriële, keratolytische (exfoliërende) en indrogende werking, waardoor het bijvoorbeeld bestaande puistjes kan verminderen. 

Sulfur heeft een uitdrogende werking. Daarom is het belangrijk om dit ingrediënt enkel te gebruiken op actieve puistjes. Je gebruikt het dus alleen op het puistje zelf. Op deze manier voorkom je dat huid eromheen uitdroogt. Sulfur wordt gebruikt in concentraties van 1-10%. Je kunt sulfur ook in combinatie met andere producten en ingrediënten, zoals salicylzuur, gebruiken. Meer weten over salicylzuur? Je leest het hier.

De Drs Leenarts Aanstiplotion bevat 10% sulfur. Dit product kun je lokaal aanbrengen op een puistje, waardoor deze sneller indroogt. 
Vanwege die indrogende werking is sulfur dus geschikt voor zichtbare/aanwezige puistjes. Voor mee-eters is dit product minder geschikt, omdat er bij een mee-eter nog niks ingedroogd hoeft te worden. Voor het verhelpen en voorkomen van mee-eters kun je mijn Salicylzuur 2% Gel gebruiken.