Alles over salicylzuur

Volwassen huid, Overige
Alles over salicylzuur
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Last van een onzuivere of vette huid? Probeer eens een product met salicylzuur. Wat is salicylzuur eigenlijk? En waarom wordt dit ingrediënt zo bejubeld? Ik leg je alles uit over salicylzuur en waarom juist een huid met onzuiverheden goed op dit ingrediënt reageert. Lees je mee?

Wat is salicylzuur?

Salicylzuur wordt ook wel Beta Hydroxy Acid (BHA) genoemd. Je hebt deze populaire term misschien weleens gehoord. Het is een stof die uit de boomschors van een wilg komt. Als je last hebt van acne, een vette huid, mee-eters of onzuiverheden, dan is salicylzuur een onmisbaar ingrediënt in je huidverzorgingsroutine. 

En acne, hoe zit dat ook alweer? Wat zijn de oorzaken van acne? Acne ontstaat door een verhoogde talgproductie in de talgklier, een verstopte talgklieruitgang door ophoping van dode huidcellen en de aanwezigheid van de acne-bacterie (Cutibacterium Acnes of Propioni Acnes Bacterie). 

En daar komt salicylzuur to the rescue. Salicylzuur heeft meerdere eigenschappen. Allereerst is er de keratolytische/exfoliërende werking. Salicylzuur heeft een peelend effect, waardoor het in staat is om het bovenste laagje dode huidcellen op te lossen. Maar dat is nog niet alles. Heb je een acne gevoelige/gecombineerde/vette huid? Salicylzuur is ook nog eens vetoplosbaar. Het kan dus diep in de talgklier komen en daar talg/dode huidcellen oplossen. Je begrijpt: hierdoor is salicylzuur erg geschikt bij het verwijderen en voorkomen van mee-eters.

Hoeveel salicylzuur in huidverzorgingsproducten?

De werking van salicylzuur is afhankelijk van het percentage. In huidverzorgingsproducten/cosmetica zijn concentraties van 0,5-2% toegestaan. Salicylzuur wordt door de peelende werking ook gebruikt voor andere huidproblemen, zoals eelt, wratten, schimmelnagels en verdikte psoriasisplekken. Voor zulke problemen zijn concentraties tot 2% niet genoeg, maar worden hogere concentraties, tot wel 40% salicylzuur, gebruikt. 

Lees ook over de ingrediënten: glycolzuur, niacinamide, sheabutter, ureum en zinkoxide.

Verschil chemisch en mechanisch exfoliëren

  • In vergelijking met andere ingrediënten voor de acne gevoelige huid is salicylzuur minder irriterend en is het al werkzaam in lage concentraties.
  • Salicylzuur behoort tot de aspirine-familie. Salicylzuur bevat namelijk acetylsalicylzuur, wat een afgeleide is van salicylzuur. 
  • De Salicylzuur 1% Gel bevat 1% salicylzuur en de Schuimende Gezichtsreiniger bevat 2% salicylzuur en daarnaast ook 2% glycolzuur. Wil je meer lezen over glycolzuur? Ik schreef er een blog over.  
  • Er zijn twee manieren van exfoliëren: chemisch en mechanisch exfoliëren. Chemisch exfoliëren doe je met een product dat salicylzuur bevat. Mechanisch exfoliëren wordt ook wel ‘scrubben’ genoemd. Dit heeft niet dezelfde werking. Door te scrubben kun je dode huidcellen ook verwijderen, maar je kunt de huid ook makkelijk beschadigen. Bovendien kan een scrub geen talg oplossen, wat salicylzuur wel kan. Ja, ja, die salicylzuur is een krachtpatser. Kies bij een acne gevoelige/vette/onzuivere huid dus liever voor chemisch exfoliëren. 
  • Een product met salicylzuur is alleen werkzaam bij een lage pH-waarde tussen de 3 en 5. De pH-waarde van de Salicylzuur 1% Gel en Schuimende Gezichtsreiniger hebben daarom een pH-waarde tussen de 4,2 en 4.5.