Welke filters zitten er in Drs Leenarts Suncare?

Zon en de huid
Welke filters zitten er in Drs Leenarts Suncare?
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Wat is een zonnefilter? Wat is chemisch of fysisch? En welke zonnefilters ik voor mijn Suncare SPF30 en SPF50 heb gebruikt? Goede vragen. Ik vertel je graag meer over het gebruik van zonnefilters in zonnebrandcrème.

Verschil organische en minerale filters

Zonnefilters zijn er in twee soorten: organische (synthetische/chemische) filters en minerale (fysische/anorganische) filters. Minerale filters zijn filters op basis van zinkoxide of titaniumoxide, alle overige filters zijn organische. Vaak wordt gesteld dat het verschil simpel is. Zo zouden organische filters UV-straling absorberen en minerale filters UV-straling weerkaatsen. Dit blijkt niet helemaal te kloppen. Organische filters bevatten koolwaterstof. Deze filters zorgen inderdaad voor absorptie en het onschadelijk maken van UV-straling. Minerale filters bevatten een metaaloxide, die inderdaad een deel van de UV-straling weerkaatst, maar ook een gedeelte absorbeert. Kortom: zo simpel is het niet. Beide filters hebben voor- en nadelen.

filters suncare

Zonnebrand met minerale filters

Minerale filters kunnen van titaniumoxide of zinkoxide zijn. Deze filters leggen als het ware een schild op de huid en reflecteren zo het UV-licht. Minerale zonnebrandcrèmes zijn vaak wat dikker en laten dus meestal een witte waas achter. Wanneer je een heel gevoelige huid hebt en niet goed reageert op organische filters, zijn minerale filters wellicht een goed idee. De kans op een allergische reactie is namelijk nog kleiner, een groot voordeel dus. Het nadeel van deze manier van zonbescherming is dat je minerale filters makkelijker van je huid afveegt. Ook zorgen deze filters voor een witte laag die niet iedereen prettig vindt. Om te zorgen dat de crème lekker smeerbaar wordt, worden deze ingrediënten tegenwoordig vaak superklein gemaakt. Zo klein dat ze niet meer zo heel wit zijn. Dit noem je nanotechnologie. Er is twijfel over de veiligheid van deze technologie. Hoe kleiner de deeltjes namelijk zijn, des te groter het risico dat de deeltjes worden opgenomen in je lichaam. Dit lijkt bij gezonde huid niet te gebeuren, maar als je huid al beschadigd is, bijvoorbeeld door eczeem, is dit een risico.

zonnebrand filters in drs Leenarts suncare

Als er nanotechnologie is gebruikt, moet dit altijd op de verpakking staan. Omdat de discussie over deze nanotechnologie nog volop gaande is, heb ik ervoor gekozen om in mijn zonnebrandcrème verantwoorde, organische filters te nemen, waarvan bekend is dat de kans klein is dat ze een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Zonnebrand met organische filters

Organische filters (ook wel synthetische of chemische genoemd) werken gedeeltelijk op dezelfde manier. Ze absorberen het UV-licht in de bovenste laag van de huid en maken deze onschadelijk. De moleculen van deze filters zijn over het algemeen zo groot dat ze niet door de huid kunnen en blijven zodoende in de bovenste laag van de huid.

Een voordeel is dat organische/synthetische filters geen witte waas achterlaten op de huid. Ze zijn dus prettig in gebruik. De filters die ik heb geselecteerd zijn geschikt voor alle huidskleuren, de gevoelige huid en vormen geen gevaar voor het koraal.

Maar ook organische of synthetische filters hebben nadelen. Sommige filters werken irriterend of je kunt er allergisch voor worden, andere (zoals oxybenzon) liggen onder vuur omdat deze mogelijk hormoonverstorend zouden zijn. Let op: hier is nog veel onduidelijkheid over en het is zeker nog niet wetenschappelijk bewezen 

De filters in mijn Suncare

Ik heb voor verantwoorde, stabiele organische filters gekozen, die de huid goed beschermen en waarbij de kans op een allergische reactie heel erg laag is. Mijn zonnebrandcrèmes bevatten daarom geen oxybenzon of andere irriterende ingrediënten.

Gebruikte filters in Drs Leenarts Suncare SPF 30, SPF50, Spray SPF30 en Spray SPF50:

  • Ethylhexyl Salicylate (UVB filter)
  • Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine (UVA/UVB filter)
  • Ethylhexyl triazone (UVB filter)
  • Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate (UVA filter)

Wist je dat Drs Leenarts Suncare goed scoorde bij de Consumentenbond?