Welke filters zitten er in Drs Leenarts Suncare?

Zon en de huid
Welke filters zitten er in Drs Leenarts Suncare?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Wat is een zonnefilter? Wat betekent ‘organische’ of ‘minerale’ filter? En welke zonnefilters heb ik voor mijn Suncare SPF30 en SPF50 gebruikt? Goede vragen. Ik vertel je graag meer over het gebruik van filters in zonnebrandcrème.

Verschil organische en minerale filters

Zonnefilters zijn er in twee soorten: organische (ook wel: synthetische/chemische) filters en minerale (ook wel: fysische/anorganische) filters. Minerale filters zijn filters op basis van zinkoxide of titaniumoxide, alle overige filters zijn organisch. Vaak wordt gesteld dat het verschil simpel is. Zo zouden organische filters UV-straling absorberen en minerale filters UV-straling weerkaatsen. Dit blijkt niet helemaal te kloppen. Organische filters bevatten koolwaterstof. Deze filters zorgen inderdaad voor absorptie en het onschadelijk maken van UV-straling. Maar: ze weerkaatsen de straling ook. Minerale filters bevatten een metaaloxide, dat inderdaad een deel van de UV-straling weerkaatst, maar ook een gedeelte absorbeert. Dus zo simpel is het niet. En: beide filters hebben voor- en nadelen.

filters suncare

Zonnebrand met minerale filters

Minerale filters kunnen van titaniumoxide of zinkoxide zijn. Deze filters leggen als het ware een schild op de huid en reflecteren (en absorberen) zo het UV-licht. Minerale zonnebrandcrèmes zijn vaak wat dikker en laten dus meestal een witte waas achter. Wanneer je een heel gevoelige huid hebt en niet goed reageert op organische filters, zijn minerale filters wellicht een goed idee. De kans op een allergische reactie is namelijk kleiner, een groot voordeel dus.

Het nadeel van deze manier van zonbescherming is dat je minerale filters makkelijker van je huid afveegt. Ook zorgen deze filters vaak voor een witte laag die niet iedereen prettig vindt. Om te zorgen dat de crème lekker smeerbaar wordt, worden deze ingrediënten vaak superklein gemaakt. Zo klein dat ze niet meer zo heel wit zijn. Dit noem je nanotechnologie. Er is twijfel over de veiligheid van deze technologie. Hoe kleiner de deeltjes namelijk zijn, des te groter het risico dat ze worden opgenomen in je lichaam. Dit lijkt bij een gezonde huid niet te gebeuren, maar als je huid al beschadigd is, bijvoorbeeld door eczeem, is dit een risico.

Als er nanotechnologie is gebruikt, moet dit altijd op de verpakking staan.

Het grote voordeel van een minerale filter zoals zinkoxide is dus dat allergische reacties maar zelden voorkomen op deze filter. Heb je een extra gevoelige huid? Dan is mijn Mineral Suncare met factor 30 wellicht iets voor jou, uiteraard ook zonder geurstoffen of alcohol. In deze Mineral Suncare is zinkoxide gemengd met plantaardige oliën zoals kokosolie en koolzaadolie, en zo valt het reuze mee met die witte laag. Er is geen gebruikgemaakt van nanotechnologie. 

Zonnebrand met organische filters

Organische filters (ook wel synthetisch of chemisch genoemd) trekken in de bovenste laag van de huid, waar ze de UVA- en UVB-straling deels weerkaatsen en absorberen. Wanneer de zonnefilters in de huidlaag dringen, zetten deze de UV-straling om in een onschadelijke vorm, zoals warmte. Koolstof zorgt voor de UV-bescherming in deze zonnefilters, door de straling te absorberen voordat er schade kan worden toegebracht aan de huidcellen. Bij organische filters zijn de moleculen van de filters dusdanig groot dat ze niet door de huid kunnen en blijven zodoende in de bovenste laag van de huid.

Een voordeel is dat organische filters geen witte waas achterlaten op de huid. Ze zijn dus prettig in gebruik. De filters die ik heb geselecteerd zijn geschikt voor alle huidskleuren en de gevoelige huid en vormen geen gevaar voor koraalriffen in zee. Andere organische filters (zoals oxybenzon) worden soms gelinkt aan hormoonverstorende effecten. Wel goed om te melden dat dit om heel grote hoeveelheden zonnefilter gaat. Deze zijn aan proefdieren gegeven, dus niet aan mensen. Om je gerust te stellen: een hormoonverstorend effect is bij mensen nog nooit aangetoond. Toch heb ik voor alle zekerheid andere zonnefilters gebruikt.

De filters in mijn Suncare en Mineral Suncare

Ik heb voor verantwoorde, stabiele organische filters in mijn zonnebrandcrème gekozen, die de huid goed beschermen en waarbij de kans op een allergische reactie heel erg klein is. Mijn zonnebrandcrèmes bevatten daarom geen oxybenzon of andere irriterende ingrediënten.

Gebruikte filters in Drs Leenarts Suncare SPF 30, SPF50, Spray SPF30 en Spray SPF50:

  • Ethylhexyl Salicylate (UVB-filter)
  • Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine (UVA/UVB-filter)
  • Ethylhexyl triazone (UVB-filter)
  • Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate (UVA-filter)

Gebruikte filters in Drs Leenarts Mineral Suncare:

  • Zinc Oxide (UVA/UVB-filter)
Producten-zonnebrand

Wist je dat Drs Leenarts Suncare goed scoorde bij de Consumentenbond?