Welke zonnebrand filters zitten er in Drs Leenarts Suncare?

Een vraag die ik vaak krijg, is welke zonnebrand filters ik gebruikt heb voor mijn Suncare SPF30 en SPF50. Goede vraag natuurlijk, en ik vertel je graag meer over het gebruik van zonnefilters in een zonnebrandcrème.

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Soorten zonnefilters

Zonnefilters zijn er in twee soorten: organische (synthetische/chemische) filters en minerale filters. Het grootste verschil tussen deze twee zit in de werking: minerale filters weerkaatsen UV-stralen op de huid terwijl chemische filters in de huid hun werk doen om UV-stralen onschadelijk te maken. Beide filters hebben voor- en nadelen.

filters suncare

Zonnebrand met minerale filters

Minerale filters kunnen van titaniumoxide of zinkoxide zijn. Deze filters leggen als het ware een schild op de huid en reflecteren zo het UV-licht. Het nadeel van deze manier van zonbescherming is dat je minerale filters makkelijker van je huid af veegt. Ook zorgen deze filters voor een witte laag die niet iedereen prettig vindt. Om te zorgen dat de crème lekker smeerbaar wordt, worden deze ingrediënten tegenwoordig vaak superklein gemaakt. Zo klein dat ze niet meer zo heel wit zijn. Dit noem je nanotechnologie en er is twijfel over de veiligheid van deze technologie. Hoe kleiner de deeltjes namelijk zijn, des te groter het risico dat de deeltjes worden opgenomen in je lichaam. Dit lijkt bij gezonde huid niet te gebeuren maar als je huid al beschadigd is, bijvoorbeeld door eczeem, is dit een risico.

zonnebrand filters in drs Leenarts suncare

Als er nanotechnologie gebruikt is, moet dit altijd op de verpakking staan. Omdat de discussie over deze nanotechnologie nog volop gaande is, heb ik ervoor gekozen om in mijn zonnebrandcrème verantwoorde, organische filters te nemen, waarvan bekend is dat de kans klein is dat ze een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Zonnebrand met organische filters

Organische filters (ook wel synthetische of chemische genoemd) werken op een iets andere manier. Ze trekken in je huid en absorberen daar het UV-licht in de bovenste laag van de huid. Deze filters blijven daarom iets langer zitten en komen niet in je lichaam terecht. De moleculen van deze filters zijn over het algemeen zo groot dat ze niet door de huid kunnen en blijven zodoende in de bovenste laag van de huid.

Maar ook organische of synthetische filters hebben nadelen. Sommige filters werken irriterend of je kunt er allergisch voor worden, andere (zoals oxybenzon) liggen onder vuur omdat deze mogelijk hormoonverstorend zouden zijn. Let op; hier is nog veel onduidelijkheid over, en zeker nog niet wetenschappelijk bewezen.

De filters in mijn Suncare

Ik heb voor verantwoorde, stabiele organische filters gekozen, die de huid goed beschermen en waarbij de kans op een allergische reactie heel erg laag is. Mijn zonnebrandcrèmes bevatten daarom geen oxybenzon of andere irriterende ingrediënten.

Gebruikte filters in Drs Leenarts Suncare SPF 30, SPF50, Spray SPF30 en Spray SPF50:

  • Ethylhexyl Salicylate (UVB filter)
  • Bis-ethylhexyloxyphenol methoxyphenyl triazine (UVA/UVB filter)
  • Ethylhexyl triazone (UVB filter)
  • Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate (UVA filter)
  • Polymethyl methacrylate (UV filter, stabilisator)

Wist je dat Drs Leenarts Suncare goed scoorde bij de Consumentenbond?