Meer luizen na vakantie?

Na iedere vakantie is het weer raak. Kammen, luizenshampoo en nog eens kammen. Komen die luizen soms mee van het vakantie-adres?

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Hoewel luizen in de vakantie iedereen in de klas lijken te voorzien van een nieuwe luizengemeenschap, is dit hoofdverschijnsel veel gemakkelijker te verklaren. Na de vakantie wordt er in de klas weer gecontroleerd. Het komt dus niet vaker voor, maar wordt simpelweg vaker ontdekt.

luizen, haar, kammen, Drs Leenarts, dermatoloog

Ik vroeg het Ingrid Ligthart van het Landelijk Steunpunt Hoofdluis en zij kan beamen dat na de vakantie hoofdluizen simpelweg worden aangetroffen bij de schoolcontrole. ‘Door het hele jaar heen adviseer ik om kinderen eens per week te controleren. In de vakantie is dat niet anders. Als mijn kinderen van een kamp komen, controleer ik ze extra goed. Met veel kinderen bij elkaar in een kleine ruimte is dat een risicoplek.’

Kinderen maken meer fysiek contact

Luizen komen voornamelijk bij kinderen voor omdat die veel meer fysiek contact maken dan volwassenen volgens Ligthart. Kinderen op primair onderwijs lopen het meeste risico maar ook op middelbaar onderwijs komt het voor. ‘Ik weet waar ik het over heb. Ik heb drie dochters met lang haar.’

14 dagen lang die krengen eruit kammen

Elk jaar krijgt 1 op de 10 kinderen hoofdluis. Kleren uitwassen en in de diepvries leggen is niet meer het devies; sinds 2012 heeft het RIVM de richtlijn aangepast naar ‘Luis in je haar? Kammen maar.’ Ik snap ook wel waarom: besmetting loopt van persoon naar persoon en niet via spullen. Ook als je luizenshampoo hebt gebruikt, moet je blijven kammen. De symptomen houden weliswaar op, maar de kans dat er toch nog een luis achterblijft is altijd aanwezig. Dus blijf je 14 dagen lang elke dag met een kam die krengen eruit halen.

luizen na vakantie

Moedeloos van het kammen

En mocht je moedeloos worden van al dat kammen en denken dat het nooit meer ophoudt, dan zou je daar wel eens gelijk in kunnen hebben: bij opgravingen van de Romeinen zijn al luizenkammen te vinden.

Lees ook mijn advies over hoofdluis en haarverzorging.