Dit is de beste antirimpelcrème

Volwassen huid
Dit is de beste antirimpelcrème
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Geprakte avocado rondom je ogen, schijfjes komkommer op je gezicht of een maskertje van opgeklopt eiwit en je ziet er weer jáááren jonger uit. Of toch niet? Werken deze maskertjes? Werkt antirimpelcrème? En wat is de beste antirimpelcrème?

Huidveroudering

Door het ouder worden verandert je huid. De elasticiteit van je huid wordt minder waardoor je huid slapper wordt, je huid wordt droger en er ontstaan rimpels en plooien. Dit natuurlijke proces van huidveroudering begint ongeveer al vanaf je dertigste.

Naast dit natuurlijke proces van huidveroudering is er een belangrijke externe factor die – naast roken – grotendeels verantwoordelijk is voor huidveroudering, namelijk: de zon!

Zon

Dat de zon misschien niet altijd zo goed is voor onze huid, dat weet je denk ik zo langzamerhand wel. Onbekender is dat UVA-straling en UVB-straling ieder een verschillend effect heeft op de huid.

UVA

UVA-straling dringt diep door, tot in de middelste laag van de huid (de dermis) waar het je collageen- en elastinevezels beschadigt. Hierdoor wordt het laagje van je huid dat veerkracht en elasticiteit aan je huid geeft dunner en onregelmatiger. Aan de buitenkant van je huid vertaalt zich dit in de vorm van rimpels. Daarnaast beschadigt UVA je DNA. En je DNA wordt elke keer verder beschadigd als je jezelf blootstelt aan de zon. Door het steeds dunner wordende laagje van je huid, zal je huid steeds sneller tekenen van huidveroudering vertonen zoals fijne lijntjes, uitdroging en rimpels. Realiseer je dat UVA het hele jaar door aanwezig is. Het is niet sterker tussen 12:00 en 16:00 uur, zoals bij UVB. UVA-straling wordt minder goed gefilterd door wolken en gaat ook door ramen.

UVB

UVB-straling dringt minder ver door in de huid en >95 % van de UVB-straling komt niet verder dan de buitenste huidlaag (de epidermis). Die buitenste huidlaag beschermt zich vervolgens door dikker te worden en melanine aan te maken. Door dit laatste proces krijgt je huid dat bruine kleurtje. Ziet er fijn uit, maar in feite betekent een gebruinde huid een beschadigde huid. Ook is UVB de hoofdverantwoordelijke voor het verbranden van de huid.

Huidveroudering is niet te stoppen, wel te remmen

Huidveroudering is een natuurlijk proces. Het kan niet worden gestopt. De veroudering van de huid kan echter wél worden geremd! Er zijn veel verschillende crèmes en middelen op de markt die claimen huidveroudering tegen te gaan. Of ze écht werken? Dat is nog maar de vraag; van veel middelen is de werkzaamheid absoluut niet wetenschappelijk bewezen.

huidveroudering, rimpels, vlekjes, zon, beste antirimpelcreme

De beste antirimpelcrème?

Aangezien de zon voor 90% verantwoordelijk is voor het ontstaan van huidveroudering, is mijn tip om heel voorzichtig om te gaan met blootstelling van de huid aan de zon. Draag zoveel mogelijk beschermende kleding. En als je je huid blootstelt aan de zon, smeer je dan in met een goede zonnebrandcrème. Een SPF is écht (écht!) de beste antirimpelcrème!

Over zonbescherming valt enorm veel te vertellen. Maar de belangrijkste punten die ik je mee wil geven:

  • Zoals ik hier al eens uitlegde, adviseren dermatologen voor dagelijks gebruik een Sun Protection Factor vanaf SPF 15 te smeren. Voor vrije tijd en op vakantie een SPF 30 of 50. Geen enkele zonnebrandcrème beschermt voor honderd procent. Factor 30 beschermt voor 97% tegen de zon en factor 50 met 1% meer;
  • Kies altijd een zonnebrandcrème die beschermt tegen UVA én UVB. De SPF zegt alleen iets over de bescherming tegen UVB. Indien een zonnebrandcrème ook bescherming biedt tegen UVA staat dit apart op het product vermeld;
  • Om specifiek je gezicht te beschermen tegen de zon, kan je dagelijks een dagcrème met beschermingsfactor aanbrengen. Zo’n dagcrème met SPF draagt dan wel niet de naam van ‘anti-aging’, maar is eigenlijk dus de beste antirimpelcrème. Het is verstandig om de dagcrème het gehele jaar te gebruiken. Want zoals ik hiervoor al schreef: UVA-straling wordt minder sterk dan UVB-straling gefilterd door wolken en is minder afhankelijk van het seizoen of tijdstip van de dag. En, vergeet je niet meerdere keren in te smeren. ‘s Ochtends je dag beginnen met een dagcrème met SPF is een goed begin, maar tijdens de lunch zijn de UV-beschermers echt wel uitgewerkt (net zoals bij gewone zonnebrandcrème);
  • Als laatste, je kunt niet vroeg genoeg beginnen met jezelf te beschermen tegen huidveroudering door de zon. Zonschade wordt in de huid opgeslagen, dus in je jeugd opgelopen huidschade kan je op latere leeftijd problemen geven.

En die komkommer, avocado en het eitje? Doe ze vooral lekker in je salade!