Moedervlek controleren met de ABCDE-methode

Volwassen huid
Moedervlek controleren met de ABCDE-methode
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Een moedervlek controleren? Dat doe je met behulp van de zogenaamde ABCDE-methode. Moedervlekken zijn een heel normaal verschijnsel en de meeste moedervlekken zullen ook nooit problemen veroorzaken. Toch is het verstandig om ze in de gaten te houden. Ze kunnen namelijk veranderen in kwaadaardige moedervlekken, melanomen genaamd. Hoe je je moedervlekken aan een controle onderwerpt, vertel ik je hieronder.

Hoe ontstaat een moedervlek?

Een gewone moedervlek is opgebouwd uit pigmentcellen, de zogenaamde melanocyten. Dit zijn cellen die het stofje melanine aanmaken: het pigment dat kleur geeft aan de huid. Dit beschermt tegelijkertijd tegen de schadelijke effecten van zonlicht. Als deze cellen op een hoopje gaan zitten, verschijnt er een bruine verkleuring van de huid: de moedervlek.

Sommige moedervlekken zijn lichtbruin, andere kunnen bijna zwart kleuren. De kleur van een moedervlek is onder andere afhankelijk van de concentratie melanocyten en de mate waarin zij pigment produceren.

Of je veel of weinig moedervlekken hebt is voor een groot deel genetisch bepaald. Maar ook hormonen en blootstelling aan zonlicht op kinderleeftijd spelen een belangrijke rol.

Hoe kun je moedervlekken controleren?

Als een moedervlek groter wordt, verandert van kleur of vorm, jeukt of pijnlijk is, er korstjes op ontstaan of hij gaat bloeden, kan er iets aan de hand zijn. Met behulp van de ABCDE-methode die ik hieronder uitleg in mijn vlog kun je zelf moedervlekken controleren.

Niet elke verandering van je moedervlek hoeft te betekenen dat er iets mis is. Wist je bijvoorbeeld dat tijdens de zwangerschap moedervlekken vaak wat dikker worden? Lees hier meer over huidveranderingen tijdens de zwangerschap. Ik adviseer altijd bij twijfel een arts te bezoeken.

Moedervlek controleren met de ABCDE-methode

Asymmetry: de ene helft van de moedervlek is anders dan de andere helft. Een moedervlek is symmetrisch wanneer er een denkbeeldige streep door te trekken is. Melanomen zijn meestal asymmetrisch.

methode om moedervlekken te controleren a,b,c,d,e

Border: met Border wordt de rand/begrenzing van een moedervlek bedoeld, dus de rand naar de normale huid. Bij een melanoom zijn de randen vaak grillig en onregelmatig.

Color: als de kleur van een moedervlek verandert of hij heeft meer dan twee verschillende kleuren (zwart, blauw, grijs, bruin, rood of wit) is het verstandig een arts te bezoeken.

Diameter: de moedervlek is groter dan 6 mm. Onrustige of kwaadaardige moedervlekken, ofwel melanomen, hebben vaak een doorsnede groter dan 6 mm.

Evolution: de moedervlek is veranderd. Bij veranderingen is het altijd verstandig een arts te bezoeken.

Twijfel je over een moedervlek?

Sowieso bij twijfel altijd naar een arts gaan! Huisartsen en dermatologen kijken écht liever een keer te veel naar een moedervlek dan te weinig. Deze informatie kun je ook terugvinden op pagina 50 van mijn Handboek over de huid 0-4 jaar.