De huid tijdens de zwangerschap: 10 dingen die je moet weten

Dat er tijdens je zwangerschap veel verandert, dat weet iedereen wel. Maar wist je ook dat aan je huid enorm veel veranderingen te zien zijn? Ik som tien huidveranderingen voor je op.

Marjolein Leenarts, dermatoloog

Tien huidveranderingen tijdens zwangerschap

 1. …er nieuwe moedervlekken ontstaan? Daarnaast kunnen bestaande moedervlekken ook donkerder en dikker worden.
 2. …je een extra volle haardos hebt, enkel en alleen omdat er minder haren uitvallen dan normaal? Helaas vallen deze “extra” haren alsnog enkele maanden na de zwangerschap uit.
 3. …je hele huid donkerder wordt? Maar vooral de huid rond de tepels en de lijn van je navel naar beneden.
 4. …nagels zachter en brozer zijn tijdens de zwangerschap?
 5. …je handen vaak warm aanvoelen door de toegenomen bloedcirculatie in het lichaam en hierdoor ook rode handpalmen krijgt?
 6. …je tandvlees extra rood is en er een verhoogde kans is op tandvleesontsteking? Extra aandacht voor mondhygiëne dus!
 7. …sommige vrouwen last hebben van overbeharing? Vooral in het gelaat, maar soms ook op armen, benen en rug. De meeste van deze haren verdwijnen ongeveer 6 maanden na de bevalling.
 8. …er soms tientallen rode vlekjes, oftewel spinnenkoppen, in het gelaat en hals tevoorschijn komen? Ook deze verdwijnen meestal weer na de zwangerschap.
 9. …ongeveer de helft van de zwangere vrouwen vochtophoping heeft bij de oogleden, in het gelaat en armen en/of benen? Dit is vooral ‘s ochtends bij het opstaan duidelijk en wordt wat minder in de loop van de dag.
 10. …striae de meest bekende en misschien wel meest gevreesde huidaandoening is? Helaas zijn er geen wetenschappelijk bewezen producten die helpen striae voorkomen.

Misschien heb je nog meer vragen over deze periode waarin je zwanger bent, of net bevallen.

 • Nog meer over de huid en zwangerschap lees je hier: huidveranderingen tijdens de zwangerschap.
 • Misschien ook interessant om te lezen hoe het nu zit met een koortslip. Want mag een moeder met een koortslip eigenlijk borstvoeding geven, en hoe zit dat met bezoek?
 • En wist je dat het heel gebruikelijk is dat je baby in de eerste maanden na de geboorte pukkeltjes en puistjes krijgt, meestal in het gezicht? Lees meer hierover: baby acne.