De huid tijdens de zwangerschap: 10 dingen die je moet weten

Volwassen huid
De huid tijdens de zwangerschap: 10 dingen die je moet weten
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Je bent zwanger! Ineens is alles anders in je leven. Wist je dat aan je huid tijdens de zwangerschap ook enorm veel veranderingen te zien zijn? Ik som tien huidveranderingen voor je op.

10 huidveranderingen tijdens zwangerschap

Wist je dat…

 1. Er nieuwe moedervlekken ontstaan? Daarnaast kunnen bestaande moedervlekken donkerder en dikker worden.
 2. Je een extra volle haardos hebt, enkel en alleen omdat er minder haren uitvallen dan normaal? Helaas vallen deze ‘extra’ haren enkele maanden na de zwangerschap alsnog uit.
 3. Je huid donkerder wordt? Vooral de huid rond de tepels en de lijn van je navel naar beneden.
 4. Nagels zachter en brozer zijn tijdens de zwangerschap?
 5. Je handen vaak warm aanvoelen door de toegenomen bloedcirculatie in het lichaam en je hierdoor ook rode handpalmen krijgt?
 6. Je tandvlees extra rood is en er een verhoogde kans is op tandvleesontsteking? Extra aandacht voor mondhygiëne dus.
 7. Sommige vrouwen last hebben van overbeharing? Vooral in het gelaat, maar soms ook op armen, benen en rug. De meeste van deze haren verdwijnen ongeveer zes maanden na de bevalling.
 8. Er soms tientallen rode vlekjes, oftewel spinnenkoppen, in het gelaat en de hals tevoorschijn komen? Ook deze verdwijnen meestal weer na de zwangerschap.
 9. Ongeveer de helft van de zwangere vrouwen vochtophoping heeft bij de oogleden, in het gelaat en op de armen en/of benen? Dit is vooral ‘s ochtends bij het opstaan duidelijk en wordt wat minder in de loop van de dag.
 10. Striae de bekendste en misschien wel meest gevreesde zwangerschaps huidaandoening is? Helaas zijn er geen wetenschappelijk bewezen producten die helpen striae voorkomen.

Misschien heb je nog meer vragen over de periode waarin je zwanger bent of net bevallen.

 • Meer over de huid en zwangerschap lees je hier: huidveranderingen tijdens de zwangerschap.
 • Misschien ook interessant om te lezen hoe het zit met een koortslip. Mag een moeder met een koortslip bijvoorbeeld borstvoeding geven, en hoe zit het met bezoek met een koortslip?
 • Wist je dat het heel gebruikelijk is dat je baby in de eerste maanden na de geboorte pukkeltjes en puistjes krijgt, meestal in het gezicht? Hier lees je er meer over: baby acne.