Help! Droge, broze nagels! Zo kan je ze verzorgen

Overige
Help! Droge, broze nagels! Zo kan je ze verzorgen
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Net als dat handen uitdrogen door water en zeep, drogen ook de nagels uit. Ze zijn dan niet meer soepel en splijten snel. Verre van ideaal. Helemaal als je net die laatste laddervrije panty uit je kast aantrekt en je nagel blijft haken… Dat droge, broze nagels vervelend zijn, daar kunnen we denk ik allemaal over meepraten. Daarom, wat te doen tegen broze nagels? Ik heb wat tips die helpen je nagels goed te verzorgen.

Wat zijn broze nagels?

Broze nagels zijn nagels die niet meer soepel zijn, omdat ze zijn beschadigd. Het zijn dus eigenlijk ook droge nagels.

Ook kun je last hebben van witte puntjes op je nagels. Er wordt weleens gezegd dat dit te maken heeft met een vitamine- of mineralentekort. Onterecht! Het is simpelweg een beschadiging in de nagel door het stoten van de nagel tegen een voorwerp.

De oorzaak van broze, brokkelige nagels

De beschadiging ontstaat door het vaak wassen van de handen en gebruik van zeep. Zo raken de nagels gedehydrateerd, oftewel uitgedroogd, en neemt het waterabsorberend vermogen van de nagels af. Dit proces gaat eigenlijk net zoals bij een droge huid: wanneer nagels in contact komen met water, neemt eerst de hoeveelheid water in de nagels toe. Vervolgens – als de nagels niet meer in contact zijn met water – verdampt deze hoeveelheid water weer. En hiermee lossen ook de vochtabsorberende stoffen van de nagel op, die juist bedoeld zijn om vocht in de nagels vast te houden.

De uiteinden van de nagels bevatten minder vocht, waardoor de nagels droger, minder soepel en brozer worden. De nagels splijten of bladderen af.

Tips om droge nagels te verzorgen

Wil je broze nagels voorkomen of je beschadigde nagels verzorgen zodat ze weer herstellen, dan is hand- en nagelverzorging belangrijk. Hieronder mijn tips.

 • Probeer je handen niet te vaak te wassen met uitdrogende zeep.
 • Heb je een beroep zoals huishoudelijk werk waarbij je veel in contact komt met water? Draag dan handschoenen.
 • Duw je nagelriemen niet terug. Nagelriemen beschermen de nagels, en als deze teruggeduwd of verwijderd worden kan dit zorgen voor beschadiging van de nagel.
 • Als je al broze, brokkelige nagels hebt, vermijd dan even het gebruik van nagellak en/of nagellakremover, omdat dit de nagels uit kan drogen.
 • Nadat je ’s avonds in bad of onder de douche bent geweest, zijn de nagels weer wat zachter. Smeer dan een dikke, vette laag zalf (bijvoorbeeld mijn Droge Huid zalf) op je nagels en nagelriemen, en ga ermee slapen. De vette zalf verzorgt de nagels en zorgt er bovendien voor dat er minder vocht uit de nagels verdwijnt. Herhaal je dit regelmatig, dan zal je echt gaan merken dat de nagels erop vooruitgaan.
 • Gebruik voor overdag een vette crème die sneller intrekt, zoals bijvoorbeeld mijn Handcrème. Deze bevat ureum en dit is een vochtvasthoudend ingrediënt.

Broze nagels of kalknagels?

Broze, droge nagels zijn geen kalknagels (schimmelnagels). Kalknagels zijn hobbelig, verdikt, brokkelig en hebben een geelwitte kleur. Omdat het bij zulke symptomen om een schimmelinfectie kan gaan, is hier een andere aanpak voor nodig. Een schimmelnagel is niet gevaarlijk en hoeft ook niet per se te worden behandeld.

Wist je dat?

 • De nagels makkelijker water doorlaten dan de huid? Hierdoor is er ook sneller sprake van hydratatie of juist dehydratatie. Om nagels te hydrateren is smeren dus extra belangrijk!
 • Een huidallergie voor nagellak, bepaalde handcrème of nagelriemolie zich vaak uit door huidirritatie rondom de ogen? Dat komt doordat de huid daar dunner is en we met onze handen vaak ongemerkt aan ons gezicht zitten.
 • De nagels zachter en brozer kunnen worden als je zwanger bent? Het is een van de vele (huid)veranderingen tijdens zwangerschap. Niet verkeerd om ook dan goed je nagels te verzorgen dus!
 • Bij de huidaandoening psoriasis de nagels afwijkingen kunnen vertonen? Denk aan putjes in de nagels, gele verkleuringen of het deels loslaten van de nagel.
 • Ik ook in een vlog vertel over droge nagels?

Literatuur:

 • Dimitris, R., & Ralph, D. (2012). Management of simple brittle nails. Dermatologic Therapy, 25, 569-573.
 • Huidhuis. (z.d.). Schimmelnagel. Geraadpleegd op 23 maart 2020, van https://www.huidhuis.nl/huidaandoening/schimmelnagel
 • Huidziekten. (z.d.). Fragilitas unguium. Geraadpleegd op 23 maart 2020, van https://www.huidziekten.nl/zakboek/dermatosen/ftxt/FragilitasUnguium.htm
 • Lorizzo, M., Pazzaglia, M., Piraccini, B. M., Tullo, S., & Tosti, A. (2004). Brittle nails. Journal of Cosmetic Dermatology, 3, 138-144.
 • Payne, C. M. E. R. (2004). Brittle nails, fragile nails. Journal of Cosmetic Dermatology, 3, 119-121.