De oplossing voor droge winterhanden

Volwassen huid, Overige
De oplossing voor droge winterhanden
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Tijdens de koude wintermaanden kun je last krijgen van droge handen. Een goede bescherming tegen de kou met handschoenen is natuurlijk een must. Maar ik geef je nóg een handige oplossing voor die vervelende droge winterhanden.

Winterhanden of handeczeem?

Wanneer het buiten langdurig koud is, zie ik in mijn praktijk regelmatig mensen die klachten hebben van jeukende, droge handen. In de volksmond noemt men dit vaak ‘winterhanden’. Laten dit nou net dezelfde verschijnselen zijn die je ook bij handeczeem kan ondervinden. Maar wat is het verschil?

Winterhanden ontstaan doordat de kleine bloedvaatjes in de huid abnormaal reageren op de kou. Wanneer je handen opgewarmd zijn, treedt er een tintelend gevoel op, wordt je huid roder en kan het gaan jeuken. Als gevolg van de jeuk ga je dan weer krabben en ontstaan er kloofjes. Tja, dan wordt het wel heel verwarrend, want dat kun je bij handeczeem ook aantreffen. Handeczeem heeft meestal hele andere oorzaken, maar vervelend is het allebei en ik heb voor jou de oplossing!

droge handen roodheid jeuk winterhanden

Bescherm je droge handen en herstel de huidbarrière

Een belangrijke trigger voor verergering van je handeczeem of winterhanden is veelvuldige blootstelling aan koud, guur weer. Bescherm je droge handen dus goed met een paar warme wanten of handschoenen!

Ik hoor regelmatig dat mensen hun koude handen onder de warme kraan houden, ze meteen ook maar goed wassen met zeep, en daarna insmeren met een lekkere, heerlijk ruikende handcrème. Dit is echt een no-go; je handen vinden dat niet fijn! Door al dat wassen verwijder je namelijk ook de goede eigen vetten die je huid juist moeten beschermen. Geparfumeerde producten ruiken lekker, maar kunnen de droge huid irriteren, wat alleen maar averechts werkt. Belangrijker is je huidbarrière weer te herstellen met ingrediënten die je huid weer gezonder maken en ook écht bescherming bieden. Voor mij de reden om een parfumvrije handcrème te ontwikkelen die huideigen lipiden en ureum bevat: Drs Leenarts Handcrème is dus ook voor winterhanden heel geschikt.

Tips bij de verzorging van winterhanden en handeczeem

1. Koop die mooie handschoenen! Doktersadvies moet je nooit negeren… 😉 Doe ze aan als het buiten koud is en zorg dat je handen goed beschermd de winter door komen. Voorkomen is altijd beter dan genezen.

2. Verwarm je koud geworden handen niet onder de warme kraan, was niet te vaak met zeep en als je wel vaak je handen schoon moet krijgen, gebruik dan liever handenalcohol. Dit klinkt misschien raar maar handenalcohol heeft een minder schadelijk effect dan water met zeep.

3. Gebruik een handverzorgingsproduct zonder parfum en met ureum! Ureum is een dermatologisch bewezen wonder-ingrediënt dat fantastisch werkt tegen droge en schilferende huid.

4. En als laatste tip, die zeker niet vergeten mag worden: doe niet te vaak de afwas! Geef de beurt aan een ander, gebruik een afwasmachine of, als jij echt degene bent die het moet doen, doe dan huishoudhandschoenen aan.