Kappers opgelet! Last van kapperseczeem?

Overige
Kappers opgelet! Last van kapperseczeem?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Ben jij kapper en heb je last van je handen? Je bent niet de enige: bijna de helft van alle kappers heeft wel eens last van eczeemklachten aan de handen. Ontzettend vervelend natuurlijk, want jouw handen zijn jouw gereedschap! Wat kun je doen? Kun je kapperseczeem voorkomen? Ik geef je tips!

Wat is kapperseczeem?

In mijn praktijk krijg ik regelmatig vragen van kappers hoe ze moeten omgaan met kapperseczeem. Wat is dit? Heel simpel en logisch: kapperseczeem is (hand)eczeem bij kappers. Handeczeem en kapperseczeem zijn dus eigenlijk hetzelfde.

De vraag ‘Hoe ontstaat kapperseczeem’ is eenvoudig te beantwoorden: kappers zijn de hele dag in de weer met hun handen, en komen vaker dan gemiddeld in aanraking met water, verf/kleurstoffen, shampoo et cetera. De huid op de handen kan hierdoor langdurig geïrriteerd raken, met handeczeem als gevolg.

Hoe ziet kapperseczeem eruit?

Deze vorm van eczeem kan er heel verschillend uitzien en erg variëren in ernst. Soms is er alleen sprake van rode bultjes bij de vingertoppen, soms is er sprake van een hele uitgebreide eczeemreactie op handen en armen.

Je herkent kapperseczeem aan symptomen zoals:

 • rode, schilferende plekken
 • blaasjes
 • zwelling
 • bultjes
 • kloofjes
kapperseczeem dermatoloog leenarts bij de kapper

Hoe krijg je kapperseczeem?

Kapperseczeem ontstaat eigenlijk altijd door een combinatie van factoren. Een belangrijke factor (en deze geldt eigenlijk bij alle vormen van handeczeem) is het contact met water en zeep. Door water en zeep wordt de huidbarrière beschadigd; de huidvetten worden als het ware van de huid gewassen. Doordat de barrièrefunctie van de huid vermindert, is er meer kans dat irriterende stoffen of allergenen de huid binnendringen en voor problemen zorgen. Dit uit zich in een eczeemreactie.

Andere factoren die meespelen:

 • Temperatuurverschillen tijdens het wassen en vervolgens warm föhnen doen de huid geen goed.
 • Contact met irriterende stoffen in shampoo, permanentvloeistoffen en waterstofperoxide.
 • Door de druk van de schaar op de huid tijdens het knippen, ontstaat soms precies daar een geïrriteerde plek. Goed is dan om in de gaten te houden of er sprake is van een allergie voor metalen.
 • Kappers komen in aanraking met bepaalde allergenen, waarvoor je op een gegeven moment allergisch kan worden. Denk aan de soorten kleurstoffen die gebruikt worden, waarvan de beruchtste PPD (P-Phenylenediamine) en ammoniumpersulfaat zijn. Maar ook ‘gewoon’ parfumstoffen kunnen de boosdoener zijn. En natuurlijk kan een latexallergie ook ontstaan. Dus gebruik je handschoenen, dan bij voorkeur latexvrije!
 • Een laatste belangrijke factor is aanleg. Wanneer je een allergische aanleg hebt (dus wanneer in je familie vaak hooikoorts, astma, eczeem of voedingsallergieën voorkomen), is de kans wat groter dat je last krijgt van handeczeem.

Hoe voorkom je kapperseczeem?

De vraag is natuurlijk: hoe kun je kapperseczeem voorkomen? Dat is best een lastig verhaal. Gelukkig hoeven kappers met eczeem niet altijd te stoppen met hun werk als kapper. Soms kan een aanpassing in de werkomstandigheden en huidverzorging het probleem grotendeels oplossen. Maar helaas is dat niet altijd zo. Zeker als er bepaalde allergieën worden aangetoond, is het moeilijk om als kapper deze stoffen te vermijden. Sommigen kiezen er dan voor een ander beroep te gaan uitoefenen.

Om te weten of een allergie een rol speelt bij jouw eczeemklachten, ga je naar een dermatoloog. Met plakproeven kan die een eventuele contactallergie aantonen.

Mijn tips voor kappers

Eerst knippen, dan verven! In het Arboconvenant Kapperseczeem is afgesproken dat kappers het haar van klanten pas verven, nadat het geknipt is. Wanneer dit andersom gebeurt, komen je handen tijdens het knippen continu in contact met het vochtige, pas geverfde haar.

 • Droog je handen steeds goed af.
 • Draag geen ringen of polssieraden. Onder deze sieraden blijft vaak zeep en water hangen waardoor irritatie en eczeem kan ontstaan.
 • Draag bij voorkeur latexvrije handschoenen.
 • Denk je aan een allergische reactie voor haarverf of nikkel? Maak een afspraak met de dermatoloog voor allergietesten of een afspraak op de kapperspoli.
 • Gebruik een vette handcrème zonder parfum en smeer deze zo vaak mogelijk. Ook op de plekken waar geen eczeem zit.

Nog meer informatie over eczeem aan de handen en tips voor een goede handverzorging lees je op mijn adviespagina over handeczeem.

Wist je dat?

Naast mijn huidverzorgingsproducten (facecare, bodycare en suncare), heb ik ook een eigen shampoo en conditioner ontwikkeld. Deze parfumvrije producten zorgen voor een milde haarverzorging. Drs Leenarts Shampoo bevat 5% ureum en is dus erg geschikt voor iedereen met een droge en gevoelige hoofdhuid. Drs Leenarts Conditioner bevat een hoge concentratie haarverzorgende ingrediënten. Zoals tarweproteïne, panthenol (pro-vitamine B5), kokosolie en olijfolie. Deze ingrediënten helpen beschadigd haar herstellen en maken het haar zacht en makkelijk doorkambaar.