Acne door een mondkapje? Maskne!

Volwassen huid, Overige
Acne door een mondkapje? Maskne!
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

De meesten van ons hebben het misschien nog niet gemerkt, maar draag je geregeld een mondkapje dan kan de huid eronder onrustig en geïrriteerd raken. Steeds vaker krijg ik hier vragen over. Daarom geef ik je graag wat tips over hoe je de huid kunt verzorgen bij maskne, zoals de acne door een mondkapje ook wel wordt genoemd.

Waar ik bij behandelingen altijd al een mondkapje draag, was het voor mij natuurlijk ook even wennen: een mondkapje op in de winkels waar je zo graag komt – in je vrije tijd! Het is echt wel wennen, toch? Het mondkapje zit zweterig, veegt je foundation weg en doet je brillenglazen beslaan. En dan zijn er dus de huidproblemen die zich aandienen als je vaker en langere tijd het mondkapje draagt.

Acne door een mondkapje

De huid onder een mondkapje kan onrustig en geïrriteerd raken door de combinatie van een warme omgeving, zweet, wrijving en irritatie. Dit kan zorgen voor puistjes, jeuk, schilfering en droogte. In de dermatologie noemen we dit acne mechanica (als de acne meer veroorzaakt wordt door wrijving) of acne occlusiva (als de acne meer wordt veroorzaakt door verstopping van talgklieren). Maar een term die nu in de volksmond regelmatig voorbijkomt is maskne, wat eigenlijk heel goed de lading dekt: acne, huiduitslag of irritatie door het dragen van een mondkapje.

Tips bij maskne

Voor iedereen die merkt dat de huid onrustig wordt door het mondkapje, heb ik een aantal tips.

  1. Als eerste wil ik benadrukken dat je met een onrustige huid zo mild mogelijk moet omgaan. En dat begint al bij het reinigen van je gezicht, dus op de momenten dat je het mondkapje helemaal niet draagt! Reinig je huid met een milde, pH-neutrale gezichtsreiniger. Hierbij is het belangrijk om niet te heet water te gebruiken, was je gezicht liever met lauwwarm water.
  2. Smeer dagelijks, voordat je je masker opzet, een verzorgende gezichtscrème. Dit zorgt als het ware voor een extra beschermlaagje, zodat je huid minder last heeft van het masker. Gebruik een crème die jij fijn vindt en die bij jouw huidtype past. Zo is een wat vettende, dikkere crème fijn voor een droge huid en een dunnere crème fijner voor de vettere huid. Maar, kies natuurlijk wel voor milde producten. Dus zonder parfum, alcohol of andere irriterende ingrediënten die de huidbarrière kunnen beschadigen en de huid nog meer irriteren.
  3. Heeft het mondkapje echt al pukkels veroorzaakt? Kijk dan ook even kritisch naar de eventuele make-up die je smeert. Soms kan vloeibare foundation onder een masker voor problemen zorgen, vervang dit eventueel dan voor poeder. En vermijd anti-acne crèmes onder je masker te smeren. Hoewel je anders zou verwachten, kan zo’n crème onder het mondmasker juist voor irritatie zorgen. Smeer je crèmes met salicylzuur, tretinoïne of benzoylperoxide bij voorkeur ‘s avonds.
  4. Draag een schoon mondkapje! Dus dagelijks wassen, of een nieuwe gebruiken.
  5. Kies bij voorkeur een mondkapje van een niet-synthetisch materiaal. Een kapje van bijvoorbeeld katoen is minder zweterig op de huid – dit materiaal ‘ademt’ beter. Probeer daarnaast elke 3-4 uur even een ‘masker-pauze’ te nemen. Op deze manier krijgt de huid letterlijk even lucht: de huid kan drogen en is even verlost van de wrijving.
  6. Blijf van de pukkels af! Door eraan te pulken maak je de huid alleen maar onrustiger.
  7. Als je last hebt van schrale of branderige lippen door een mondkapje, smeer deze dan ook lekker in met een verzorgende lippenbalsem.

Of toch geen acne door je mondkapje?

Wist je dat je sowieso op latere leeftijd nog acne kunt krijgen? In plaats van puistjes op de T-zone (neus en voorhoofd, waar bijna de helft van de pubers ze heeft zitten), krijg je dan puistjes aan de zijkant van de wangen en op de kin, de U-zone. Geef je mondkapje dus niet meteen de schuld van álles.