Een haar uit een moedervlek verwijderen, mag dat?

Volwassen huid
Een haar uit een moedervlek verwijderen, mag dat?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Je kent het wel. Zo’n moedervlek met haar. Maar wat kun je hier eigenlijk mee? Moet je de haar laten zitten? Of mag je deze haar uit de moedervlek verwijderen? Het internet geeft veel verschillende antwoorden. De ene site adviseert je gewoon met een pincet aan de gang te gaan, terwijl de andere site je dringend waarschuwt dat het verwijderen van een haar uit een moedervlek kankerverwekkend zou zijn. Hoe zit het nou echt?

Moedervlekken: hoe zit het ook alweer

Moedervlekken zijn opgebouwd uit pigmentcellen, deze worden ook wel melanocyten genoemd. Deze cellen maken melanine aan. Melanine is het pigment dat kleur geeft aan je huid. Een moedervlek ontstaat wanneer deze cellen op een hoopje gaan zitten. Zo zorgen ze dus voor een bruinere verkleuring van je huid.

Een donkere haar uit moedervlek

Naast de jeukende moedervlek, is er de moedervlek waar haar uit groeit. Zo’n haartje is wat donkerder en voelt vaak ook wat stugger aan. Kan het kwaad? Nee, helemaal niet, maar zo’n stugge, donkere en zelfs soms zwarte haar uit een moedervlek wordt wel vaak als ontsierend ervaren. En dan komt al snel de vraag naarboven: ‘mag ik een haar uit moedervlek verwijderen met een pincet?’

Haar uit moedervlek verwijderen mag

Er staan op internet grote gevolgen beschreven voor zo’n kleine daad. Van infecties in je moedervlek tot veranderingen in het DNA. Het meest gevreesde gevolg is dat uittrekken van het haartje kankerverwekkend zou zijn. Maar het uittrekken van een haartje uit je moedervlek kan geen kwaad. Dat het kankerverwekkend zou zijn is een fabel! Wanneer je een haar uit je moedervlek trekt, verandert er niets aan de structuur van de moedervlek. Ook de kans op infecties is heel klein. Niets om je zorgen over te maken dus!

haar uit moedervlek verwijderen

Moedervlek verwijderen

Vind je het toch vervelend om de haar er steeds weer uit te moeten trekken? Dan zou je bij je huisarts of dermatoloog kunnen informeren naar de mogelijkheden van operatieve verwijdering van de moedervlek waar haar uitgroeit. Helaas geeft dat niet helemaal de garantie dat het haartje wegblijft. Want soms zit het haarzakje zo diep dat het wegsnijden van de moedervlek geen oplossing is. In dat geval blijft voor die moedervlek met haar de beste optie tóch een pincet …

Op mijn adviespagina over moedervlekken kun je nog veel meer lezen over dit onderwerp. Bijvoorbeeld over de ABCDE methode waarmee je atypische moedervlekken kan checken. En bekijk ook mijn vlog over moedervlekken!