11 smoesjes om je niet in te smeren met een zonnebrandcrème

Zon en de huid
11 smoesjes om je niet in te smeren met een zonnebrandcrème
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Voor mij is het onbegrijpelijk dat niet iedereen zonbescherming gebruikt. Rimpels, pigmentvlekken, huidkanker… De zon veroorzaakt blijvende huidschade. Naar buiten? Gebruik zonbescherming. Voor de fervente niet-smeerders heb ik alle smoesjes om niet met zonnebrand te smeren op een rij gezet. Geen smoesjes meer, maar smeren dus!

1. Zonnebrandcrème plakt/smeert niet lekker

Dit is natuurlijk per product en merk anders, maar er zijn crèmes die niet plakken en prima smeren. Doel is om een product te vinden dat je zó fijn vindt, dat het geen straf is om je meerdere keren per dag in te smeren.

Tip: Van sommige merken kun je eerst een kleine verpakking kopen om te testen: ook van Drs Leenarts Suncare zijn er mini’s.

2. Smeren gaat niet goed in combinatie met mijn make-up

Soms zie je dat er op poeder of foundation een factor staat vermeld. Helaas biedt dat niet genoeg bescherming. Als er in je foundation factor 15 zit, beschermt dat beduidend minder goed dan een zonnebrandcrème met factor 15. Om de factor zijn werk te laten doen, heb je een heel dikke laag foundation nodig! Die je dan ook regelmatig opnieuw smeert.

Tip: Ga op zoek naar een zonnebrandcrème die prettig in gebruik is, en die je zonder problemen een paar keer per dag over je make-up aanbrengt.

3. Het is vandaag bewolkt, ik hoef me niet in te smeren

De UV-straling die de aarde bereikt, bestaat voor 95 procent uit UVA-stralen en voor 5 procent uit UVB-stralen. UVB, met name aanwezig in het voorjaar en de zomer, zorgt ervoor dat je bruin wordt, maar ook dat je huid zonder bescherming verbrandt. UVA-straling leidt minder snel tot verbranding, maar is met name verantwoordelijk voor huidkanker en huidveroudering. Anders dan UVB is UVA het hele jaar aanwezig en wordt niet tegengehouden door wolken of glas! Het is dus van belang om je het hele jaar, dus ook als het bewolkt is, tegen de zon te beschermen!

4. Ik wil een vitamine D-tekort voorkomen

Goed bedacht, maar ook makkelijk geregeld. Hoe? Heel simpel: twintig minuten per dag met één onderarm of handen en gezicht in de zon is al genoeg voor je dagelijkse dosis vitamine D.

5. Als ik een kleurtje heb, vind ik mezelf aantrekkelijker

Geen enkele factor beschermt 100%. Dus ook als je een hoge factor smeert, krijg je nog een kleurtje, maar dan wel op een verantwoorde manier.

Tip: Wil je toch een zongebruinde kleur, ga dan voor een veilig alternatief: zelfbruiner.

6. Die witte waas van zonnebrandcrème vind ik onprettig

Dit heeft te maken met de gebruikte zonnefilter in de crème. Als een minerale filter wordt gebruikt, is dat op basis van titaniumoxide of zinkoxide. Deze filters leggen als het ware een schild op de huid en absorberen en reflecteren zo het UV-licht. Het nadeel van minerale filters is dat ze de neiging hebben een witte laag achter te laten op de huid. Dit vindt niet iedereen even prettig. 

In mijn Mineral Suncare heb ik gebruikgemaakt van zinkoxide als filter. De zinkoxide is gemengd met plantaardige oliën zoals kokosolie en koolzaadolie, en zo valt het reuze mee met die witte laag.

Het voordeel van een minerale filter zoals zinkoxide? Allergische reacties komen maar zelden voor op deze filter. Ideaal voor de eczeemgevoelige huid.

Voor de Drs Leenarts Suncare is geen zinkoxide gebruikt, maar juist weer andere zonnefilters.

11 redenen om niet te smeren met zonnebrandcrème, smoesjes, dermatoloog Drs Leenarts

7. Naar het strand neem ik wel een tube mee, maar vandaag zit ik niet in de zon

Dit is een hardnekkig misverstand. Wist je dat 30% van de verbranding plaats vindt in Nederland in de speeltuin? Als je buiten komt, ziet de zon jou en moet je je dus beschermen tegen zonschade.

Tip: Zoek een klein formaat zonnebrandcrème voor in je handtas, zodat je nooit verrast wordt door een zonnig moment!

8. Ik heb drie kinderen en als ik iedereen elke dag zou smeren, ben ik een fortuin kwijt

Het is in ieder geval niet zo dat een dure crème beter is en gelukkig kun je vaak ook zonproducten met korting kopen. Zo heb ik een Suncare Family Pack ontwikkeld: vier fullsizes tegen een scherpe prijs.

Tip: Je kunt je kinderen ook UV-werende kleren aantrekken, dat scheelt weer veel smeerwerk en is bovendien een heel veilige bescherming tijdens het zwemmen. Natuurlijk moet je dan wel nog steeds de gezichten en handen insmeren…

9. Ik heb last van zonneallergie, dus smeer liever niet

Bij een echte zonneallergie ontstaat de allergische reactie door de zon zelf (UV-straling) en dus niet door de zonnebrandcrème. Er bestaan ook allergische reacties die worden veroorzaakt door de combinatie van zon en zonnebrandcrème, maar dat is vrij zeldzaam.

Tip: Mijn Suncare staat erom bekend dat de kans op een allergische reactie extreem klein is. Maar 100% zeker weet je het nooit. Vandaar dat ik speciaal ook een mini tube heb ontwikkeld, zodat je de crème eerst kunt proberen. Als je gevoelig bent voor allergieën zou je ook mijn Mineral Suncare kunnen proberen, met zinkoxide als filter. Het grote voordeel van een minerale filter zoals zinkoxide is dat allergische reacties maar zelden voorkomen.

10. ‘Mijn huid verbrandt nooit

Dat je niet verbrandt, wil niet zeggen dat je huid geen zonschade oploopt en je het risico op huidkanker vergroot. De huid ‘onthoudt’ elke zonnestraal vanaf de geboorte.

Tip: Het is nooit te laat om te beginnen met smeren.

11. Ik zit altijd onder een parasol

Wist je dat je ook onder de parasol kunt verbranden? Zand en water weerkaatsen zonlicht. Water laat UV-licht zelfs door. Een strandparasol houdt ongeveer de helft van de UV-straling tegen en biedt dus niet voldoende zonbescherming. De rest van de straling bereikt gewoon de huid, bijvoorbeeld door reflectie… Ook onder de parasol smeren dus om huidverbranding tegen te gaan.

Tip: gebruik ook onder de parasol een zonnecrème met hoge factor (minimaal 30).

Geen smoesjes meer, maar smeren dus!