Halo naevi: een moedervlek met witte rand

Halo naevi: een moedervlek met witte rand
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Een witte rand of kring rondom je moedervlek! Dat ziet er misschien wat vreemd uit. Gelukkig niets om je zorgen over te maken, want het gaat hier om een halo naevus. Wat is zo’n moedervlek met witte rand precies en kan het kwaad? Ik leg het je uit.

Bij de halo naevus, of de moedervlek van Sutton, vergist het eigen immuunsysteem zich als het ware. In plaats van bacteriën en virussen bestrijden, valt het immuunsysteem je eigen pigmentcellen aan. Je lichaam is dus eigenlijk bezig om je moedervlek op te ruimen! De halo naevus kan voorkomen op het hele lichaam, maar wordt het vaakst gezien op de romp. Halo naevi komen het meeste voor bij kinderen en jongvolwassenen, maar ook een volwassene kan ze gewoon krijgen.

Witte rand om moedervlek

De witte rand om de moedervlek, een zogenaamde ‘halo’, ontstaat doordat het lichaam ook de omliggende pigmentcellen aanvalt. Waarom dit precies gebeurt, is niet helemaal duidelijk. De kans is groot dat ook de moedervlek uiteindelijk helemaal zal verdwijnen. Er blijft dan een witte, pigmentloze plek over. Soms keert de normale pigmentatie van de huid na verloop van tijd weer terug.

Moedervlek met witte rand is goedaardig

Gelukkig is het verschijnsel van de witte kring om een moedervlek volledig goedaardig en geen reden tot zorg. Wel bevat de witte plek geen pigmentcellen meer en kan de huid daarom gemakkelijk verbranden. Zonbescherming is dan ook erg belangrijk, dus bescherm de huid goed met zonnebrandcrème.  

Moedervlek, witte rand, pigment, goedaardig

Meer over moedervlekken en hoe je deze checkt met de ABCDE methode, lees je op mijn adviespagina over moedervlekken.