Hoe kom je van gerstekorrels af?

Volwassen huid, Baby- kinderhuid
Hoe kom je van gerstekorrels af?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Last van gerstekorrels? Die kleine, witte korreltjes in je huid? Vervelend, maar gelukkig zijn ze onschuldig. Wat je natuurlijk wilt weten is: waar komen ze vandaan? En belangrijker: hoe kom je ervan af? Ik deel tips en tricks.

Wat is een gerstekorrel?

Een gerstekorrel is een onschuldig klein wit korreltje of bolletje in de huid. Ongeveer zo groot als een speldenknop. Als je er overheen wrijft, voel je een kleine verdikking. De gerstekorrel ontstaat door een verstopping in de afvoergang van een zweetklier of talgkliertje. Er verschijnt dan een bolletje gevuld met witte hoornschilfers. Een gerstekorrel is een kleine cyste en wordt ook wel milia genoemd. Je hebt er meestal geen pijn of ongemak van. 

Wat is de oorzaak van een gerstekorrel?

Zowel baby’s, kinderen als volwassenen kunnen gerstekorrels krijgen.

Baby’s:

Bij baby’s zijn de haarzakjes en talgkliertjes rondom de neus nog niet volledig volgroeid waardoor ze makkelijker kunnen verstoppen. Rondom de neus kunnen dan gerstekorrels ontstaan, deze gaan na enkele weken vanzelf weg. 

Oudere kinderen en volwassenen:

Bij oudere kinderen en volwassenen ontstaan de gerstekorrels op dezelfde wijze: door een verstopping in de zweetklier of het haarzakje. Die kan ook het gevolg zijn van een beschadiging – zoals schaafwonden, blaren of brandwonden – in de oppervlakte van de huid. Vaak zijn het dan de zweetklieren die verstopt raken. Hoe? Wanneer de huid beschadigd is op de plek van de opening van een zweetklier kan de afvoergang geblokkeerd raken. Die afvoergang is van binnen bekleed met huidcellen. Deze cellen vernieuwen zich, waarbij huidschilfers ontstaan. Wanneer deze huidschilfers door de blokkade niet meer uit de afvoergang kunnen, vormt zich een bolletje gevuld met witte huidschilfers: de gerstekorrel. 

Medicijnen:

Gerstekorrels kunnen ook ontstaan als gevolg van het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals corticosteroïden.

Allemaal bij elkaar:

Als er veel gerstekorrels vlak bij elkaar liggen, wordt dat milia en plaque genoemd. Dit is vaak te zien op de oogleden of rond de oren.

Een gerstekorrel kan ook op het ooglid voorkomen, dan noemen we ‘m een chalazion.

Hoe kom je van een gerstekorrel af?

Gelukkig gaat een gerstekorrel meestal vanzelf weg. Daar moet je vaak wel wat geduld voor hebben. Als ze niet vanzelf verdwijnen, kun je ze laten verwijderen door een schoonheidsspecialist of huidtherapeut. Verwijder een gerstekorrel nooit zelf. Je kunt de huid namelijk makkelijk beschadigen, met mogelijk een litteken als gevolg. Bovendien: een gerstekorrel is onschuldig en hoeft niet per se te worden verwijderd.

Hoe lang duurt het voordat een gerstekorrel weg is?

Bij baby’s of kinderen duurt het meestal enkele weken of maanden voordat de gerstekorrel vanzelf verdwijnt. Bij volwassenen kan dit langer duren. Gerstekorrels komen voornamelijk voor op het gezicht, met name rondom de ogen, op de wangen of jukbeenderen. Ook kunnen ze ontstaan rondom de oren. Een gerstekorrel is niet hetzelfde als een mee-eter of puistje.

Hoe voorkom je een gerstekorrel?

Helaas kun je een gerstekorrel niet zomaar voorkomen. Wat je dan wel kunt doen? Je huid regelmatig exfoliëren helpt de kans op verstoppingen zoveel mogelijk te verminderen. Een product dat de huid zacht exfolieert is mijn Salicylzuur 2% Gel. Dat werkt zo: salicylzuur heeft een keratolytische/exfoliërende werking. Door dit peelende effect is salicylzuur in staat het bovenste laagje dode huidcellen op te lossen en zo verstoppingen te voorkomen. 

Wanneer je veel last hebt van gerstekorrels kan een arts vitamine A zuur voorschrijven.

Veelgestelde vragen over gerstekorrels

Kun je een gerstekorrel uitknijpen?

Nee, probeer een gerstekorrel niet zelf ‘weg te knijpen’. Een gerstekorrel is een kleine cyste en kan niet zomaar verwijderd worden. Ga naar een schoonheidsspecialist of huidtherapeut om gerstekorrels te laten verwijderen.

Wat te doen bij gerstekorrel ooglid?

Wanneer je een gerstekorrel op je ooglid hebt, kun je het beste je huisarts raadplegen. De gerstekorrel moet dan op een professionele manier worden verwijderd.

Doet een gerstekorrel pijn?

Een gerstekorrel hoort geen pijnklachten te geven. Doet de plek op de huid pijn, raadpleeg dan je huisarts.