Puistjes op wangen: de oplossing!

Volwassen huid
Puistjes op wangen: de oplossing!
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Puistjes op je wangen of kaaklijn? Daar wil je zo snel mogelijk vanaf. Hoe? Ik geef advies en deel tips.

Wat is de oorzaak van acne op wangen?

Allereerst: meer achtergrondinformatie over acne vind je op mijn adviespagina. Maar dan nu: hoe kom je toch aan acne op de kaaklijn en wangen? Ik leg het je uit. Acne ontstaat door een ontsteking van de huid rondom de talgklieren (talgklierfollikels). Bij het ontstaan van acne spelen verschillende factoren een rol. In de meeste gevallen begint acne in de puberteit, wanneer de huid onder invloed van hormonen allerlei veranderingen ondergaat. De talgklieren in het gezicht, op de rug en de borst worden groter en produceren meer talg. Talg is een soort huidsmeer die ervoor zorgt dat de huid soepel en gehydrateerd blijft. Indien er te veel talg wordt afgescheiden, kan de talg zich ophopen en kan de uitvoergang van de talgklier verstopt raken. 

Acne komt in het gezicht voor, dus ook op de kaaklijn en wangen. Het is niet zo dat het opeens andere oorzaken en symptomen heeft dan acne op andere plekken op het lichaam. Wel is het zo dat puistjes tijdens de puberteit vooral op het voorhoofd en de neus zitten, de zogenaamde T-zone, en op latere leeftijd (>25 jaar) vaker in de U-zone, de kaaklijn en kin.

Puistjes kunnen worden veroorzaakt door een aantal factoren, waaronder:

 • Hormonen: veranderingen in de hormonen kunnen de talgproductie in de huid verhogen, wat kan leiden tot verstopping van de poriën en uiteindelijk tot puistjes.
 • Bacteriën: acne-veroorzakende bacteriën, zoals Cutibacterium acnes (voorheen Propionibacterium acnes), kunnen zich vermenigvuldigen in de verstopte poriën, wat kan leiden tot ontstekingen en puistjes op de kin, bijvoorbeeld. 
 • Dode huidcellen: dode huidcellen kunnen zich ophopen in de poriën, wat kan leiden tot verstopping en uiteindelijk tot puistjes.
 • Te veel talg: een overmatige productie van talg in de huid kan de talgklieren verstoppen en acne veroorzaken.
 • Stress: in de media lees je nog weleens dat stress kan leiden tot ontstaan van puistjes, oftewel acne door stress. Hoe dit precies werkt, is nog volop onderwerp van wetenschappelijk onderzoek. Wat in ieder geval zeker is, is dat eerder het omgekeerde het geval is. Ernstige acne kan aanzienlijke psychische spanning oproepen (minderwaardigheidsgevoel).

Wat kun je doen bij puistjes op de kaaklijn en wangen?

Er zijn verschillende stappen die je kunt volgen om puistjes op de kaaklijn en wangen onder controle te krijgen. Ik noem er een aantal. Lees je mee? 

 • Gebruik een milde exfoliant
  Dit kan helpen om dode huidcellen te verwijderen en de poriën te ontstoppen, waardoor de huid er helderder uit kan zien. Ik tip mijn Salicylzuur 2% Gel. 
 • Puistje? Gebruik een product dat specifiek is gemaakt voor de behandeling van puistjes
  Ontdek mijn Aanstiplotion bij puistjes. Die helpt een pukkel sneller indrogen.
 • Gebruik een milde dagcrème, zonder parfum en alcohol
  Gebruik een dagcrème die geschikt is voor de onzuivere huid. Ik tip mijn Dagcrème SPF25 voor de vette en onzuivere huid.
 • Afblijven!
  Hoe je een pukkel uitknijpt? Je leest het in mijn blog over puistjes uitknijpen
 • Raadpleeg een huidtherapeut of dermatoloog
  Als je last hebt van ernstige of chronische acne, is het aangeraden om een huidarts te raadplegen voor een diagnose en behandelingsadvies.

Tips bij puistjes op wangen en kaaklijn

Puistjes op de wangen en kaaklijn voorkomen? Ik deel 3 tips. 

 1. Reinig je huid regelmatig
  Reinig je huid met een milde reiniger zonder onnodige toevoegingen. Dit helpt om overtollige talg, dode huidcellen en andere vuiltjes te verwijderen die puistjes kunnen veroorzaken.
 2. Gebruik geen producten die de poriën verstoppen
  Kies voor milde huidverzorgingsproducten zonder irriterende ingrediënten. 
 3. Gebruik een gezichtscrème met salicylzuur of benzoylperoxide
  Deze ingrediënten kunnen helpen om de poriën te ontstoppen en ontstekingen te verminderen. Ik tip mijn Salicylzuur 2% Gel.

Veelgestelde vragen

Helpt alcohol tegen puistjes?

Vaak wordt er gedacht dat alcohol goed is tegen puistjes. Alcohol heeft namelijk ook een uitdrogende werking. Toch is het niet zo’n goed idee om alcohol te gebruiken om puistjes te bestrijden. Alcohol kan de huid namelijk flink uitdrogen en irriteren, waardoor huidproblemen kunnen verergeren.

Ik heb het in dit geval over ‘uitdrogende’ alcohol soorten, zoals alcohol denat. (gedenatureerde alcohol), maar er zijn ook alcohol soorten die juist goed zijn voor de huid. Dit zijn de zogenaamde ‘vettende alcoholen’, zoals cetearyl alcohol, behenyl alcohol en arachidyl alcohol.

Wat is sulfur en wat doet het voor de onzuivere en vette huid?

Sulfur, ook wel bekend als zwavel, is een ingrediënt dat al jarenlang bekend is in de dermatologische wetenschap. Sulfur heeft een antibacteriële, keratolytische (exfoliërende) en indrogende werking, waardoor het bijvoorbeeld bestaande puistjes kan verminderen. Lees meer over sulfur.

Wat is de beste gezichtsreiniger bij puistjes?

Een milde gezichtsreiniger zonder alcohol die niet uitdroogt. Op zoek naar zo’n gezichtsreiniger? Bekijk eens mijn Schuimende Gezichtsreiniger.