9 tips van je dermatoloog bij acne

Volwassen huid, Overige
9 tips van je dermatoloog bij acne
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Acne komt vaak voor. Meestal tijdens de puberteit, maar helaas kun je ook op oudere leeftijd last hebben van acne. Wat kun je doen tegen acne? Wat is de beste behandeling tegen acne? En hoe kom je snel van puistjes af? Het belangrijkste is om er niet aan te zitten. Meer advies nodig? Ik deel 9 tips bij puistjes.

Do’s en dont’s

  1. Was je huid één of twee keer per dag. En let op: transpiratie onder een hoed of helm kan acne verergeren, dus was je huid zo snel mogelijk als dit het geval is. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld mijn Schuimende Gezichtsreiniger
  2. Gebruik je vingers om een milde reiniger aan te brengen. Te hard schrobben met washandjes of douchesponsjes kan de huid irriteren.
  3. Wat helpt tegen puistjes? Lief zijn voor je huid! Gebruik milde producten, dus zonder alcohol. Gebruik geen producten die je huid kunnen irriteren, zoals toners. Helpt tandpasta tegen puistjes, hoor ik geregeld in mijn spreekkamer. Nee, hoewel tandpasta een indrogend effect heeft, irriteert de huid alleen maar.
  4. Scrubben maakt acne erger. Soms kan de verleiding groot zijn om eens flink te boenen, maar doe het niet. Je beschadigt de huid alleen maar. Tip: mijn Salicylzuur 2% Gel.  
  5. Gebruik lauwwarm water om je gezicht schoon te maken, dus niet te heet.
  6. Hoe krijg je een mooie huid zonder puistjes? Mijn gouden tip: blijf van je puistjes af! Knijpen, drukken, pulken of wat dan ook. Doe het niet! Uiteindelijk duurt het herstel van je huid hierdoor langer plus er is een kans op littekens. Gebruik liever mijn Aanstiplotion bij puistjes en maak van niet knijpen, maar stippen je mantra.
  7. Blijf met je handen uit je gezicht. Mensen zitten zonder dat ze het doorhebben meerdere keren op een dag met hun handen in het gezicht. Dit kan acne verergeren. Probeer je hier bewust van te zijn en vraag eventueel je omgeving je hierop te attenderen als je onbewust aan je huid zit.
  8. Vermijd zoveel mogelijk de zon of zonnebank. Kun je het toch niet laten, zon dan in ieder geval verstandig. Het lijkt soms alsof puistjes minder worden door de zon, maar dat lijkt alleen maar zo. Dat zit zo: wanneer je bruin bent, vallen rode pukkeltjes minder op. Toch zitten ze er wel. En sterker nog: door UV wordt de opperhuid iets dikker, waardoor sommige talgklieruitgangen juist sneller verstopt raken. Met als gevolg: meer mee-eters (en dus puistjes) na de zomer. 
  9. Ga naar een dermatoloog wanneer je littekens krijgt van acne, wanneer je je onzeker voelt of wanneer de producten of medicijnen die je hebt gebruikt niet werken.