Hoe knijp je een puist uit?

Volwassen huid
Hoe knijp je een puist uit?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Ik begrijp dat je geneigd bent een puistje uit te knijpen. Helemaal als er een wit kopje is te zien. Toch is mijn advies afblijven! Je wilt tenslotte littekens voorkomen. Wil je graag meer weten over acne? Je vindt lekker veel tips uit de dokterspraktijk op mijn adviespagina hierover.

First things first! Voordat je verder leest, wil ik het volgende gezegd hebben. Je kunt een pukkel beter niet uitknijpen, omdat dit kan leiden tot infectie of littekens. Eh, wat kun je dan wel doen? Afblijven, en gebruik mijn Aanstiplotion bij puistjes wanneer je een pukkel hebt. Niet knijpen, maar stippen dus! De lotion helpt een puist sneller verdwijnen. Door de combinatie van ingrediënten werkt-ie indrogend. Ook fijn: de Aanstiplotion bevat geen parfum en alcohol, zoals in vele andere cosmeticaproducten tegen puistjes.

Oké, je kijkt in de spiegel en spot een witte kop. Kun je het puistje van een meter afstand zien, dan mag je voorzichtig knijpen. Nogmaals: het is beter een puist niet uit te knijpen, omdat dit de huid kan beschadigen. En littekens, daar zit je nou juist niet op te wachten. Als je toch besluit om een puist met een witte kop uit te knijpen, is het belangrijk om je handen goed te wassen en te desinfecteren voordat je begint. Leg vervolgens een tissue of wat toiletpapier op de puist en druk met de vingertoppen zachtjes op de zijkanten van de puist. Probeer niet te hard te drukken en knijp niet te veel in één keer uit. Als er voldoende pus uit de puist is gekomen, was het gebied dan water en een reiniger.
Probeer geen onderhuidse puist of een puist zonder witte kop uit te knijpen.

Puistje met witte kop | Drs Leenarts

Puistje uitknijpen in 5 stappen

In 5 stappen je puistje uitknijpen. Of je last hebt van puistjes op de rug of puistjes op de borst, de manier van aanpak is hetzelfde.

  1. Was en desinfecteer je handen goed voordat je begint.
  2. Leg een tissue of wat toiletpapier op de puist om te voorkomen dat het pus op je huid of kleding komt.
  3. Druk zachtjes met de vingertoppen aan op de zijkanten van de puist. Probeer niet te hard te drukken en knijp niet te veel uit tegelijk.
  4. Was het gebied na het uitknijpen met water en een reiniger.
  5. Laat het puistje met rust. Vermijd make-up en het aanraken van het gebied om infectie te voorkomen.

Houd er rekening mee dat puistjes weghalen vaak kan leiden tot littekens of infectie. Het is beter om een huidverzorgingsroutine te hebben en een dermatoloog te raadplegen als je vaak last hebt van puistjes.

Kan het uitknijpen van puistjes leiden tot littekens?

Ja, het uitduwen van puistjes kan leiden tot littekens. Dit kan gebeuren als de puist diep in de huid zit, of als de huid wordt beschadigd tijdens het uitknijpen. Littekens kunnen zich op verschillende manieren manifesteren, zoals een verkleuring of verdikking van de huid, of een indruk van de huid.

In sommige gevallen kunnen littekens van puistjes vanzelf verdwijnen, maar in andere gevallen kan het jaren duren voordat ze verdwijnen of kan een professionele behandeling vereist zijn. Daarom is het beter om een stappenplan tegen puistjes te hebben en een dermatoloog te raadplegen als je vaak puistjes hebt. Zij kunnen je behandelingsopties aanbieden die helpen om puistjes te verminderen zonder de kans op littekens te verhogen.

Veelgestelde vragen

Werkt vaseline tegen acne?

Vaseline is een goede manier om de huid vet te houden, maar helpt niet tegen puisten. Wel kan je, nadat een puistje een korstje is geworden, de huid plaatselijk verzorgen met vaselinezalf.

Kan ik tandpasta op mijn puistje smeren?

Puistjes en tandpasta, het is geen goede combinatie. Tandpasta is niet bedoeld om op je huid te blijven zitten en kan voor enorme irritatie zorgen. Ook middelen als zeep, citroen, zout of een scrub helpen niet tegen acne. Gebruik liever een mild product dat puistjes kan indrogen, zoals mijn Aanstiplotion.

Wat doet alcohol met mijn puistjes?

Vaak wordt er gedacht dat alcohol goed is tegen puistjes. Alcohol heeft namelijk ook een uitdrogende werking. Toch is het niet zo’n goed idee om alcohol te gebruiken om puistjes te bestrijden. Alcohol kan de huid namelijk flink uitdrogen en irriteren, waardoor huidproblemen kunnen verergeren.

Ik heb het in dit geval over ‘uitdrogende’ alcohol soorten, zoals alcohol denat (gedenatureerde alcohol), maar er zijn ook alcohol soorten die juist goed zijn voor de huid. Dit zijn de zogenaamde ‘vettende alcoholen’, zoals cetearyl alcohol, behenyl alcohol en arachidyl alcohol.