Puistjes op de borst: wat te doen?

Volwassen huid
Puistjes op de borst: wat te doen?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Heb je last van bultjes op je borst en vraag je je af waar ze vandaan komen? Vervelend! Ik leg je graag uit hoe je eraan komt en wat je ertegen kunt doen.

Wil je meer weten over acne? Ik tip mijn adviespagina over acne. Hier vind je betrouwbare informatie over de oorzaken en behandelingen van acne.

Oorzaak puistjes op de borst en buik

Puistjes op de borst is een veelvoorkomend probleem. De oorzaken? Veel is nog onbekend, als in: nog niet wetenschappelijk onderbouwd. Wat wel wetenschappelijk is bewezen, zijn dat de volgende drie factoren een rol spelen bij het ontstaan van puistjes op de borst: een hoge talgproductie, verstopping van de talgklieren en de bacterie Propionibacterium Acnes.  

Heb je rode pukkeltjes op de borst? Er wordt weleens gedacht dat het keratosis pilaris is. Je kent ze misschien beter als die rode bultjes die voornamelijk op de armen en benen voorkomen (en de huid die als schuurpapier voelt). Het is belangrijk om te weten dat de behandeling van acne op de borst anders is dan die van keratosis pilaris. Als je twijfelt over de diagnose, maak dan een afspraak met de huisarts of dermatoloog.

Meer weten? Antwoorden op veel vragen vind je op mijn adviespagina keratosis pilaris

Tips tegen puistjes op de borst

Om puistjes op je borst tegen te gaan, heb ik een paar goede tips voor je op een rijtje gezet:

Draag geen strakke kleding

Door vaak strakke kleding te dragen, kunnen er drukpunten ontstaan, het kan gaan broeien en je kunt gaan zweten. Dit is geen goede combinatie. Draag liever losse kleding die luchtdoorlatend is.

Gebruik producten die niet schadelijk zijn voor de huid

Het is belangrijk om producten zonder parfum en alcohol te gebruiken. Geurstoffen zijn de grootste veroorzaker van allergische reacties. Mijn producten zijn allemaal parfumvrij en bevatten geen irriterende ingrediënten. 

Exfolieer

Mijn Salicylzuur 1% Gel heeft een exfoliërende werking. Dat betekent dat oude huidschilfers worden verwijderd. 

Scrub met mate!

Wanneer je een onzuivere huid hebt, snap ik dat je geneigd ben een even flink te scrubben. Geen goed idee. Boen je te hard, dan kun je de huid juist irriteren. Scrub met mate of exfolieer. 

Afblijven en aanstippen

Als dermatoloog begrijp ik dat het verleidelijk kan zijn om aan een pukkel te zitten. Ik leg kort uit waarom je dat juist niet moet doen. Je knijpt niet alleen je puistje uit, maar je drukt de talg ook dieper naar binnen. Hierdoor krijg je een ontstekingsreactie, dus je bereikt het tegenovergestelde: het puistje wordt erger. Gebruik liever mijn Aanstiplotion bij puistjes, hiermee ben je sneller van de puistjes op je borst af. Wil je meer lezen over de nadelige gevolgen van het uitknijpen van puistjes? Dat tip ik mijn blog over puistjes uitknijpen.

Heb je last van puistjes op andere plekken? Ik schreef een blog over puistjes op de rug. Hopelijk heb je iets aan de tips! 

Veelgestelde vragen over puistjes op de borst

Wat kun je doen tegen puistjes op je borst?

Blijf ervanaf. Mensen zitten zonder dat ze het doorhebben meerdere keren op een dag met hun handen in het gezicht. Dit kan acne verergeren. Probeer je hier bewust van te zijn en vraag eventueel je omgeving je hierop te attenderen als je onbewust aan je huid zit.

Kan je puistjes krijgen van de zon?

De zon kan inderdaad bijdragen aan het ontstaan van puistjes. Hoewel de zon zelf geen directe rol speelt in het ontstaan van puistjes, kan warmte de talgproductie in de huid verhogen, wat kan leiden tot verstopping van de poriën tot puistjes. Ook wordt de opperhuid dikker door zonblootstelling. En ja, dit kan ook leiden tot verstopping van de talgklieruitgang.

Kan ik puistjes op de borst uitknijpen?

Knijpen, drukken, pulken of wat dan ook. Doe het niet! Uiteindelijk duurt het herstel van je huid hierdoor langer plus er is een kans op littekens. Gebruik liever mijn Aanstiplotion bij puistjes.