Puistjes op de borst: wat te doen?

Volwassen huid
Puistjes op de borst: wat te doen?
Marjolein Leenarts
Marjolein Leenarts, Dermatoloog

Heb je last van bultjes op je borst en vraag je je af waar ze vandaan komen? Vervelend! Ik leg je graag uit hoe je eraan komt en wat je ertegen kunt doen.

Wil je meer weten over acne? Ik tip mijn adviespagina over acne. Hier vind je betrouwbare informatie over de oorzaken en behandelingen van acne.

Oorzaak puistjes op de borst en buik

Puistjes op de borst is een veelvoorkomend probleem. De oorzaken? Veel is nog onbekend, als in: nog niet wetenschappelijk onderbouwd. Wat wel wetenschappelijk is bewezen, zijn dat de volgende drie factoren een rol spelen bij het ontstaan van puistjes op de borst: een hoge talgproductie, verstopping van de talgklieren en de bacterie Cutibacterium acnes.

  • Puistjes op de borst hebben geen andere oorzaak als puistjes op andere delen van je lichaam. 
  • Waar een haartje op je huid zit, kan een puistje komen. Op je borst kun je dikkere of juist heel fijne haartjes hebben, je hoeft ze dus niet direct te zien. Deze haartjes bevatten talgkliertjes en die kunnen weleens verstoppen. Talgklieren produceren talg, wat ervoor zorgt dat de huid soepel en gehydrateerd blijft.

Wat kan lijken op puistjes op de borst

Hoewel die rode puistjes op de borst kunnen lijken op acne kan het wel degelijk iets anders zijn. Er zijn namelijk meerdere huidaandoeningen waarbij rode bultjes op de huid ontstaan. Zo kun je last hebben van gistbultjes. Die worden veroorzaakt door een overgroei van Malassezia furfur, een gist. Ook kan allergisch contacteczeem ervoor zorgen dat er bultjes op de huid verschijnen. Dit wordt veroorzaakt door een allergische reactie op de huid. Op de borst komt dit vaak door het gebruik van parfum. Bij rode pukkeltjes op de borst wordt ook weleens gedacht dat het keratosis pilaris is. Je kent ze misschien beter als die rode bultjes die voornamelijk op de armen en benen voorkomen (en de huid die als schuurpapier voelt). Het is belangrijk om te weten dat de behandeling van acne op de borst anders is dan die van keratosis pilaris. Meer weten? Antwoorden op veel vragen vind je op mijn adviespagina keratosis pilaris
Twijfel je over de oorzaak van de rode bultjes op je borst? Raadpleeg dan je huisarts voor medisch advies.

Tips tegen puistjes op de borst

Om puistjes op je borst tegen te gaan, heb ik een paar goede tips voor je op een rijtje gezet:

Gebruik producten zonder parfum en alcohol

Het is belangrijk om producten zonder parfum en alcohol te gebruiken. Geurstoffen zijn de grootste veroorzaker van allergische reacties. Mijn producten zijn allemaal parfumvrij en bevatten geen irriterende ingrediënten. 

Exfolieer

Mijn Salicylzuur 2% Gel heeft een exfoliërende werking. Dat betekent dat oude huidschilfers worden verwijderd. Salicylzuur heeft meerdere eigenschappen, zo lost het ook vet op. Het kan dus diep in de talgklier komen en daar talg/dode huidcellen oplossen. Hierdoor is salicylzuur erg geschikt voor het verwijderen en voorkomen van onzuiverheden.

Scrub met mate!

Wanneer je een onzuivere huid hebt, snap ik dat je geneigd bent even flink te scrubben. Geen goed idee. Boen je te hard, dan kun je de huid juist irriteren. Scrub met mate met bijvoorbeeld onze Bodyscrub of exfolieer wanneer de huid gevoelig is.

Afblijven en aanstippen

Als dermatoloog begrijp ik dat het verleidelijk kan zijn om aan een pukkel te zitten. Ik leg kort uit waarom je dat juist niet moet doen. Je knijpt niet alleen je puistje uit, maar je drukt de talg ook dieper naar binnen. Hierdoor krijg je een ontstekingsreactie, dus je bereikt het tegenovergestelde: het puistje wordt erger. Gebruik liever mijn Aanstiplotion bij puistjes, hiermee ben je sneller van de puistjes op je borst af. Wil je meer lezen over de nadelige gevolgen van het uitknijpen van puistjes? Dat tip ik mijn blog over puistjes uitknijpen.

In sommige gevallen kunnen er medicijnen nodig zijn bij de behandeling van puistjes op de borst. Raadpleeg je huisarts voor persoonlijk medisch advies. Heb je last van puistjes op andere plekken? Ik schreef ook een blog over puistjes op de rug. Hopelijk heb je iets aan de tips! 

Veelgestelde vragen over puistjes op de borst

Wat kun je doen tegen puistjes op je borst?

Blijf ervanaf. Mensen zitten zonder dat ze het doorhebben meerdere keren op een dag met hun handen in het gezicht. Dit kan acne verergeren. Probeer je hier bewust van te zijn en vraag eventueel je omgeving je hierop te attenderen als je onbewust aan je huid zit.

Kan je puistjes krijgen van de zon?

De zon kan inderdaad bijdragen aan het ontstaan van puistjes. Hoewel de zon zelf geen directe rol speelt in het ontstaan van puistjes, kan warmte de talgproductie in de huid verhogen, wat kan leiden tot verstopping van de poriën tot puistjes. Ook wordt de opperhuid dikker door zonblootstelling. En ja, dit kan ook leiden tot verstopping van de talgklieruitgang.

Kan ik puistjes op de borst uitknijpen?

Knijpen, drukken, pulken of wat dan ook. Doe het niet! Uiteindelijk duurt het herstel van je huid hierdoor langer plus er is een kans op littekens. Gebruik liever mijn Aanstiplotion bij puistjes.